Originally Posted by
deniz43
Mevcut durumun kolay Bir çözümü yok.Ekonomi tam bir enkaz halinde .Enflasyon:
ENAG:%186.27
TUİK:%83.45
ÜFE:%151.50
-Yıl sonu cari açık tahminen 65 milyar dolar,dış ticaret açığı 120 milyar dolar.
-1 yıl içinde ödenecek kısa vadeli dış borç 185.9 milyar dolar
-Merkez bankası net döviz rezervi (-)63.4 milyar dolar
-Geniş işsizlik oranı:%26.5(Ağustos 2022 itibariyle)
-Yüksek enflasyon nedeniyle hem şirketlerin işletme sermayesi erimiş,hem de bankaların sermayesi aşındığı için kredi verebilme potansiyelleri azalmış durumda
-Gelir dağılımı çok bozulmuş,küçük bir kesim aşırı zenginleşirken ,emeği ile geçinenelerin satınalma gücü yüksek enflasyonda erimiş yoksullaşmış durumdalar.
Bu tabloyu düzeltmek kolay değil,yıllara yayılan sıkıntılı bir süreç olacak.Seçimleri mevcut iktidar kazanırsa tahminim tam sermaye kontrolüne ve kapalı ekonomik düzene geçileceği şeklinde,çünkü mevcut akıl dışı ekonomi rejiminin sürdürülebilirliği imkansız,"çırpınıyorlar ,her gün yeni bir kural değişikliği getiriyorlar ,yama üstüne yama yapıyorlar " ama seçimlere kadar bile dayanabilmesi çok zor.Muhalefet kazanırsa ,kişisel görüşüm ,muhalefet safında siyaset yapanların büyük çoğunluğunun da siyaseti millete hizmet için değil ,kişisel menfaatler için yaptıkları şeklinde.Bu karanlık tablodan tek çıkış yolu,Seçimden sonra Cumhurbaşkanlığı kabinesinin siyaset dışı,alanında yetkin donanımlı kişiler tarafından oluşturulmaları ve işlerine karışılmamaları,merkez bankası,tuik gibi ekonomi kurumlarının bağımsız olması .Başka bir çıkış yolu görmüyorum.Muhalefet seçimleri kazansa da ,eğer Cumhurbaşkanlığı kabinesi yetersiz vasıfsız vasat ,siyaseti meslek olarak yapan kişiler tarafından oluşturulursa, ülke ekonomisinde hiç bir şey daha iyiye gitmez.
Not:Ben Cumhurbaşkanı olsam;Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Prof.Refet Gürkaynak'ı(Bilkent üniversitesi),Merkez Bankası Başkanlığı'na eski merkez bankası başekonomist'i Prof. Hakan Kara'yı(Bilkent üniversitesi),devlet planlama teşkilatı'nın başına Prof.Ufuk Akçiğit'i(Chicago Üniversitesi)(yeniden ekonomi yönetiminde etkin hale getirilmeli).TUİK'in başına Prof. Kamil Yılmaz'ı(Koç üniversitesi) getirirdim.Eğer kabul ederse,Prof. Daron Acemoğlu'na da(MIT) tüm ekonominin koordinasyonunu verirdim.Bu isimlerin tamamı alanlarında son derece yetkin,donanımlı kişiler.Siyaseten destek verildiği işlerine karışılmadığı takdirde Türkiye ekonomisini düze çıkarabilecek saygın,itibarlı,yetkin ve uluslararası ekonomi çevrelerinin büyük kredi açacağı kişiler.
Yer İmleri