https://pbs.twimg.com/media/F2nIrFjb...g&name=900x900
-Haftalık kart harcamaları Temmuz'da Haziran'a göre %15 arttı.
-Temmuz'da yıllık artış oranı ise %138.4 oldu (önceki ay %107.6).
Gerçek enflasyonun en önemli göstergelerinden biri.Yıllardır tüketim kalıbım aynı çizigide seyreder,ne azalır ne çoğalır,aynı miktarlarda aynı yerlerden alışveriş yaparım ve küçük tutarlar da dahil tüm harcamalarımı kredi kartıyla yapar,elektronik postayla gönderilen ekstrelerdeki tutarları da bilgisayarda tuttuğum excel tablosuna işlerim.Bana gelen ekstrelerde kendi tüketim kalıbıma göre harcama tutarları geçen yıla göre,neredeyse 3 katına ulaşmış yani %200 artmış durumda.Miktarlar değişmediği için gerçek enflasyon oranını en iyi ifade eden gösterge diyebiliriz.
Bu tablodaki kredi kartı harcamalarındaki artış tutarlarını analiz ederken,özellikle son 3 yılda ücretlerin gerçek enflasyon karşısında satınalma gücünün erimesi nedeniyle, daha düşük miktarda ya da daha düşük kalitede ürünlerin satın alınmasına rağmen bu artış oranının ortaya çıktığını,aynı miktarda ve aynı kalitede ürünler satın alınsaydı gerçekte harcamalardaki bu artış oranlarının çok daha yüksek olacağını da gözden kaçırmamak gerekiyor.
Yer İmleri