Sayfa 2212/2460 İlkİlk ... 1212171221122162220222102211221222132214222222622312 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 17,689 - 17,696 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Bu tür bir felaket yaşadığımızda borsamızın çok uzun süre kapalı kalacağını,borsadan likidite ihtiyacınızı karşılayamayacağınızı,borsa açıldıktan sonra da bütün hisse senetlerinin haftalarca taban serisi yapıp endeksin tarihi düşük seviyelere gerileyip,orada uzun süre çakılı kalma riskini söylemek gerekiyor.Bu nedenle,bu çok büyük risk başımızın üzerinde sallanırken;hisse senetlerinin yatırım porföyleri içindeki payını sınırlı tutmak rasyonel bir hareket olur.
    o felaket başımıza geldiğinde ölür müyüz kalır mıyız , biz kalsak eşimiz dostumuz akrabamıza neler olacak vs vs... elbette bunlar söz konusuyken derdin bu mu denebilir ama... ben türev pozisyonlar, hatta arbitraj pozisyonların akibetini de merak ediyorum ...

hadi diyelim borsa 1-2 ay kapalı kaldı, son gün açık olan tüm viop türev pozisyonlar da son uzlaşmadan kapatıldı... çok yüklü hisse tutarak aynı miktarda endeks veya hisse short pozisyon ile arbitraj yapanlar var, hem bireysel hem kurumsal... deprem sonrası açılış olduğu gün hisseler günlerce taban, kendini hedge ettiğin shortlarsa yokoldu...

bu arbitraj pozisyonları ile güncel faiz oranının oldukça üzerinde faiz kazanma olasılığı oluyor, bu ara pek yoksa da geçen senelerde çokça oluyordu.. ben de taşıdım sık sık, ama bu risk de hep aklımda olduğundan tedirgin oluyorum açıkçası...
    Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.

https://x.com/HakanDogu1166/status/1825453232333721822

"Türk otomotiv sanayinde işler iyi değil ve daha iyiye gitmeyecek.

Çeşitli nedenleri var:
    1-Bu yıl ve seneye Avrupa pazarında büyüme yok (ihracat pazarı)
    2-Üç beş sattığımız Avrupa dışı pazarlar hızla Çin'li oluyor
    3-Ülkemizde üretim ve ihracat yapan şirketlerin bağlı olduğu global şirketlerin dünya pazarlarında işi zor
    4-Yeni teknolojilerle yerlileşme oranları azalıyor
    5-En önemlisi tüm dünyada otomotiv ve tedarik piyasası alt üst, büyük bir belirsizlik hakim

Türkiye tüm bu olanlara hazırlıklı mı?
    -Hayır, herkes gibi Türkiye'de hazırlıksız yakalandı
    Ne yapmalı?
    Sanayi, Ticaret, Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları birlikte çalışıp:

a-Yerli piyasadaki vergi oranını kademeli düşürmeli ve AB ortalamasına getirip iç pazarı 2-2,5 M adede taşımalı
    b-Teşvikleri katma değer yaratana verip yerli üretim aracı teşvik etmeli, 2,5 M gidecek pazarı bir koz olarak kullanıp yeni yatırım çekmeli
    c-Türkiye'de olmayan teknolojilerin yerlileşmesi için, devletin sermayesine gireceği yüksek teknoloji şirketleri oluşturarak, artık 4 tekerlekli bilgisayar olacak araçların tedarik sanayisinin oluşturulmasının önünü açmalı
    d-Otonom sürüş. bağlantılı araçlar için gerekli telekom alt yapı yatırımlarının ve düzenlemelerinin yapılması
    c-Mobilite eko sistemine bütünsel bakıp, şehir içlerinde ve şehirler arasında tüm sistemleri birbirine dijitalleşme ile entegre hale getirip "Bağlantılı Araç" teknolojilerini kullanarak yeni iş modelleri geliştirmeli bu teknolojilerde dünyada köşe başını tutmalı

Mevcut durum aslında büyük fırsatlarda vad ediyor, akıllı olan ülkeler ipi göğüsleyecek"

Doğru tespitler,yazılanlara ben de katılıyorum.

3.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://x.com/HakanDogu1166/status/1825453232333721822

"Türk otomotiv sanayinde işler iyi değil ve daha iyiye gitmeyecek.

Çeşitli nedenleri var:
    1-Bu yıl ve seneye Avrupa pazarında büyüme yok (ihracat pazarı)
    2-Üç beş sattığımız Avrupa dışı pazarlar hızla Çin'li oluyor
    3-Ülkemizde üretim ve ihracat yapan şirketlerin bağlı olduğu global şirketlerin dünya pazarlarında işi zor
    4-Yeni teknolojilerle yerlileşme oranları azalıyor
    5-En önemlisi tüm dünyada otomotiv ve tedarik piyasası alt üst, büyük bir belirsizlik hakim

Türkiye tüm bu olanlara hazırlıklı mı?
    -Hayır, herkes gibi Türkiye'de hazırlıksız yakalandı
    Ne yapmalı?
    Sanayi, Ticaret, Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları birlikte çalışıp:

a-Yerli piyasadaki vergi oranını kademeli düşürmeli ve AB ortalamasına getirip iç pazarı 2-2,5 M adede taşımalı
    b-Teşvikleri katma değer yaratana verip yerli üretim aracı teşvik etmeli, 2,5 M gidecek pazarı bir koz olarak kullanıp yeni yatırım çekmeli
    c-Türkiye'de olmayan teknolojilerin yerlileşmesi için, devletin sermayesine gireceği yüksek teknoloji şirketleri oluşturarak, artık 4 tekerlekli bilgisayar olacak araçların tedarik sanayisinin oluşturulmasının önünü açmalı
    d-Otonom sürüş. bağlantılı araçlar için gerekli telekom alt yapı yatırımlarının ve düzenlemelerinin yapılması
    c-Mobilite eko sistemine bütünsel bakıp, şehir içlerinde ve şehirler arasında tüm sistemleri birbirine dijitalleşme ile entegre hale getirip "Bağlantılı Araç" teknolojilerini kullanarak yeni iş modelleri geliştirmeli bu teknolojilerde dünyada köşe başını tutmalı

Mevcut durum aslında büyük fırsatlarda vad ediyor, akıllı olan ülkeler ipi göğüsleyecek"

Doğru tespitler,yazılanlara ben de katılıyorum.
    Deniz hocam yol yok, otopark yok. Yolda şerit takip edeyim deseniz çizgi yok.
    Dolayısıyla bu işin mümkünatı yok.

https://x.com/fx57/status/1825439344926110139?s=46

Almanlar için kötü haber.

Ekonomilerinin belkemiği olan otomotiv endüstrisi kan kaybetmeye devam ediyor. Alman markaların özellikle de Volkswagen’in en büyük pazarı Çin’di. Ancak Temmuz ayı itibariyle Çinli markaların ülkedeki payı %61.7’ye çıktı. BYD kendi tarihinde ilk kez Çin’de tüm Alman markaların toplam pazar payını geride bıraktı.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20240820-1.pdf

Cumhurbaşkanı Kararı'na göre aralarında Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi'nin de bulunduğu 12 şirketin Hazine'ye ait olan hisselerinin tamamı Türkiye Varlık Fonu'na aktarıldı
    Son düzenleme : deniz43; 20-08-2024 saat: 04:56.

Tuesday August 20 2024 Actual Previous Consensus
    04:15 AM
    CN
    Loan Prime Rate 1Y 3.35%
    3.35% 3.35%
    04:15 AM
    CN
    Loan Prime Rate 5Y AUG 3.85%
    3.85% 3.85%

China Holds LPR Rates Steady

The People's Bank of China left key lending rates unchanged at the August fixing, matching market forecasts. The 1-year loan prime rate (LPR) was maintained at 3.45% while the 5-year rate was retained at 3.85%. Both rates are at record lows. Tuesday's move came after the board delivered unexpected rate cuts in July to help a weak economy

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...024/DUY2024-45

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50'de sabit tutulmasına karar vermiştir.

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır"

************************************************** *********************************

Para arzındaki artış devam ediyor.Para nasıl yaratılıyor:1.Kredi genişlemesi ile;orada bir gayret var,hala hedeflenen yıllık enflasyonun üzerinde bir artış olsa da,kredilerin yıllık artış oranının düşmesi,para arzı yaratılmasının hızının azalması,enflasyonist baskıların azaltılması yönünde bir iyileşmeden söz edilebilir.Ama

2.Para arzındaki artış,para yaratılmasının ikinci yolu kamu harcamaları o taraf felaket,kamu tam gaz harcamaya devam ediyor bu da yaratılan para üzerinden enflasyon baskısı yaratıyor.Kamu harcamalarında yılın ilk 7 ayında önceki yılın aynı dönemine göre,faiz dışı %89.1'lik artış var ki,bu son derece yüksek bir oranlı artış.
    Kamu harcamalarında hiç bir tasarruf yok ,obez harcamalarla, bu yolla yaratılan para enflasyonu besliyor.
    Ne yapılmalıydı Kamu harcamalarındaki artışı,-personel ve deprem harcamaları hariç- hedeflenen enflasyon oranında sınırlayacak ciddi bir kesinti ve tasarruf yapılmalıydı.Personel ve deprem harcamalarındaki hedeflenen enflasyon oranındaki artışa tekabül eden kısım da çok kazandığı halde hiç vergi vermeyenlerden,kayıt dışı ekonomi kazançlarından alınacak vergilerle kapatılmalıydı.

Kamu harcamalarıyla oluşan bütçe açıkları nasıl para yaratır ve enflasyona sebep olur:

https://pbs.twimg.com/media/GHHX8jwX...g&name=900x900

Nobel ödüllü ekonomist akademisyen Milton Friedman ne diyor:

https://x.com/CilComLFC/status/1824569443302953442

"Hükümetin ne kadar harcadığına dikkat edin, çünkü gerçek vergi budur.

Dengesiz bütçe diye bir şey yoktur. Bunu ya vergilerle, ya da dolaylı olarak enflasyonla veya borçla siz ödüyorsunuz"

Örneğin ABD'de M2 para arzında yıllık artış %1'in altında,yakın zamana kadar sıfırın altında eksiydi para arzı yıllık bazda azalmıştı.

https://ycharts.com/indicators/us_m2...20of%206.90%25.

BU oran Euro bölgesinde ise %1.8 ile hedeflenen enflasyon oranının altında.

Sonuç olarak enflasyonu düşürme yönünde yapılan sadece; beklentiler yoluyla fiyatlama davranışlarının değişeceğini umarak sözlü yönlendirme yapmak,onun dışında ciddi somut bir aksiyon yok,enflasyon düşse düşse sadece TÜİK rakamlarında düşer,ücretlileri ve dar gelirlileri ezmeye yakmaya devam eder.
    Son düzenleme : deniz43; 20-08-2024 saat: 15:12.

yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

Tuesday August 20 2024 Actual Previous Consensus
    05:30 PM
    TR
    Central Government Debt JUL TRY8.106T
    TRY7.884T ®

https://tradingeconomics.com/turkey/government-debt

Merkezi yönetim borç stoku 31 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla 8.106 milyar TL'ye yükseldi.
    Borç stokunun 3.276,4 trilyon TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 4.829,7 trilyon TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluşuyor.

Sayfa 2212/2460 İlkİlk ... 1212171221122162220222102211221222132214222222622312 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •