Sayfa 150/2460 İlkİlk ... 501001401481491501511521602002506501150 ... SonSon
Arama sonucu : 19675 madde; 1,193 - 1,200 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Andromeda Nova386 12'22'84'
    Gönderi
    7,274
    Sn deniz43 , müsadenizle birkaç sorum olacaktı ,
    FED sürekli faiz arttıracak ve dış borçlarda sürekli hem faizi vede miktari sürekli artacak ise
    TL ye faizin ne olması durumunda USD Faizin nekadar olması halinde tercih edilmesi gerektiği konusunda fikrinizi almak isterim . Kısaca TL faiz ile Dolar tutma arasındaki korelasyon ne olmalıdır ki üzerinde doları bozup TL ye geçmek daha mantıklı olur . Yada şöyle sorayım .
    KY ların ellerinde tuttukları DTH larına uygun oranlarda faiz alamadıkları için nereye kadar dolar tutulmalı ne zaman TL ye geçilmeli onu öğrenmeye çalışıyorum .
    Surekli borcumuz ve faiz ödemelerimiz artacak ise dolarda kalmak daha mantıklı değil mi ama nereye kadar .
    Saygılar ,
    AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.

Alıntı Originally Posted by tospa Yazıyı Oku
    Deniz Hocam ikinci çeyrek itibariyle 457 milyar dolar civarı gelmiş sanırım brüt dış borç. Geçen yıla göre 2.5 milyar artıda olsa da ilk çeyreğe göre 9-10 milyarlık bir düşüş var. Doları 4.90 lara getiren hareketin en önemli sebebi bu olsa gerek. Üçüncü çeyrekte de düşüş sürecek gibi hem eriyen Merkez Bankası rezervleri hemde artan döviz kuruna bakılırsa. Tabiki borcun büyük kısmı önemli miktarda artan faizlerle yenileniyor. Yıl sonu dış borç miktarı ve usd kuru tablosunu merak ediyorum. Elbette MB rezervlerini de. Bu konuda sizin değerleri görüşlerinizi dört gözle bekliyorum. Saygılar hocam.
    Aslında dış borcumuz, hiç yeni borç almasak,sadece çevirsek dahi artardı çünkü dış borcumuzun kabaca yarısı libor ya da ABD Hazine kağıtlarına endeksli,üzerine bir fark(spread) eklenen değişken faizli borçlar.(Libor faizi Cuma günü yüzde olarak 2.9145 iken,1 ay önce 2.83,yılbaşında 2.10,1 yıl önce 1.78 idi;ABD 10 yıllık tahvil faizi ise Cuma günü yüzde olarak 3.0650 iken ,1 ay önce 2.8840,yılbaşında 2.4050,1 yıl önce 2.3280 idi).30 Haziran tarihinde hesaplanan borç toplamımız bu tarihteki libor ve ABD hazine kağıtlarında gerçekleşen faizler ile hesaplanıyor. Ama buna rağmen ikinci çeyrekte borcumuzun azaldığını görüyoruz,çünkü Nisan ayından beri yurt dışına yeni tahvil ihraç edilemedi,Ağustos ayından bu yana ilk sendikasyon kredisini de ancak 2 gün önce alabildik,Dün vadesi gelen vakıfbank sendikasyon kredisi yenilenemedi,muhtemelen Pazartesi günü vadesi gelen İş bankası sendikasyon kredisi de yenilenemeyecek.Borç ödemesi yaparken bunu kolaylaştıracak bir portföy girişi de olmadı,tersine çıkışı oldu.(Yabancılar,yılbaşından 21 Eylül tarihine kadar 993 milyon dolarlık DİBS, 1.2 milyar dolarlık hisse senedi sattılar.(Toplam:2.193 milyar dolar)

https://www.dunya.com/uploads/conten...g?v=1538062433

Bu yüzden net borç ödeyicisi olduk,yurt dışına döviz çıkışı olduğu için de,içerideki döviz arzının azalmasına,talebin artmasına bağlı olarak döviz fiyatları yükselişe geçti.Verilerin yayınlanması 3 ay geriden geliyor,bu yüzden,üçüncü çeyrekte olan gelişmeleri bildiğimizden, yıl sonunda yayınlanacak 30 Eylül tarihindeki üçüncü çeyrek verisinde de dış borçlarımızdaki azalmanın sürdüğünü rahatlıkla ifade edebiliriz.Üçüncü çeyrekte Hazine net borç ödeyicisi oldu,piyasadaki işlem gören Hazine kağıtlarımız büyük değer kaybettiğinden(faizleri yükseldiğinden) kredibilitesine zarar vermemek için piyasadan işlem gören faizlerden yeni ihaleye çıkmadı(Bence de doğru yaptı),Dün Hazine Müsteşarlığınca yayınlanan dördüncü çeyrek borçlanma stratejisinde de,bu çeyrekte dış borçlanmaya çıkılmayacağı net borç ödeyici olunacağı ifade ediliyor(15.3 milyar tl(2.55 milyar dolar)).
    Dördüncü çeyrekte akbank'ın sendikasyon kredisi almasından sonra,muhtemelen diğer bankalar da sendikasyon kredilerini ortalama %70-80 arasında çevirir diye tahmin ediyorum.Daha önce sendikasyon kredilerini yenilemeyen vakıfbank ve iş bankası da geri ödemelerini yaptıktan sonra yeni sendikasyon kredilerini alırlar diye tahmin ediyorum,ama vadesi gelen banka tahvillerinin yerine yenisi arz edilmesi -bu yıl- pek mümkün gözükmüyor,getirilerin üzerine bankaların CDS risk primleri eklenince alıcılara sunulan dolar cinsi getiriler çift hanelere çıkıyor,bu yüzden bankalar bunlar da net ödeyici olacak,(Örneğin iş bankasının 10 Ekim tarihinde 750 milyon dolar,Vakıfbankın 31 Ekim tarihinde 500 milyon dolarlık tahvil geri ödemesi var)
    Sonuç olarak,eğer IMF'ye gitmez isek,veya Çin,Katar gibi ülkelerden yüklü borç almaz isek muhtemelen dördüncü çeyrekte de net döviz borcu ödeyicisi olacağız,bankalar borçlarını borçla ödeyemedikleri için kasalarında olmayan eksik kısmı piyasadan toplayacaktır,bu da kurları yukarı fırlatacağı için merkez bankası borç ödemesi olan bankalara döviz satarak piyasayı dengelemeye çalışacaktır,merkez bankası bu arada botaş'ın doğal gaz ödemeleri,Tüpraş'ın petrol ödemeleri için de döviz satacağı için yıl sonuna kadar merkez bankasının brüt rezervlerinde 12-15 milyar dolar daha azalma yaratabilir(şirketlerin ticari borç ödemeleri için döviz talebi de dikkat alınarak),bu da piyasalarda sinirleri gerebilir.
    Tabii borç çevirme oranı ne olacak tam bilmiyoruz ama kaba bir hesapla ikinci çeyrek sonunda 457 milyar dolar olan dış borcumuz yıl sonunda 440 milyar dolar civarına inebilir.Bu durumda OVP'nın bu yıl için öngördüğü GSYİH rakamı 763 milyar doları kullanırsak:
    dış borç/gsyih=440/763=%57.7 olur.
    USD/TL ilgili yıl sonu ve gelecek yıl için öngörülerimi ise Perşembe günü bu başlık altında yazmıştım:

http://www.hisse.net/topluluk/showth...38#post2675438

3. Kaleminize sağlık sayın hocam. Bizden gsyh/ dış borç, cari açık, mb rezervleri, enflasyon olarak fersah fersah iyi olan Brezilya realinin usd karşısında bu yılki performansına bakıyorum, fedin faiz ve sıkılaştırma projeksiyonuna bakıyorum, üzerine mevcut ve olası iç-dış siyasi riskleri ekliyorum birden gözüm Brezilya dan Arjantine doğru kayıyor. Allah korusun.

Alıntı Originally Posted by Baygeorge Yazıyı Oku
    Sn deniz43 , müsadenizle birkaç sorum olacaktı ,
    FED sürekli faiz arttıracak ve dış borçlarda sürekli hem faizi vede miktari sürekli artacak ise
    TL ye faizin ne olması durumunda USD Faizin nekadar olması halinde tercih edilmesi gerektiği konusunda fikrinizi almak isterim . Kısaca TL faiz ile Dolar tutma arasındaki korelasyon ne olmalıdır ki üzerinde doları bozup TL ye geçmek daha mantıklı olur . Yada şöyle sorayım .
    KY ların ellerinde tuttukları DTH larına uygun oranlarda faiz alamadıkları için nereye kadar dolar tutulmalı ne zaman TL ye geçilmeli onu öğrenmeye çalışıyorum .
    Surekli borcumuz ve faiz ödemelerimiz artacak ise dolarda kalmak daha mantıklı değil mi ama nereye kadar .
    Saygılar ,
    Fed bu yıl 1 tane daha,gelecek yıl 3 tane daha,2020 yılında da 1 tane daha 0.25 puanlık faiz arttırımı yaparak politika faizini 2020 yılında %3.5'a çıkarmayı planlıyor.Diğer yandan ise Fed'in daha önce açıkladığı plana uygun olarak 2017 yılının son 3 ayında piyasadan toplam 30 milyar dolar çekildi.2018 yılında 420, 2019 ve 2020 yıllarında 600'er, 2021 yılında da 400 milyar dolar daha çekilecek.Böylece Fed, bilançosunu, küresel kriz sonrasında ulaştığı 4.55 trilyon dolar düzeyinden 2.5 trilyon dolar dolayına düşürmüş olacak.Bu faiz arttırımları ve bilanço küçültmesi dolar endeksine muhtemelen değer kazandıracak.
    3 yıl önce burada türk lirasının aşırı değerli olduğunu ve dolar cinsi varlıklarda pozisyon almanın kazançlı olacağını yazdım.Ama şimdi dolar 6 tl'de ve artık TL ticari yönden rekabetçi seviyede,artık değerli değil.Bu yüzden artık eskisi gibi kazandırması garantili değil ama teorik olarak doların daha da yükselmesine de bir engel yok,çünkü Türkiye ekonomisinin makrodengelerinde derin bir bozulma yanında siyasi ve jeostratejik riskleri de üzerinde taşıyor,bu yüzden daha da değersiz olması ihtimal dışı değil.
    Önümüzdeki aylarda enflasyonda kur geçişkenliği ile büyük bir zıplama olacak ve bir ihtimal faizler %30 seviyesine kadar çıkacak ,dolar pozisyonunu tercih etmek için önümüzdeki 1 yıl için %30 getiri sağlar mı diye bakmak gerekiyor.Yakın geçmişteki değer kazanımını da dikkate alırsak buna daha düşük ihtimal olarak bakabiliriz.Ama Türkiye'nin üzerindeki siyasi riskleri de dikkate alırsak,korunma amaçlı olarak yatırım sepetinde yarı yarıya usd cinsinden varlık ve tl mevduat olarak tutulabilir.
    Ama burada sıkıntı TUİK'in enflasyon oranlarının ne ölçüde gerçeği yansıttığı ve faizlerin enflasyon oranına göre ne ölçüde reel olduğu.(Enflasyon, gerçekte yayınlanan verilerden çok daha yüksekse,o zaman türk lirası da o kadar da değersiz değil manasına gelir.)
    Son düzenleme : deniz43; 29-09-2018 saat: 17:27.

5. Deniz hocam ellerinize sağlık. Rahmetli Güngör URAS hocanın deyimiyle Ayşe teyzenin bile anlayabileceği tarzda yazılarınızı okumaktan büyük keyif alıyorum. Önceden çok sıkıcı gelirdi bu tür yazılar ve genellikle sonuna kadar okumadan yarıda bırakırdım. Şimdi ise büyük bir zevkle okuyorum. Sağolun varolun.

Twitter hesabınız varsa oradanda takip etmek isterim sizi.

SM-G930F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

6. Ayrıca merkez bankası bugunki hamlesiyle neyi amaçlıyor sizce. Bu adım merkezin piyasaya daha az dolar fonlaması anlamına gelmiyor mu. Oysa siz yukarıda ki yazınızda tam tersini söylemiştiniz. Ben mi yanlış anladım acaba.

Merkez'den dövizde yeni karar

29.09.2018 Cumartesi 10:54*

Dolarda yön yeniden aşağı çevrilirken*Türkiye*Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satımlarını yarı yarıya azaltmaya karar verdi.

*

Merkez Bankası yılın son üç ayında 6,95 milyar dolarlık döviz satacak. Piyasalarda oynaklığın yükseldiği üçüncü çeyrekte 16 milyar dolarlık uzlaşmalı döviz satım ihalesi açılmıştı.
    Dövizdeki gelişmelere göre likidite ayarlayan merkez bankası son çeyrekte yılın en düşük döviz satımını gerçekleştirmiş olacak. Merkez Bankası'nın yeni takvimiyle günlük ihale tutarı yarıdan fazla azalıyor. ÜÇ ayın sonunda yıllık toplam ise 41,25 milyar dolara ulaşacak.

https://www.cnnturk.com/sm/ekonomi/t...ampaign=buffer

Alıntı Originally Posted by balıkadam Yazıyı Oku
    Ayrıca merkez bankası bugunki hamlesiyle neyi amaçlıyor sizce. Bu adım merkezin piyasaya daha az dolar fonlaması anlamına gelmiyor mu. Oysa siz yukarıda ki yazınızda tam tersini söylemiştiniz. Ben mi yanlış anladım acaba.

Merkez'den dövizde yeni karar

29.09.2018 Cumartesi 10:54*

Dolarda yön yeniden aşağı çevrilirken*Türkiye*Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satımlarını yarı yarıya azaltmaya karar verdi.

*

Merkez Bankası yılın son üç ayında 6,95 milyar dolarlık döviz satacak. Piyasalarda oynaklığın yükseldiği üçüncü çeyrekte 16 milyar dolarlık uzlaşmalı döviz satım ihalesi açılmıştı.
    Dövizdeki gelişmelere göre likidite ayarlayan merkez bankası son çeyrekte yılın en düşük döviz satımını gerçekleştirmiş olacak. Merkez Bankası'nın yeni takvimiyle günlük ihale tutarı yarıdan fazla azalıyor. ÜÇ ayın sonunda yıllık toplam ise 41,25 milyar dolara ulaşacak.

https://www.cnnturk.com/sm/ekonomi/t...ampaign=buffer

TCMB, açıklanan ihale takvimine göre yılın dördüncü çeyreğinde toplam 6 milyar 750 milyon dolar tutarında TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı planlıyor.Yani aslında Merkez Bankası fiilen döviz satmıyor,bankaların ve şirketlerin kur riskini sigorta(hedge) amaçlı açtığı bir pencere.
    Niye dördüncü çeyrekte azalttı, çünkü Merkez Bankası bu işi artık VİOP'ta da yapıyor,bankaların bu pencereye talebi azaldı,reel sektör de ilgi göstermedi.Ama yine de devam ettiriyor çünkü VİOP'ta risk vade günlerine yığılırken,burada ay içinde değişik günlere dağılarak daha az dalgalanma yaratıyor.

Alıntı Originally Posted by balıkadam Yazıyı Oku
    Deniz hocam ellerinize sağlık. Rahmetli Güngör URAS hocanın deyimiyle Ayşe teyzenin bile anlayabileceği tarzda yazılarınızı okumaktan büyük keyif alıyorum. Önceden çok sıkıcı gelirdi bu tür yazılar ve genellikle sonuna kadar okumadan yarıda bırakırdım. Şimdi ise büyük bir zevkle okuyorum. Sağolun varolun.

Twitter hesabınız varsa oradanda takip etmek isterim sizi.

Nazik ifadeleriniz için teşekkür ederim.Twitter'da yazmıyorum,sadece burada yazıyorum.

Sayfa 150/2460 İlkİlk ... 501001401481491501511521602002506501150 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •