Originally Posted by
deniz43
Bir ilave yapayım.Evet doğru,,avrupada almanlara karşı esas mücadeleyi sovyetler birliği verdi.Ama sovyetler birliğinin büyük kısmı almanlar tarafından işgal edildiği için imalat kapasitesi de düşmüştü.ABD devasa üretim çarklarını harekete geçirdikten sonra pasifik tarafından sovyetler birliğine çok büyük ölçekli silah ve mühimmat desteği verdi ve bu silahlar demiryolu ile batıdaki savaş cephesine nakil edildi.
Konu ile ilgili özet bilgi şöyle: https://anlatilaninotesi.com.tr/2017...028875618.html
Yukarıda verilen bilgilerin yanında belki de SSCB'nin 2. Büyük Savaştaki rolüyle ilgili en çarpıcı değerlendirmeyi Rus tarihçi Boris Yulin yapmış, şöyle yazmış: "Koalisyon savaşında tam anlamıyla tek bir yardım var, o da cephedeki aktif eylemlerdi. Müttefikler bize değil, biz müttefiklere yardım ediyorduk, başlıca çatışmalarda kendileri için biz ölüyorduk. Sevkiyatlar yüzde 100 yapılmış da olsaydı, para karşılığı değil de tamamen ücretsiz de yapılmış olsaydı, bizim müttefiklere yardım ettiğimiz gerçeğini asla değiştirmeyecekti. Keşke bize göndermiş oldukları silahlar, bunun yerine Avrupa'da Amerikalı ve İngiliz askerler tarafından kullanılsaydı"
SSCB "anayurt savaşı" adını verdiği bu savaşta 20 milyon yetişkin insanını kaybetti. Bir çok başka etmenin yanında ödenen bu bedelin gelecekte SSCB'nin çözülüp dağılmasında hiç şüphesiz önemli bir payı oldu.
İşte Hendek! İşte Devekuşu!
Yer İmleri