Sayfa 2270/2460 İlkİlk ... 1270177021702220226022682269227022712272228023202370 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 18,153 - 18,160 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1. ...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Yukarıdaki yazımı biraz açmak istiyorum.
    -Önce Türkiyede evsahipliği ile ilgili oran %56.2,bunun linkini vereyim.

https://tr.tradingeconomics.com/coun...ownership-rate

Geçmişte bu oran daha yüksekti ama yılda kabaca 600 bin evlilik ve 200 bin boşanma olduğu için kiralık ev talebine bağlı olarak ,hanelerde ev sahipliği oranı düştü.

-İkinci olarak enflasyon hesaplamalarında hanehalkının toplam harcamaları içinde kiranın payı ,kira vermeyenler düşülerek yapılmaz.Çünkü finans teorisinde "alternatif maliyet" denen bir kavram vardır.Örneklerle açıklayalım.

-Örneğin yanyana, birbiriyle aynı büyüklükte 2 restoran varsa ,birisi kira veriyorsa,diğerinin kendi mülkü ise;maliyet hesaplarında kira vermeyen de kira veriyormuş gibi maliyet hesabı yapar,eşdeğer kira ödemesini de maliyetine ekler.Çünkü zaten restoran işi yapmasa mülkünü kiraya verecek olsa, o kadar kazanç elde edecek.Ancak eşdeğer kira gelirinin üzerinde bir kazanç sağlamışsa o kardır.

-Diğer örnek de buna benzerdir.Diyelim ki 2 arkadaş var,bunların 8 milyon TL'leri var,birisi aylık 40 TL kira getirisi olan bir daire alıyor ve artık kira ödemiyor,diğeri ise ben 8 milyon TL'yi sermaye olarak kullanır,aylık reel sermaye getirisi olarak 40 bin TL'den fazla gelir elde ederim,aradaki fark bana kalır diye düşünebilir.Dolayısıyla artık kira ödemeyen kişinin de aylık 40 bin TL getiriden mahrum kaldığı için enflasyon sepeti hesaplamalarında o evin eşdeğer kirası kadar bir harcaması olduğu varsayılır.

Örneğin ABD'de kiranın enflasyon sepetinde ağırlığı %34.5'tur ve 2 ayrı anketle ölçülür.Birincisi "Rent of Primary Residence CPI " dır.Kiracıların fiilen ödediği kiralarla ilgilidir.İkincisi ise "The Owners' Equivalent of Rent CPI" bu anket ev sahipleri arasında yapılan ve evlerini kiraya verecek olsalar ,ne kadara kiraya vereceklerine dair yapılan bir ankettir.ABD'de ev sahipliği oranı %65.6 ile bizden çok daha yüksek olduğu için ikinci anketin kira ödemelerine ilişkin enflasyon sepetinde ağırlığı daha yüksektir.
    Sn deniz ben şu kısmı anlamadım. Şimdi iki kişi var aynı gelirde biri kira ödemiyor. Yeni evde almıyor dolaysıyla bu parayı harcayıp bu talep yaratıp enflasyonu yukarı çekiyor.
    Diğeri evi kirada veya kredi ödüyor. Bu nedenle tüketimini kısıyor. Bu da talebi azaltıp enflasyonu düşürüyor. Yani bir daha iyi yaşıyor diğeri zorlanıyor. Bu iki kişiyi nasıl aynı potada eritiyoruz.
    Zorluk çekeni enflasyonla yukarı çektikçe diğerini daha yukarı çekiyoruz.
    Yani burada tüketimi dengelemek için emlak vergisi vs mi gerekiyor ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Alıntı Originally Posted by Westwind Yazıyı Oku
    Sn deniz ben şu kısmı anlamadım. Şimdi iki kişi var aynı gelirde biri kira ödemiyor. Yeni evde almıyor dolaysıyla bu parayı harcayıp bu talep yaratıp enflasyonu yukarı çekiyor.
    Diğeri evi kirada veya kredi ödüyor. Bu nedenle tüketimini kısıyor. Bu da talebi azaltıp enflasyonu düşürüyor. Yani bir daha iyi yaşıyor diğeri zorlanıyor. Bu iki kişiyi nasıl aynı potada eritiyoruz.
    Zorluk çekeni enflasyonla yukarı çektikçe diğerini daha yukarı çekiyoruz.
    Yani burada tüketimi dengelemek için emlak vergisi vs mi gerekiyor ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Yukarıdaki yazının özü:1.Bir işletme maliyet hesapları yaparken, mülk işletmeye ait olsa da kira ödüyor gibi,eşdeğer kira bedelini maliyete ekleyerek maliyetini hesaplar.2.Enflasyon sepetinde kira ödemelerinin ağırlığı hesaplanırken sadece kiracılar değil,ev sahipleri de dikkate alınır.
    Sorunuza gelince:Kira ödemiyorsa,ev satın almıştır,evin fiyatı kadar varlığı azalmıştır dolayısıyla kalan varlığından gelecek sermaye getirisi de azalmış olur.Bu da azalan sermaye getirisi kadar tüketiminin azalmasına neden olur.Bu azalan tüketim de eşdeğer kira tutarına denktir.

3.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Yukarıdaki yazının özü:1.Bir işletme maliyet hesapları yaparken, mülk işletmeye ait olsa da kira ödüyor gibi,eşdeğer kira bedelini maliyete ekleyerek maliyetini hesaplar.2.Enflasyon sepetinde kira ödemelerinin ağırlığı hesaplanırken sadece kiracılar değil,ev sahipleri de dikkate alınır.
    Sorunuza gelince:Kira ödemiyorsa,ev satın almıştır,evin fiyatı kadar varlığı azalmıştır dolayısıyla kalan varlığından gelecek sermaye getirisi de azalmış olur.Bu da azalan sermaye getirisi kadar tüketiminin azalmasına neden olur.Bu azalan tüketim de eşdeğer kira tutarına denktir.
    kiradan daha etkin olarak sermayesini yönetebilen kişiler ev almak yerine kirada oturmayı tercih eder.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    kiradan daha etkin olarak sermayesini yönetebilen kişiler ev almak yerine kirada oturmayı tercih eder.
    Doğru, aynı fikirdeyim.

5.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Doğru, aynı fikirdeyim.
    Ben de ayni fikirdeyim.

Dun bir arkadas yazdi, Eurobond'u anlatmistim ona 2 sene sureyle, dun yaziyor, abi, bu ev almaktan daha iyiymis diyor,

Iki sene once bunu demistim sana dedim, anca aydi.

https://www.cnbc.com/2024/10/25/isra...cials-say.html

Israeli military launches strikes on military targets in Iran, officials say

Israel launched airstrikes early Saturday on what it described as military targets in Iran in retaliation for a ballistic missile assault Oct. 1, officials said. There was no immediate information on damage in the Islamic Republic.

https://edition.cnn.com/webview/worl...=1729899140591

Israel launches direct strikes on Iran in high-stakes retaliation

https://www.ekonomim.com/ekonomi/pro...-haberi-775886

Prof. Dr. Ege Yazgan: Asgari ücret hiç artmasa bile enflasyon düşemeyebilir

Prof. Dr. Ege Yazgan, enflasyonla ilgili değerlendirmesinde, esas sorunun hizmet enflasyonunda olduğunu söylerken, sanayideki sorunlara da dikkat çekti. Asgari ücret tartışmalarına yönelik de Yazgan, "Diyelim ki hiç asgari ücret artışı yapmasanız bile enflasyonun böylesi devam etmesi bile mümkün" dedi.

Bunu ben de yazılarımda ifade ediyorum.Söylediklerinin çoğunluğunda mutabıkız.

Sayfa 2270/2460 İlkİlk ... 1270177021702220226022682269227022712272228023202370 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •