Sayfa 1616/2460 İlkİlk ... 6161116151615661606161416151616161716181626166617162116 ... SonSon
Arama sonucu : 19675 madde; 12,921 - 12,928 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0230126-23.htm

FİRMALARIN YURT DIŞI KAYNAKLI DÖVİZLERİNİN TÜRK LİRASINA DÖNÜŞÜMÜNÜN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

(SAYI: 2023/5)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre, firmaların yurt dışı kaynaklı Dövizlerinin TCMB'ye satışı sırasında, firmalar verecekleri taahhüt karşılığında, Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2'si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.
    Şirketler yurda getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40’ını TCMB’ye sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve verdikleri taahhüt karşılığında Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2'si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.
    TCMB'ye satışı yapılacak dövizlerin ve Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülecek dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduğunun tespiti bankalarca yapılacak.
    d) Yurt dışı kaynaklı döviz: Yabancılara yurt içinde sunulan hizmetler karşılığında kazanılan döviz tutarları da dahil olmak üzere firmaların yurt dışında yerleşiklerden elde ettikleri döviz gelirlerinden ve firmaların yurt dışında bulunan döviz cinsi varlıklarından yurda getirdikleri dövizi,

ifade eder.

Dediği için, sadece ihracat gelirlerine değil her türlü döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında kazanılan dövizler için bu maddeden yararlanılabilir.

Alıntı Originally Posted by tantrum Yazıyı Oku
    d) Yurt dışı kaynaklı döviz: Yabancılara yurt içinde sunulan hizmetler karşılığında kazanılan döviz tutarları da dahil olmak üzere firmaların yurt dışında yerleşiklerden elde ettikleri döviz gelirlerinden ve firmaların yurt dışında bulunan döviz cinsi varlıklarından yurda getirdikleri dövizi,

ifade eder.

Dediği için, sadece ihracat gelirlerine değil her türlü döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında kazanılan dövizler için bu maddeden yararlanılabilir.
    Doğru, haklısınız.

3. Deniz Hocam haklısınız ama bu saydıklarınız da bana göre ikincil seviyede yapılacak işler, yani olması yine başka alt yapısal temel koşullara bağlı olan işler. Toplumda yaratılmış bölünmüşlüklerin, kırgınlıkların giderilmesi lazım. Bunlar örtü düzeyinde sanal kırgınlıklar da değil. Muhalefet ısrarla bunlara kör olmaya devam ediyor. En basitinden okumuş insana karşı açık-örtük bir nefret var. Burda yazılamayacak herkesin bildiği ama ideolojik takıntı ve körlükle malül olan bariz asırlık sorunlar var. Önce bunlar çözülmeli ki yüksek teknoloji üretimine sıra gelsin. Yoksa kimsenin yüksek teknoloji, Kore olalım gibi dertleri yok, olmuyor, sıra gelmiyor, bunlara enerji kalmıyor, gençlik yetmiyor.
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Merhaba.Olması gereken; ülke ekonomisinin doğal büyüme hızında(Türkiye için %4-%5) dış ticaret açığı vermeyecek bir döviz kuru.Ama terazinin diğer kefesinde yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ürünler üretmeden bu dengeyi oluşturmak için paramızın epeyce değer kaybetmesi gerekir ki,bu da toplumun genel refahı için sıkıntılı bir durum.Yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ürünleri üretebilmemiz için örneğin Japonya gibi,Güney Kore gibi,Taiwan gibi eğitim kalitesine çok önem vermeli,eğitim sistemimizi şu anda olduğu gibi 4 işlem bile yapamayacak kadar yetersiz biçimde öğrencileri liseden mezun edip gecekondu üniversitelerde eline diploma vermekten hızla vazgeçip,kaliteye ağırlık verip çocuklarımızı gençlerimizi dünya ölçeğinde donanımda ,yaşıtlarıyla yarışan bir şekilde yetiştirmeliyiz ki,bilimde yarışalım,teknolojiyi satın almak yerine kendimiz üretelim.İnnovasyonlarla,buluşlarla yüksek teknolojili,yüksek katma değerli ürünler üretelim.
    Ama bu hemen olabilecek bir şey değil,bugün karar alsanız meyvelerini toplamak için en az 20 yıl lazım, o zamana kadar ise;diğer bir yol ise; yurt dışından yüksek teknolojili ürünler üreten firmalardan doğrudan yatırımlar almak,yatırım yapanların küresel ölçekte marka değerinden ,dağtım ağı,bayi,servis şebekesinden yararlanmak.Uzun bir süredir dibe vuran doğrudan yurt dışı yatırımları almak için ise başta hukuk,demokrasi,özgürlükler,mevzuat olmak üzere çok sayıda başlıkta yapısal reformlar yapmak gerekiyor.

Böyle bir tabloda ben ekonomi yönetiminin başında olsaydım;İlk aşamada dış ticret açığının gsyih'nın %3-%4 aralığını geçmeyecek şekilde ,makroekonomik temel göstergelerde bir matematiksel modelleme oluşturur,bu açığı da büyük ölçüde başta turizm olmak üzere hizmet gelirleriyle kapatmaya çalışırdım.Ülkenin ekonomide rekabet gücünün artması ve işgücü verimliliğinin artması için endüstri 4.0,yapay zeka,nesnelerin interneti gibi başlıklarda mesafe alarak dış ticarette rekabette döviz kuruna bağımlılığı azaltacak bir planlama içinde olurdum.
    Dış ticaret açığının gsyih'nın %3-%4 aralığını geçirmeyecek döviz kuru nedir,TUİK'in bütün verileri sorunlu olduğu için hemen bir şey söylemek zor.GSYİH hesabı için önce TUİK'in enflasyondan arındırma yapan deflatör oranının doğru olması gerekir. Dış ticaret açığı gsyih'nın yıllık %3-%4 aralığına inince orası döviz kuru için makul yer diyebiliriz ama GSYİH'nın doğru hesaplanmış olduğundan emin olmamız gerekir.

https://www.endustri40.com/endustri-4-0dan-toplum-5-0a/

Endüstri 4.0'dan Toplum 5.0'a

https://www.sozcu.com.tr/2023/finans...liyor-7568417/

4. TCMB taraflı KKM'de üst faiz sınırı kaldırılıyor

https://www.bloomberght.com/tcmb-tar...iliyor-2324022
    Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.

Alıntı Originally Posted by Desperado Yazıyı Oku
    TCMB taraflı KKM'de üst faiz sınırı kaldırılıyor

https://www.bloomberght.com/tcmb-tar...iliyor-2324022
    TCMB taraflı derken; kaynağı yabancı para olup dönüşüm kurundan bozulmak suretiyle kur korumalı açılan hesaplar kastediliyor.

6. viop dolar vadelilerinin aylara göre farkları: şubat %0.85, mart %1.55, nisan %1.55, mayıs %2.2, haziran %2.7, temmuz %3.0

Bu fiyatlama bize önümüzdeki birkaç ayda ya faizlerin artacağını ya da dolar kurunun artacağını gösteriyor.
    Mayıs ayında seçim olacağı için orada bir dönüm noktası olabilir.

Ben bu oranların değişiminin dikkatli izlenmesi gerektiğini düşünüyorum, henüz erken ama seçime yakın zaman kala mayıs haziran oranları hızla artmaya başlarsa faizden ziyade dolar kurunda sıçrama bekleniyor diye yorumlarım. Bu da öyle doğal beklentiyle değil kokuyu alan ya da kendi yapacağı hareketi bilen büyük paranın davranışını gösterir. Örneğin yurtdışına büyük miktarda bir para çıkacaksa bunun kuru artıracağı bellidir ve bu işi yapacak olan viopta da kaymağını yemeden duramaz hemen öncesinde vadeli dolarlarda da pozisyonunu alır marjı da yukarı sıçratır.
    Neyse benim görüşümdür yazdıklarım, yanlış yorumluyorsam başka görüşleri de kabul ederim.

Kuşçular cemiyetinden yeni açıklama:Allah ini seven defansa gelsin
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

8.  Alıntı Originally Posted by EGEDUK Yazıyı Oku
    TCMB taraflı derken; kaynağı yabancı para olup dönüşüm kurundan bozulmak suretiyle kur korumalı açılan hesaplar kastediliyor.
    farketmiyor... elinde TL olanın şu anda dolar almasına (henüz) bir engel yok, 19 TL'ye alıyorsun bir dolar... o yüzden çok farklı bir faiz olmaz TL KKM veya dolardan dönüşüm KKM diye, farklı faiz olursa adam TL verir alır dolarını onla yapar KKM... belki olsa olsa %1-1.5 fark olur alış-satış kaybına binaen, üstünde dediğim gibi bir manası yok...
    Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.

Sayfa 1616/2460 İlkİlk ... 6161116151615661606161416151616161716181626166617162116 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •