Originally Posted by
deniz43
Tek sorun enflasyon değil ki.Cari açık,dış ticaret açığı,bozulan kamu maliyesi,verimsiz yatırımlar,borç batağına batmış şirketler,eriyen rezervler,yüksek işsizlik,çökmüş adalet sistemi,perişan eğitim sistemi...Hepsi bir bütün ve birbirini etkiliyor.Enkaz haline dönüşmüş ekonomiyi toparlamak ve yeniden rayına sokmak için sadece para politikasından maliye politikasına çok ayaklı dört dörtlük bir ekonomik program hazırlamak da yetmez aynı zamanda uygun yatırım ortamı sağlamak için hukukun üstünlüğü,bağımsız ve tarafsız yargı için adalet ayağında ,ve nitelikli işgücünü yetiştirmek için nitelikli eğitim gibi alanlarda da yapısal reformlar yapmak gerekir.Türkiyeyi işleyen bir kurallar ve kurumlar ülkesi haline getirmek gerekir.
Restorasyonu sağlayacak ekonomik programın 24 Ocak 1980'de veya 2001 yılında olduğu gibi çok kapsamlı ve hiç bir şeyi dışarıda bırakmayacak kadar kapsamlı olması gerekir.Ben böyle bir programı hazırlama görevi üstlensem herhalde 70-80 sayfadan aşağı olmaz ama sadece ana fikrini ve temel bazı yapılması gerekenleri yazmakla yetineyim.
-Ana hedef Türkiye ekonomisini bu bataktan çıkarmak için toplumu tüketim toplumu olmaktan çıkartıp,ürettiği kadar tüketen bir toplum haline dönüştürmek olmalı,üretim ekonomisine ağırlık verip arzın arttırılması suretiyle enflasyonla mücadele konusunda da avantaj kazanmak olmalı.
-Denetleyici ve düzenleyici kurumlara işinin ehli,liyakat sahibi kişiler atanmalı ve görev süresi sonuna kadar görevden alınamamalı.Bu kapsamda başta Merkez Bankası,SPK,BDDK ,Rekabet Kurulu,gibi kurumların dışında vergileri toplayan Gelirler Genel Müdürlüğü de bağımsız olmalı,yaptıkları işler için Meclis'in ilgili komisyonlarına rapor vermeliler.
-Kamu harcamaları şeffaf olmalı,hesap verilir olmalı,halktan toplanan vergilerle ilgili yapılan bütün harcamalar internet ortamında kalem kalem görülebilmeli.
-Kamu harcamalarında israf durdurulmalı,döviz kazandırıcı olmayan bütün kamu yatırımları durdurulmalı,devlet teşvikleri sadece ihracata yönelik üretim yapanlara,yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli üretim yapanlara ve tarım ile hayvancılık üretimine yönlendirilmeli.
-Ülkenin ekilmeyen milyonlarca hektar toprağında üretim yapılabilmesi için gerekli tedbirler alınmalı,gerekirse bu topraklar ihaleye çıkılarak,üretim yapacaklara kiralanmalı geliri üretim yapanlarla toprak sahipleri arasında paylaştırılmalı,meralarda kesinlikle yapılaşmaya izin verilmemeli,bütün tarımsal alanlar için ziraat mühendisi istihdam edilmeli,bu suretle tarım ve hayvancılık üretimi ve arzı arttırılmalı,üretimin hızlı ve firesiz bir şekilde büyük şehirlere ulaştırılması için devletin kooperatifleşme ve depolanmasında köylüye destek sağlanması.
-Merkez Bankası faizlerinin reel olması ve alınan mesafeye göre sık sık güncellenmesi
-Vergi reformu yapılması,dolaylı ve dolaysız vergilerin dengelenmesi
-Türkiye'nin en önemli avantajlarından biri olan turizm gelirleri için kesinlikle doğanın tahrip edilmesine ve buralarda yapılaşmaya ,doğayı kirleten sanayi tesisler kurulmasına izin verilmemesi,kültür ve tarihsel varlıklarının korunmasının güvence altına alınması
-Tabii,bu zamana kadar yapılan bol keseden harcamalar için acı ilaç da gerekiyor maalesef.Önce devlet harcamalarını kısıp,en az %5 faiz dışı fazla verecek ve borcunu azaltacak,sosyal harcamalarını en az yarı yarıya kısacak,ekonomi düzlüğe çıkana kadar Somali'den Kolombiya'ya kadar geniş bir coğrafyada yaptığı harcamaları ,yardımları durduracak.Çalışanlara ücret zamlarını hedeflenen enflasyon kadar yapacak,devletin gelirini azaltıcı sübsvansiyonları ekonomi düzlüğe çıkana kadar yapmayacak.
-Enerji üretiminde yenilenebilir enerji üretimine ağırlık verilecek,üretimde 15 yıl önce %30 iken şimdi %70'e kadar çıkan girdi ara madde için için burada üretimi teşvik edecek ithal girdi yüzdesini azaltacak yönlendirmeler yapacak,döviz kurlarının burada üretim yapıldığında rekabet gücünü kaybetmeyecek seviyenin üzerinde tutulmasına destek verilecek.
-Banka kredilerinin sanayi yatırımlarına yönlenmesi için,tüketici kredilerine frenleyici bir oranda vergi koymak,konut otomobil gibi satın almalarında tüketici kredilerinin payının azalması nedeniyle iç pazarın daralacak olması nedeniyle firmaların satışlarını ihracata yönlendirmesi ve bu sırada kurların da ihracatta rakip ülkelerle rekabet edecek seviyede tutulması.
Tabii daha çok şey yazılabilir,bunlar onlardan sadece bazıları..
Yer İmleri