-Küresel ölçekte bir ısınma var,yapılan ölçümlerle bilimsel olarak kanıtlanmış.Bunun getireceği bir iklim değişikliği var.Bu tabii hemen olacak bir şey değil,yıllar içinde olacak.Ama bugün tarım yapılabilen birçok yerde ileriki yıllarda kuraklık nedeniyle tarım yapılamayacak ya da üretim düşecek.Tarım üretimi kuzey ülkelerine kayacak.Bu nedenle tarım çok stratejik bir sektör.Son Ukrayna savaşında da bir defa daha gördük ki,bir kıtlık durumunda devletler ihracatı yasaklıyorlar önce kendi halklarını doyurma yoluna gidiyorlar,paranız olsa da temin edemiyorsunuz.Bu nedenle tarım devlet tarafından muhakkak desteklenmeli,teşvik edilmeli,verimli tarım alanlarnda asla yapılaşma olmamalı,denizler,gölller,nehirler sanayi atıklarıyla kirletilmemeli,ormanlar meralar korunmalı genişletilmeli.Su kaynakları tasarruflu kullanılmalı ve depolanmalı.Unutmayalım bir önceki iklim değişikliğinden önce bugün büyük bir çöl olan arabistan yarımadası şiddetli muson yağmurlarıyla sulanan yeşil otlaklar ve ormanlarla kaplıydı.
https://www.bbc.com/turkce/haberler/...rabistan_orman
-Rusya ve Ukrayna dünyanın 2 önemli tarım üreticisi ve ihracatçısı ülkeler.Ukraynada daha önceden hasatı yapılmış ve depolarda bekleyen tarım ürünlerinin ihracatı için bir anlaşma olsa bile,savaş nedeniyle bu sene Ukrayna'da ekim yapılamadı ve yapılamayacak.Rusya ise yaptırımlar nedeniyle kısıtlamalar içinde ,tarım emtialarını kısa vadede de uzun vadede de cazip yatırım alanları olarak görüyorum.Dünya nüfusu şu anda 7.962 milyar kişi,bu yıl 8 milyarı gececek,hızla artan dünya nüfusunu beslemek birçok faktör nedeniyle giderek zorlaşacak.
-Altın için yukarıda yazdım."Altının hareketi ise genel bilinen kuramlara uymayacak bir şekilde oluyor son zamanlarda.Belki yatırımcılar "ekonomi resesyona girecek,büyüme olmayacak,fiyatlar geri gelecek,o nedenle altının fiyatı da geri gelir" diye düşünüyor olabilir ve satıyor olabilirler.Ama ne zaman ,ekonomide resesyon olsa da ,enflasyonun düşmediği,fiyatların geri gelmediği görülünce altın ve diğer değerli metallere talep geleceğini,fiyatlarının yükselebileceğini tahmin ediyorum(Eğer büyük oyuncular bir piyasa manipülasyonu içinde değillerse)"
Altın uzun süredir yatırımcısını mutsuz ediyor olsa da ,her şeye rağmen uzun vadeli bir yatırım portföyünde (%5-%10) bulundurmak rasyonel bir karar olur düşüncesindeyim.
Aşağıda ise altın için teknik analiz görüşleri var.
https://www.dunya.com/finans/haberle...-haberi-663603
Yer İmleri