Originally Posted by
deniz43
2024 yılında 11.089 trilyon TL'lik bir merkezi yönetim harcaması planlanmış.Nerelere yapılacağı yukarıdaki tabloda gösteriliyor.
Kemal Derviş döneminde gsyih'nın %6.5 oranında faiz dışı fazla veriliyordu IMF programında.Şimdiki rakamlarla:
gsyih:42 trilyon TL OVP'da tahmin edilmiş
42*0.065:2.73 trilyon TL oluyor.faiz giderleri 1.25 trilyon TL tahmin edildiği için
2.73-1.25:1.48 trilyon TL,[B]yaklaşık 1.5 trilyon TL, bütçe fazlası verilmesi hedeflenebilir.[/B]plandaki 2.7 trilyon TL bütçe açığını 1.5 trilyon TL fazlaya çevirmek için için bütçe harcamalarını 2-2.5 trilyon TL kısarken, vergilendirilmeyen kesimlerden de alınacak vergilerle 4.2 trilyon TL ye tamamlayacak şekilde hedeflenen faiz dışı fazlaya ulaşılabilir
Ben ilk bakışta kabaca 2 trilyon TL civarında bütçe harcamalarından kesilebilecek kalemler gördüm.KİT'ler,kamu bankaları,mal ve hizmet alımları(680 milyar tl),transfer harcamaları(4267 milyar tl)kar amacı gütmeyen kuruluşlar,hazine yardımları(1195 milyar tl)hane halkı ve işletmelere yapılan yardımlar(464 milyar TL),yurtdışına yapılan yardımlar,mahalli idarelere yardımlar gibi....Ayrıca ayrılan 215 milyar TL'lik yedek ödenek de hiç kullanılmamalı.
plandaki 2.7 trilyon TL bütçe açığını 1.5 trilyon TL fazlaya çevirmek için için bütçe harcamalarını 2-2.5 trilyon TL kısarken ,önceki sayfada yazdığım kazançları vergilendirilmeyen kesimlerden de 4.2 trilyon TL ye tamamlayacak şekilde ilave vergi geliri elde edilmeli.
Yer İmleri