Deniz bey iyi akşamlar diliyorum öncelikle.
Sizin fikrinizi öğrenmek istediğim konu, değişken kredi faiz oranları ile ilgili.
Geçtiğimiz yıllarda hepimizin hatırlayacağı üzere, yüzde0.69, 0.79, 0.99 vb. sabit konut kredisi faiz oranlarıyla, devlet bankaları konut kredisi verdiler. O dönemki enflasyon düşünüldüğünde, bu kredi faizleri devletin büyümeyi inşaat sektörünün öncülüğünde gerçekleştirmesi için olmazsa olmaz bir durumdu bu. Bir başka deyişle, devlet bankaları göz göre göre zarar yazarak sabit faizli kredi kullandırdı konut sahibi olmak isteyen bireylere.
Ülkede öncelikli hedefin büyüme olduğu ortamda, global ekonomideki parasal genişlemenin rahatlığını arkasına almamız çok da dikkat çekmedi aslında.
Ama, faiz oranlarının artışıyla(üstelik enflasyona yakınsamasa da), o dönemde alınan başta konut kredileri olmak üzere, devede kulak kaldı desem, sanırım teşbihi beliğ yapmış olmam.
Bildiğim kadarıyla, İngiltere ve US'te, mortgage kredisi faiz oranları, uzun dönem(20 yıl üstü) değişken faizli olmak zorunda. Yani, İngiltere'de enflasyon geçtiğimiz yıl yüzde 5 olarak gerçekleşmiş olsa da, 5 sene sonra yüzde 15 olma ihtimali yada yüzde 1,5 ihtimali göz önünde bulundurarak "değişken faizli kredi" kullandırılıyor.
Gelişmiş ülkeler özelinde, enflasyonun bu şekilde dalgalanması çok beklenen bir durum olmasa da, ülkemiz için aynı şeyleri söylemek güç. Bir başka ifadeyle, 5 sene sonra ülkede enflasyonun yüzde 5 yada yüzde 500 olma ihtimalini sanırım kimse öngöremez.
Dolayısıyla, fikrinizi öğrenmek istediğim konu, niçin ülkemizde de başta konut kredileri olmak üzere, değişken faizli bir sistem uygulanmıyor?
Aslında bu soruyu sorarken, farklı bir boyuta da taşımak istiyorum konuyu. Malumunuz, bankalar , düşük faizli tahvil alımına zorlanmıştı! yakın geçmişte, fakat halihazırda faiz oranlarının artışıyla, önümüzdeki dönem bunun bilançolarında nefatif etkilerini hiç kimse gözmezden gelmekte. Bu da bir sorun teşkil etmez mi?
Kusuruma bakmayın lütfen, çok yazdım, sizi meşgul ediyorum.
İyi akşamlar dilerim tekrardan.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer İmleri