Sayfa 1774/2460 İlkİlk ... 7741274167417241764177217731774177517761784182418742274 ... SonSon
Arama sonucu : 19675 madde; 14,185 - 14,192 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Merkez Bankası için adı geçenlerden Hafize Gaye ERKAN kim.Çoğu kimse için yabancı olabilir ama daha önce Dünya gazetesinde yazdığı yazılardan biliyoruz ve bu şekilde tanıyan tanıyan dar bir çevre var:

https://www.dunya.com/yazar/dr-hafize-gaye-erkan/1473
    https://www.dunya.com/kose-yazisi/ab...i-ancak/688231
    şu yazısı güzel

2008 sonrasında böyle bir manzara neden yaşandı yeniden? İhmalkarlık mı? Yönetici egosu mu? 2008-2014 arasında riskli bankalar uyarıldı.

Ancak ne yönetim kurullarında ne de yönetici pozisyonlarında matematiksel, olasılıksal düşünen, senaryo planlaması yapabilenlerin sayısı yok denecek kadar az… Ta o zamandan biliniyordu SVB’nin riski. Hadi yönetimi geçtim, kurul buna nasıl izin verir…

Risk yönetimini bilmeyen, matematiksel düşünce yetisi olmayanlar CEO ya da yönetim kurulu başkanı olmamalı… Büyük şirketler risk yönetimini bilmeyenlerin çalışmasına izin vermemeli. Bir yönetim kurulu üyesi, sadece uzun yıllardır şirketinde çalışıyor diye, şirketin başına geçmemeli.

Bu dijital çağda liderler, matematik, teknoloji ve olasılık hesabını biliyor olmalı.

Bonus :
    Erkan Says It Was Right Time to Leave First Republic
    https://www.bloomberg.com/news/video...republic-video

Alıntı Originally Posted by BOSPOROS Yazıyı Oku
    Merkez bankası başkanlığına getirilen,
    Hafize Gaye Erkan
    Yakın zamanda.!!!
    İflas eden ABD bankası First Republic Bankasın 'ın(FRC) .!!!
    CEO su.!!!!

https://www.hisse.net/topluluk/showt...65#post6439765

Kendime masallar.!!
    Masallar dünyası.!!!

Merkez Bankası başkanlığına getirilmedi,şu anda sadece ismi geçen kişilerden biri.First Republic Bank'ta CEO'luk yaptığını da tabii ki biliyoruz.Banka batmadan önce CEO olmuş,yine batmadan önce CEO'luktan ayrılmış.Bankanın batışında bir sorumluluğu var mı;bankanın CEO'su olmadan önceki bilançoları ve görevden ayrıldıktan sonraki ilk bilançosunu detaylı inceleyip CEO'luğu döneminde bankada ne yapmış bakmak, ona göre bir yorumda bulunmak daha doğru olacaktır.

Alıntı Originally Posted by Westwind Yazıyı Oku
    https://www.dunya.com/kose-yazisi/ab...i-ancak/688231
    şu yazısı güzel

2008 sonrasında böyle bir manzara neden yaşandı yeniden? İhmalkarlık mı? Yönetici egosu mu? 2008-2014 arasında riskli bankalar uyarıldı.

Ancak ne yönetim kurullarında ne de yönetici pozisyonlarında matematiksel, olasılıksal düşünen, senaryo planlaması yapabilenlerin sayısı yok denecek kadar az Ta o zamandan biliniyordu SVB'nin riski. Hadi yönetimi geçtim, kurul buna nasıl izin veriyorlar

Risk yönetimini bilmeyen, matematiksel düşünce yetisi olmayanlar CEO ya da yönetim kurulu başkanı olmamalı Büyük şirketler risk yönetimini bilmeyenlerin çalışmasına izin vermemeli. Bir yönetim kurulu üyesi, sadece uzun yıllardır şirketinde çalışıyor diye, şirketin başına geçmemeli.

Bu dijital çağda liderler, matematik, teknoloji ve olasılık hesabını biliyor olmalı.

Bonus :
    Erkan Says It Was Right Time to Leave First Republic
    https://www.bloomberg.com/news/video...republic-video
    Doğru söylüyor.Dünyanın en iyi üniversiteleri de dahil, ekonomi fakültelerinde verilen matematik eğitimi zayıf kalıyor.Bu fakültelerden eğitim alan kişiler ,eğer kendisini geliştirmediyse matematiksel düşünmede,matematiksel modelleme yapmakta,risk yönetiminde,senaryo planlamasında ,olasılıkları hesaplamada yetersiz kalıyorlar.İlk eğitimini kuvvetli bir matematik temeline dayalı başka bir disiplinden alan, sonra finansa ve ekonomiye geçiş yapan meslektaşları karşısında zayıf kalıyorlar.Burada bir yerde kendisini de tarif ediyor.

Prof.Bilge Yılmaz ve Prof. Özgür Demirtaş da aynı ekolden.Her üçü de üniversite giriş sınavlarında ilk 100'e girmiş çok parlak öğrenciler,Yılmaz ve Demirtaş elektronik mühendisliği,Erkan endüstri mühendisliği eğitimini aldıktan sonra master ve doktora eğitimini finans ya da ekonomi alanlarında almışlar.
    Son düzenleme : deniz43; 02-06-2023 saat: 21:29.

4. Deniz Hocam merhabalar, Merkez Bankası'nın başına yukarı da düşünülen bayan getirilse yine hazine ve maliye bakanı Şimşek olsa sonuç ne kadar değişir? Diyelim ki faiz artırımına Erdoğanı ikna ettiler ne kadarlık bir artış KKM yi çözebilir insanlar dolarını bozdurur Erdoğan nereye kadar faiz artırımına izin verir. Enflasyonun üzerinde bir faiz artırımı yaparlar mı yine tek başına faiz artırımı tüm bu sorunları çözer mi?

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Daha önce de bu konuda görüşümü ifade etmiştim.Benim kişisel görüşüme göre Mehmet Şimşek; bir ödemeler dengesi krizine girmememiz için,acil ihtiyacımız olan büyük ölçekli döviz ihtiyacımızı temin etmek için(12 aylık dış ticaret açığımız 123.3 milyar dolar +12 aylık kısa vadeli dış borç ödememiz 203.3 milyar dolar=toplam 326.6 milyar dolar dış finansman ihtiyacına karşı, 60 milyar dolar net turizm geliri+hizmet gelirleri düşüldükten sonra kabaca 246 milyar dolar civarında dış borca ihtiyacımız var,merkez bankası net döviz rezervleri ise (-) 75.5 milyar dolar.) -uluslararası finans çevrelerindeki ilişkilerini kullanarak- bu dövizi temin etmek için bir vitrin malzemesi olarak kullanılmak isteniyor.

Bu nedenle ;ufak tefek makyajlar dışında Nehmet Şimşek'e para politikasının özünde bir değişiklik yapmasına izin verileceğini zannetmiyorum, aksi mevcut yönetimin geçmiş para politikası yönetimindeki büyük yanlışlığı ve büyük hezimeti kabul etmesi manasına gelir..Ama maliye politikasında serbestliği olabilir;bütçe açığını azaltmak için yeni vergiler , ücretlerin reel olarak düşürülmesi,mevcut vergilerin artırılması gibi talepleri kabul görebilir.
    Karşılığında kendisine her türlü maddi imkan vaat edileceğini tahmin ederim.
     Alıntı Originally Posted by cevdet _060 Yazıyı Oku
    Deniz Hocam merhabalar, Merkez Bankası'nın başına yukarı da düşünülen bayan getirilse yine hazine ve maliye bakanı Şimşek olsa sonuç ne kadar değişir? Diyelim ki faiz artırımına Erdoğanı ikna ettiler ne kadarlık bir artış KKM yi çözebilir insanlar dolarını bozdurur Erdoğan nereye kadar faiz artırımına izin verir. Enflasyonun üzerinde bir faiz artırımı yaparlar mı yine tek başına faiz artırımı tüm bu sorunları çözer mi?
    Gaye Erkan birinci sınıf bir eğitime,donanıma ve kariyere sahip ama sadece vitrin malzemesi olur, AKP iktidarı ile arasında doku uyumsuzluğu olacağı için ,kısa sürede görevinden ayrılır diye düşünüyorum.Fazla bir hareket alanı olacağını sanmıyorum.Para politikasında rota sapmasına ,Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izin vereceğini zannetmiyorum.

6. deniz bey, bu eğitim ve kariyerde birinin de alacağı kararların bağımsızlığı konusunda en tepeden bazı garantiler almadan işini gücünü bırakıp bu göreve gelmesi de mantıklı değil... sonuçta biz yaşananları geçen yıllarda nasıl gördüysek o da görmüştür elbette...

enteresan olacak, izleyip göreceğiz...
    Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.

7. Hafize Gaye Erkan
    Son günlerde özellikle nisbeten laik basında parlatılan köpürtülen birisi nerede ise öys deki matematik netine kadar yazılıp çizilen hamileliği , eşi gibi alakasız konular üzerinden bile parlatılan köpürtülen birisi.Aşırı dikkatimi çekti.
    Yazılar aşırı irrite edici.Müthiş bir PR çalışması var.Neden??

https://www.patronlardunyasi.com/hab...ik-gece/281053

https://www.patronlardunyasi.com/hab...demisti/281058

ABD de müthiş türk kızı!

https://onedio.com/haber/hafize-gaye...lenler-1152379

Üzüldüm.Koskoca Türkiye Cumhuriyetinin koskoca MB sının başı için düşünülen isme bakın.Ülkede hiç mi ekonomist Merkez Bankacı Bankacı kalmadı da ABD de finans kariyeri büyük ölçüde bitmiş birisi düşünülüyor.
    FRC bank da eş ceo görevini üstlenmiş en son ondan evvel de sanırım risk management in başında falan bir hanım kızımız.
    Yani tamda batışından sorumlu kadrolardan adım adım geçmiş ve anladığım kadarı ile adam gibi hedge etmeden bol bol devlet tahvili toplamış 2022 başlarında FED in faiz konusunda şakası olmadığı görünce daha çalıştığı departmandaki tecrübelerinden hareketle bankanın sonunu iyi görmeyip istifayı basıp ayrılmış.
    Sonrasında greystona a ceo olarak geçiyor orada da barınamayıp 6 ay sonra ayrılıyor okuduğum kadarı ile.
    Türkiye de aşırı köpürtülmenin nedenini açıklayan özellikle finans ve ekonomi cahili bir halk için neden bu kadar övüldüğünü bir nebze olsun açıklıyor bence.

Bu kadar parlatılan bu kadar övülen ABD de ekonomi dendimi herkesin parmakla gösterdiği müthiş türk kızımız neden Erdoğan gibi bütün dünyanın aldığı ekonomik kararları bu "iş nasıl yapılmaz" örneği olarak üniversitelerde okutmak için gözlediği bir lider in yönetimi altına girmek istiyor olabilir ki.

Hakan Kara gibi birisi orada dururken ABD de banka batırmış birisini alıp MB nın başına geçirmek hangi akla hizmetin bir sonucudur.
    Çok mu elzem idi.
    Yanlışım varsa düzeltin deniz hocam özellikle.

Alıntı Originally Posted by Mathias Yazıyı Oku
    Hafize Gaye Erkan
    Son günlerde özellikle nisbeten laik basında parlatılan köpürtülen birisi nerede ise öys deki matematik netine kadar yazılıp çizilen hamileliği , eşi gibi alakasız konular üzerinden bile parlatılan köpürtülen birisi.Aşırı dikkatimi çekti.
    Yazılar aşırı irrite edici.Müthiş bir PR çalışması var.Neden??

https://www.patronlardunyasi.com/hab...ik-gece/281053

https://www.patronlardunyasi.com/hab...demisti/281058

ABD de müthiş türk kızı!

https://onedio.com/haber/hafize-gaye...lenler-1152379

Üzüldüm.Koskoca Türkiye Cumhuriyetinin koskoca MB sının başı için düşünülen isme bakın.Ülkede hiç mi ekonomist Merkez Bankacı Bankacı kalmadı da ABD de finans kariyeri büyük ölçüde bitmiş birisi düşünülüyor.
    FRC bank da eş ceo görevini üstlenmiş en son ondan evvel de sanırım risk management in başında falan bir hanım kızımız.
    Yani tamda batışından sorumlu kadrolardan adım adım geçmiş ve anladığım kadarı ile adam gibi hedge etmeden bol bol devlet tahvili toplamış 2022 başlarında FED in faiz konusunda şakası olmadığı görünce daha çalıştığı departmandaki tecrübelerinden hareketle bankanın sonunu iyi görmeyip istifayı basıp ayrılmış.
    Sonrasında greystona a ceo olarak geçiyor orada da barınamayıp 6 ay sonra ayrılıyor okuduğum kadarı ile.
    Türkiye de aşırı köpürtülmenin nedenini açıklayan özellikle finans ve ekonomi cahili bir halk için neden bu kadar övüldüğünü bir nebze olsun açıklıyor bence.

Bu kadar parlatılan bu kadar övülen ABD de ekonomi dendimi herkesin parmakla gösterdiği müthiş türk kızımız neden Erdoğan gibi bütün dünyanın aldığı ekonomik kararları bu "iş nasıl yapılmaz" örneği olarak üniversitelerde okutmak için gözlediği bir lider in yönetimi altına girmek istiyor olabilir ki.

Hakan Kara gibi birisi orada dururken ABD de banka batırmış birisini alıp MB nın başına geçirmek hangi akla hizmetin bir sonucudur.
    Çok mu elzem idi.
    Yanlışım varsa düzeltin deniz hocam özellikle.
    Haklısınız.Gaye Erkan'ın eğitimi,donanımı,kariyeri birinci sınıf ,bundan kuşku yok.Ama uzmanlık alanı makroekonomi değil,finans.Merkez bankacılığı özel bir alandır ve zaman içinde bütün basamaklardan geçilerek kazanılan uzmanlık çok değerlidir.Durmuş Yılmaz'a kadar merkez bankası başkanları genellikle yeni mezun düz bir eleman olarak kuruma giren sonra liyakatları ile adım adım yükselerek en tepeye kurum başkanlığına yükselen merkez başkanlarıydı.AKP bu Cumhuriyet geleneğini de bozdu,atamaları siyasi olarak dışarıdan yapmaya başladı.
    Bu nedenle eski merkez bankası başekonomisti prof.Hakan Kara'nın daha iyi bir merkez bankası başkanı olacağı konusunda ben de hemfikirim.Keza prof. Refet Gürkaynak da makroekonomi uzmanlığıyla iyi bir merkez bankası başkanı olur,tabii bağımsız çalışma alanı tanınırsa...

Gaye Erkan'ın profili ise ;aslında daha spesifik bir alan olan merkez bankası başkanlığı yerine, Maliye ve Hazine Bakanı olmaya daha uygun.Aldığı eğitim ve donanımına bakınca matematiksel düşünme,matematiksel modelleme yapma,risk yönetimi gibi alanlarda becerisi var gibi gözüküyor.Mehmet Şimşek'in bu kalibrede bir eğitim ve donanımı yok,daha ziyade günlük işleri yönetmeye uygun bir profili var.Ama Mehmet Şimşek dünya görüşü olarak -para politikasının yürütülmesinde farklı düşüncede olsa da- AKP'ye yakın bir kişi.Gaye Erkan ise muhtemelen dünya görüşü olarak AKP'ye uzak birisi.

Sonuç olarak Gaye Erkan'ın merkez bankası başkanlığına düşünülmesi,bu işe en uygun kişi olduğundan değil,uluslararası finans çevrelerinde kişisel kredisi ile daha rahat borç para temin edebileceği düşünüldüğü için gündeme gelmiş olabilir.

Sayfa 1774/2460 İlkİlk ... 7741274167417241764177217731774177517761784182418742274 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •