Merhaba.Olması gereken; ülke ekonomisinin doğal büyüme hızında(Türkiye için %4-%5) dış ticaret açığı vermeyecek bir döviz kuru.Ama terazinin diğer kefesinde yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ürünler üretmeden bu dengeyi oluşturmak için paramızın epeyce değer kaybetmesi gerekir ki,bu da toplumun genel refahı için sıkıntılı bir durum.Yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ürünleri üretebilmemiz için örneğin Japonya gibi,Güney Kore gibi,Taiwan gibi eğitim kalitesine çok önem vermeli,eğitim sistemimizi şu anda olduğu gibi 4 işlem bile yapamayacak kadar yetersiz biçimde öğrencileri liseden mezun edip gecekondu üniversitelerde eline diploma vermekten hızla vazgeçip,kaliteye ağırlık verip çocuklarımızı gençlerimizi dünya ölçeğinde donanımda ,yaşıtlarıyla yarışan bir şekilde yetiştirmeliyiz ki,bilimde yarışalım,teknolojiyi satın almak yerine kendimiz üretelim.İnnovasyonlarla,buluşlarla yüksek teknolojili,yüksek katma değerli ürünler üretelim.
Ama bu hemen olabilecek bir şey değil,bugün karar alsanız meyvelerini toplamak için en az 20 yıl lazım, o zamana kadar ise;diğer bir yol ise; yurt dışından yüksek teknolojili ürünler üreten firmalardan doğrudan yatırımlar almak,yatırım yapanların küresel ölçekte marka değerinden ,dağtım ağı,bayi,servis şebekesinden yararlanmak.Uzun bir süredir dibe vuran doğrudan yurt dışı yatırımları almak için ise başta hukuk,demokrasi,özgürlükler,mevzuat olmak üzere çok sayıda başlıkta yapısal reformlar yapmak gerekiyor.
Böyle bir tabloda ben ekonomi yönetiminin başında olsaydım;İlk aşamada dış ticret açığının gsyih'nın %3-%4 aralığını geçmeyecek şekilde ,makroekonomik temel göstergelerde bir matematiksel modelleme oluşturur,bu açığı da büyük ölçüde başta turizm olmak üzere hizmet gelirleriyle kapatmaya çalışırdım.Ülkenin ekonomide rekabet gücünün artması ve işgücü verimliliğinin artması için endüstri 4.0,yapay zeka,nesnelerin interneti gibi başlıklarda mesafe alarak dış ticarette rekabette döviz kuruna bağımlılığı azaltacak bir planlama içinde olurdum.
Dış ticaret açığının gsyih'nın %3-%4 aralığını geçirmeyecek döviz kuru nedir,TUİK'in bütün verileri sorunlu olduğu için hemen bir şey söylemek zor.GSYİH hesabı için önce TUİK'in enflasyondan arındırma yapan deflatör oranının doğru olması gerekir. Dış ticaret açığı gsyih'nın yıllık %3-%4 aralığına inince orası döviz kuru için makul yer diyebiliriz ama GSYİH'nın doğru hesaplanmış olduğundan emin olmamız gerekir.
https://www.endustri40.com/endustri-4-0dan-toplum-5-0a/
Endüstri 4.0'dan Toplum 5.0'a
https://www.sozcu.com.tr/2023/finans...liyor-7568417/
Yer İmleri