Sayfa 178/2460 İlkİlk ... 781281681761771781791801882282786781178 ... SonSon
Arama sonucu : 19675 madde; 1,417 - 1,424 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1. [QUOTE=tospa;2869889]
     Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    Aşağıda USD-TL çalışmamı paylaşıyorum. Bunu hazır bir yerde bulamadığım için MB günlük döviz kurları ve TÜİK ile ABD aylık enflasyon verilerinden kendim oluşturdum. En yakın hazır veri MB reel efektif döviz kuru, ama orada da sadece dolar değil döviz sepeti kullanılıyor.
    Çalışmamda geriye dönük olarak günlük dolar kuru değerini ABD ve Türkiye enflasyonundan arındırdım, böylece geçmişteki tüm kur değerlerinin bugünkü ederini buldum. Örneğin 28.11.2014 tarihinde dolar 2.2149 liraymış, o zamandan günümüzde tüfe %61.6 artmış, ABD enflasyonu ise %6.5 artmış. Dolayısıyla o günkü kurun bugünkü karşılığı (2.2149 x 1.616) / 1.065 = 3.3608 oluyor.

İlk grafik 20 yıllık, burada 2001 krizinin etkisi görülüyor, o zaman da dolar bugünkü fiyatla 5 liradan 8 liraya kadar çıkmış. Daha öncesinde yani 2001 öncesinde dalgalı kur rejimi uygulanmıyordu, o zamanki stabil kur bile görülebiliyor. Arkasından gelen TL'nin değerli olduğu yıllar (bugünkü değerle 3 lira civarı) da görülüyor.
    İkinci grafik son on yıl, üçüncüsü son beş yıl, dördüncü de son bir yıllık grafikler.
    Son bir yıllık grafikte ağustosta başlayan çıkışın enflasyon karşısında neredeyse tamamen söndüğünü görüyoruz: mayıs-temmuz 2018 arasında bugünkü değerle 5.1-5.4 aralığında kararlı halde seyretmiş, bugün de o seviyeye gelmiş durumdayız. Dolardaki düşüşün artık durması gerektiği yönündeki düşüncemin temeli buna dayanıyor.

Hemen şu dev çanak formasyonu çalışırsa ne olur diye düşünüyor insan)) Elinize sağlık bu arada.
    Baban seni evlatliktan reddedebilir Tospa [emoji12]

2. 20 Kasım Salı 16:30 ABD'DE YENİ KONUT BAŞLANGIÇLARI AYLIK YÜZDE 1,5 ARTTI, BEKLENTİ YÜZDE 2,2

Friday November 23 2018 Actual Previous Consensus
    10:00 AM
    DE
    GDP Growth Rate QoQ Final Q3 -0.2%
    0.5% -0.2%
    10:00 AM
    DE
    GDP Growth Rate YoY Final Q3 1.1%
    2% 1.1%

11:30 AM
    DE
    Markit Composite PMI Flash NOV 52.2
    53.4 53.2
    DE
    Markit Manufacturing PMI Flash NOV 51.6
    52.2 52.2
    DE
    Markit Services PMI Flash NOV 53.3
    54.7 54.5

12:00 PM
    EA
    Markit Composite PMI Flash NOV 52.4
    53.1 53
    EA
    Markit Manufacturing PMI Flash NOV 51.5
    52 52
    EA
    Markit Services PMI Flash NOV 53.1
    53.7 53.6

Euro bölgesi ve Euro bölgesinin lokomotifi Almanya'da ekonomik büyümedeki momentum kaybı devam ediyor.

05:45 PM
    US
    Markit Composite PMI Flash NOV 54.4
    54.9 56.0
    US
    Markit Manufacturing PMI Flash NOV 55.4 55.7
    55.7
    US
    Markit Services PMI Flash NOV 54.4
    54.8 54.9

ABD'den gelen PMI verileri de beklentileri karşılamadı.

Haftaya bakış ve önemli gündem maddeleri

Veri trafiği açısından sakin geçen 2 haftadan sonra,bugünden itibaren(Pazar) global piyasalar açısından çok önemli gündem maddelerinin olduğu ve verilerin geleceği bir haftaya giriyoruz:
    Önümüzdeki hafta global piyasalar açısından önemli olarak ABD'den;
    Salı günü S&P Corelogic Case-Shiller konut fiyat endeksi,FHFA emlak fiyat endeksi,tüketici güven endeksi,Çarşamba üçüncü çeyrek gsyih büyüme ikinci okuma,dış ticaret dengesi,perakende satışlar ve toptan satışlar stokları,yeni ev satışları,Perşembe PCE,çekirdek PCE,kişisel gelirler,tüketici harcamaları verileri gelecek.

Önümüzdeki hafta global piyasalar açısından önemli olarak Çin'den;Cuma günü PMI verileri gelecek.

Önümüzdeki hafta global piyasalar açısından önemli olarak Euro Bölgesi'nden;Perşembe tüketici güven endeksi,Cuma enflasyon ve işsizlik verileri gelecek

Önümüzdeki hafta bizim piyasalarımız açısından önemli olarak içeriden;Perşembe ekonomi güven endeksi,BDDK Bankacılık sektörü Ekim ayı raporu,Cuma Ekim ayı dış ticaret dengesi verileri gelecek.

Gündem maddeleri

-ABD Hazinesi 2,5 ve 7 yıllıklarının da içinde bulunduğu 284 milyar dolarlık tahvil ve bono ihalesi yapacak.

-Fed toplantısı yaklaşırken 5 Fed üyesine ilave olarak Fed başkanı Jerome Powell da Çarşamba günü New York Ekonomi Kulubünde bir konuşma yapacak.

-Perşembe günü son Fed toplantısına ilişkin tutanaklar yayınlanacak.

-Euro Bölgesinde ise AMB Draghi'nin Pazartesi günü bir konuşması olacak.

-Pazar günü(Bugün) ise Avrupa Birliği zirvesi yapılarak,liderler Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliğinden çıkmasıyla ilgili taslağı görüşerek karara bağlayacak.Ancak Brexit anlaşması taslağındaki mevcut ifadelerin yeterli olmadığını savunan İspanya hükümeti, Cebelitarık'ın statüsü ile ilgili durumun hukuki açıdan netleştirilmesini istiyor.Bununla beraber AB'de bu tip kararlar oybirliği ile değil nitelikli çoğunlukla alınabiliyor.Nitelikli çoğunluk sağlanması için AB üyesi ülkelerin yüzde 55'inin ve AB nüfusunun yüzde 65'ini temsil eden sayıda devletin "Evet" oyu yeterli oluyor.Sadece anlaşmayla birlikte oylanacak "siyasi deklarasyon" için oy birliği gerekiyor.Avrupa Birliği liderleri taslak anlaşmayı imzalarsa bir sonraki aşama,taslak anlaşmanın Aralık ilk haftasında Birleşik Krallık Parlamentosunda oylanması olacak.Bu oylama için şu an itibaren ibreler kabul edilmeme ihtimalini daha yüksek gösteriyor.

Anlaşma taslağında neler var?
    -29 Mart'tan başlayacak 21 aylık bir geçiş dönemi
    -İngiltere'deki AB vatandaşları ve AB'deki İngiliz vatandaşlarının bulundukları ülkede çalışma veya eğitim hakları sürecek. Aileleri de kendilerine katılabilecek.
    -İngiltere AB'ye, "adil bir finansal anlaşma" diye nitelendirilen 39 milyar sterlinlik "boşanma ücreti" ödeyecek.

Anlaşma taslağında neler yok?
    -Her şey planlandığı gibi giderse bu süreçte bir ticaret anlaşması imzalanacak.
    Ancak anlaşma taslakta yer almıyor.
    -585 sayfalık bir anlaşma taslağında olmayan bir diğer şey de 5 sayfalık siyasi bildiri. İki taraftan yetkililerin hazırladığı bu bildiri Brexit sonrasında İngiltere- AB ilişkilerinin nasıl olacağını anlatan geniş ve bağlayıcı olmayan bir metin.
    -Aralık 2020'den önce yeni bir ticaret anlaşmasının imzalanması umuluyor.

Eğe anlaşma taslağı Birleşik Krallık Parlamentosu tarafından onaylanırsa; Ocak ayında AB'den ayrılık anlaşması imzalanarak,bu anlaşma AB liderleri zirvesinde Ocak ayında onaylanacak,29 Mart tarihinde resmen AB'den ayrıldıktan sonra Birleşik Krallık 21-36 ay arası bir geçiş süresinde AB yasaları ve gümrük birliğine tabii olmaya devam edecek.

Eğer taslak anlaşmayı Birleşik Krallık Parlamentosu onaylamaz ise;Hükümetin 4 hafta içinde yeni bir ayrılık planı hazırlaması gerekiyor.Burada da ihtimaller:1)Anlaşma olmadan ayrılma 2)Yeniden müzakere 3)Referandum 4)Genel seçim olabilir.

-Global piyasalar için önümüzdeki haftanın en önemli gündem maddesi ise ;Arjantin'de g-20 toplantısı sırasında 30 Kasım Cuma günü ABD başkanı Trump ile Çin başkanı Xi Jinping arasında yapılacak görüşme olacak.Bu görüşmenin sonuçları emtia fiyatlarından global ekonomik büyümeye kadar global piyasaların yönüne büyük etkisi olacak.Dış ticaret ile ilgili bir anlaşma olmaması durumunda ABD'nin 200 milyar dolarlık Çin ürünlerine uyguladığı gümrük vergisi yılbaşından itibaren %25 olarak uygulanmaya başlayacak,Çin'den ithal edilen tüm ürünlere de aynı oranda gümrük vergisi uygulanması da masanın üzerine gelebilecek.

6.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    US
    Markit Composite PMI Flash NOV 54.4
    54.9 56.0
    US
    Markit Manufacturing PMI Flash NOV 55.4 55.7
    55.7
    US
    Markit Services PMI Flash NOV 54.4
    54.8 54.9

ABD'den gelen PMI verileri de beklentileri karşılamadı.
    gelecek sene için kaç faiz artışı tahminin var forumdaş fedden????

Alıntı Originally Posted by ugolnili Yazıyı Oku
    gelecek sene için kaç faiz artışı tahminin var forumdaş fedden????
    ABD-Çin arasında bir ticaret anlaşması olup olmayacağı ,ABD'nin büyüme ve enflasyon projeksiyonları için en önemli faktör.Bu nedenle gelecek yıl Fed'in kaç kere faiz arttırımı yapacağı ile ilgili olarak önce Trump-Xi Jinping arasında Cuma günü yapılacak görüşmelerde bir anlaşma olup olmayacağının görülmesi gerekir.Tabii,bu görüşmeden bir anlaşma çıkmaması daha sonra bir anlaşma olmayacağı manasına gelmiyor:

ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde ortalama %3.3 büyüdü,dördüncü çeyreğinde ise büyümesinde bir miktar momentum kaybı var,bunun sebepleri:
    1)ABD iş dünyasının ticaret savaşlarının nasıl sonuçlanacağını görmek için bir miktar sabit varlık yatırımlarına fren koyması nedeniyle yatırımlarda yavaşlama sinyali.
    2)Şubat ayında,2008 krizi önceki balon fiyat seviyesini aşarak rekor kıran emlak fiyatlarının,Şubat ayından sonra da 5 ay arka arkaya 5 ay rekor kırarak tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu tazelemesiyle,fiyat yüksekliği nedeniyle emlak satışlarında yavaşlama
    3)ABD'de dış ticaret açığı 'net ihracat' kalemi olarak,çok canlı bir iç piyasa olmasına rağmen büyüme puanını kabaca 1.8 puan aşağı çekiyor.Yılbaşında %25'lik gümrük vergilerinin yürürlüğe girecek olması nedeniyle ABD'li şirketler ithalatlarını ve stoklarını vergi artışları yürürlüğe girmeden arttırmaları nedeniyle,dördüncü çeyrekte dış ticaret açığı daha da yükseleceği için bu da büyüme oranını bir miktar daha aşağıya çekecek.

Ama diğer taraftan tarihi zirvelerine yakın yüksek tüketici güveniyle,son 49 yılın en düşük işsizlik oranıyla,ve %3'ü aşan ortalama saatlik kazançlar verileriyle desteklenen çok güçlü tüketici harcamaları( ki ABD gsyih'nın kabaca üçte ikisini oluşturuyor) ile ABD ekonomisi son çeyrekte bir miktar momentum kaybetse de yine de güçlü bir biçimde büyüyor.

Önümüzdeki yıl ise:

ABD-Çin Ticaret anlaşmasının olması durumunda;

Bu durumda sabit varlık yatırımları yeniden hız kazanır,daha avantajlı bir ticaret anlaşması ile 'net ihracat'ttan gelen (-) azalır,ABD ekonomisi bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da %3'ün üzerinde büyür ve zaten %3.7 ile son 49 yılın en düşük seviyesinde olan işsizlik oranı daha da düşer,bu da ortalama saatlik kazançları ve sonrasında da enflasyonu zıplatır,Fed ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için faiz arttırımlarına hız verir.Bu senaryoda öngörüm Fed 2019 yılında 4 kere faiz arttırır.

ABD-Çin Ticaret anlaşmasının olmaması durumunda;

Bu durumda yılbaşında Çin ürünlerine %25 gümrük vergisi yürürlüğe girer,büyüme oranı bir miktar düşer ama dünyanın kendi kendine yeten tek devasa pazarı olarak(ABD ,dünya nüfusunun %4.3'ünü temsil ediyor,ama dünya tüketim harcamalarının %30.4'ü ABD halkı tarafından yapılıyor) ,tarihi zirvelerine yakın tüketici güveni ile desteklenen güçlü tüketici harcamaları ile büyümeye devam eder,'net ihracat'tan büyümeye gelen puan negatiften pozitife döner(pozitife dönmesi dış ticaret açığının fazlaya dönmesi manasına gelmiyor,sadece hesaplama yöntemi olarak önceki dönemle mukayeseyi yansıtıyor),fakat gümrük vergilerinden kaynaklanan maliyet artışları nedeniyle enflasyon %4 seviyelerine çıkar,Fed enflasyonu kontrol altına almak için yine faiz arttırımlarına hız verir.Bu senaryoda öngörüm 2019 yılında Fed 3 kere faiz arttırır.

Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    Aşağıda USD-TL çalışmamı paylaşıyorum. Bunu hazır bir yerde bulamadığım için MB günlük döviz kurları ve TÜİK ile ABD aylık enflasyon verilerinden kendim oluşturdum. En yakın hazır veri MB reel efektif döviz kuru, ama orada da sadece dolar değil döviz sepeti kullanılıyor.
    Çalışmamda geriye dönük olarak günlük dolar kuru değerini ABD ve Türkiye enflasyonundan arındırdım, böylece geçmişteki tüm kur değerlerinin bugünkü ederini buldum. Örneğin 28.11.2014 tarihinde dolar 2.2149 liraymış, o zamandan günümüzde tüfe %61.6 artmış, ABD enflasyonu ise %6.5 artmış. Dolayısıyla o günkü kurun bugünkü karşılığı (2.2149 x 1.616) / 1.065 = 3.3608 oluyor.

İlk grafik 20 yıllık, burada 2001 krizinin etkisi görülüyor, o zaman da dolar bugünkü fiyatla 5 liradan 8 liraya kadar çıkmış.
    ..........

........

@pilavlı çok teşekkürler.

sn.deniz43'ün de "cari açığın sıfıra yakın olduğu " 2002 yılından başlayan bir çalışması vardı. (1358 sayılı mesaj)

O çalışma ile sizin çalışmanız iki güzel calışma.
    Bunun daha başka pek çok kıstasla, meselâ uretim maliyetlerindeki onemli girdilerden biri olan "asgarî ücretle" kıyaslanabileni de dış ticarette rekabetçilik açısından hesap edilebilir. Cari denge hedefli kur için belki de daha sonuca odaklı olanı bu olabilir.

Kendime çıkardığım ders ise;
    Bugünkü dolar fiyatının 5.00 seviyesinden aşağı gelmesinin cari açık açısından riskli sonuçlar verebileceği.
    Son düzenleme : 0101; 25-11-2018 saat: 12:26.
    Yazdıklarım, paylaştıklarım yatırım tavsiyesi değildir, herkes kendi kararını verir. Türkiye dürüst, kuralları belli, halkın tamamının tasarruflarını değerlendirmek istediği bir borsa ile kalkınır. "Temelle desteklenmeyen/betonlanmayan teknik kumdan kale gibidir". -0101 sözü-

Sayfa 178/2460 İlkİlk ... 781281681761771781791801882282786781178 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •