https://x.com/HakanDogu1166/status/1825453232333721822
"
Türk otomotiv sanayinde işler iyi değil ve daha iyiye gitmeyecek.
Çeşitli nedenleri var:
1-Bu yıl ve seneye Avrupa pazarında büyüme yok (ihracat pazarı)
2-Üç beş sattığımız Avrupa dışı pazarlar hızla Çin'li oluyor
3-Ülkemizde üretim ve ihracat yapan şirketlerin bağlı olduğu global şirketlerin dünya pazarlarında işi zor
4-Yeni teknolojilerle yerlileşme oranları azalıyor
5-En önemlisi tüm dünyada otomotiv ve tedarik piyasası alt üst, büyük bir belirsizlik hakim
Türkiye tüm bu olanlara hazırlıklı mı?
-Hayır, herkes gibi Türkiye'de hazırlıksız yakalandı
Ne yapmalı?
Sanayi, Ticaret, Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları birlikte çalışıp:
a-Yerli piyasadaki vergi oranını kademeli düşürmeli ve AB ortalamasına getirip iç pazarı 2-2,5 M adede taşımalı
b-Teşvikleri katma değer yaratana verip yerli üretim aracı teşvik etmeli, 2,5 M gidecek pazarı bir koz olarak kullanıp yeni yatırım çekmeli
c-Türkiye'de olmayan teknolojilerin yerlileşmesi için, devletin sermayesine gireceği yüksek teknoloji şirketleri oluşturarak, artık 4 tekerlekli bilgisayar olacak araçların tedarik sanayisinin oluşturulmasının önünü açmalı
d-Otonom sürüş. bağlantılı araçlar için gerekli telekom alt yapı yatırımlarının ve düzenlemelerinin yapılması
c-Mobilite eko sistemine bütünsel bakıp, şehir içlerinde ve şehirler arasında tüm sistemleri birbirine dijitalleşme ile entegre hale getirip "Bağlantılı Araç" teknolojilerini kullanarak yeni iş modelleri geliştirmeli bu teknolojilerde dünyada köşe başını tutmalı
Mevcut durum aslında büyük fırsatlarda vad ediyor, akıllı olan ülkeler ipi göğüsleyecek"
Doğru tespitler,yazılanlara ben de katılıyorum.
Yer İmleri