https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...024/DUY2024-48
Son 2 haftada merkez bankası net döviz rezervlerinde 6 milyar dolarlık düşüş oldu,KKM'den çıkan para da ağırlıklı döviz tevdiat hesaplarına akmaya başladı(geçen hafta 2.019 milyar dolar gitmiş),yaz mevsimi bitiyor,turizm gelirleri azalalacak,doğalgaz harcamaları başlayacak,döviz arzında azalmaya karşılık ekonomi yönetimi enflasyonda bir başarı sağlayamadı,çünkü sadece dövizi sabitlemekle bir başarı sağlayamazsınız.Önceki sayfalarda detaylı yazdım ,Türkiye özelinde enflasyonun derin çok sayıda nedeni var;kara para,kayıt dışı ekonomi kazançları,yolsuzluk ekonomisi,kamuda aşırı israf dizginlenemeyen kamu harcamaları....Bu kanallardan piyasaya oluk oluk para akıyor ve talep enflasyonu yaratıyor,hiç bir vergi kaydı olmadan yüzmilyonlarca lira sınırsız para harcayan küçük bir zümre var.Serbest piyasa ekonomisi çalışmıyor;üretim ve dağıtım kanallarında tekel,kartel,oligopol yapılar var,rekabet ortamı sağlanmıyor,bu da fiyatlarda yüksek kar marjı yaratıyor.Ekonomi yönetimi maliye politikasında bu konuda hiç bir adım atamadı ,yapısal reform ihtiyacını karşılamadı ve dolayısıyla başarı da sıfır oldu.
Şimdi yaz biterken mevsimsel döviz ihtiyacının artacağı dönemde , döviz fiyatındaki artışın enflasyonun çok altında kalmasıyla değerlenen TL üzerinde baskı artarken,hem yerliler döviz pozisyonlarını artırmaya hem de yabancılar "carry trade" pozisyonlarını azaltmaya başladılar.
https://www.bloomberg.com/news/artic...mpaign=twitter
Turkish Lira's Offshore Rates Jump as Carry Positions Unwind
The currency is the third-worst performer in EM this month
Lira's offshore rates above 60% ahead of long weekend
(Londra piyasasında Liranın gecelik ileriye dönük ima edilen getirisi 17 puan artarak %61'e çıkarak, yurt içi %50 civarındaki oranların oldukça üzerine çıktı ve bu da yurt dışı fonların bazı uzun lira pozisyonlarını kapattığı manasına geliyor.)
Bu manzara karşısında merkez bankası da kaygıya kapılmış ve TL'yi cazip hale getirmek için linkteki tedbirleri almış.TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı 5 puan artırılması başta olmak üzere alınan tedbirler piyasaki TL miktarını azaltıcı,TL faizleri yükseltici etki yapacaktır.
Yer İmleri