Ben nacizane borsada sorunun enflasyon muhasebesinden ziyade faizlerin yüksek olmasını görüyorum.. faizler ilk önce degerlemeleri vuruyor eğer gelecek 3 yılda paramı sadece faize koyup 2 katına cikarabileceksem bu su demek aslında benim 3 fk nin üzerinde fiyatlanan şirketi almamın pek anlamı yok şirket verdigim parayi mesela 6 yılda kazaniyor bu parayı faiz bana 3 yılda veriyor ( çok kaba taslak) 2. Olarak faizlerin yüksek olması dış kaynağa mahkum şirketlerimiz üzerine müthiş finansman gideri yüklüyor... 3. Olarak da faizlerin yüksek olduğundan tüketici davranışları değişiyor insanlar harcama yapmiyor şirketlerin cirosu darbe alıyor... gerçi bizde servet transferi nedeniyle gayrimenkul satımı araç satimi rekorlar kırmaya başladı çünkü belli bir kesimin elinde olan paranın faizi gayet güzel kazandırmaya başladı son olarak piyasadaki para faize park ettiğinden borsada hacimler fiyatlamamar da bozuluyor patron satışı oluyor mesela patron diyor ki ben faizden kazanacağım parayı şirket ortaklığında kazanamam iyisi mi biraz ortaklik hissesi satayım bu şirketten kazanacağımız çok fazlasını zaten faizden alırım...
Enf. Muhasebesi ise aslinda şirketlerin fiktif olarak yazdıkları karın enflasyon dikkate alındığında zarar olduğunu göstermesi açısından aslında şirketlerin lehine çünkü şirketin bir de vergi ödemesinin önüne geçiyor... mesela biz akbankin bilançosunu ykbank in bilançosunu holdinglerin bilanvodunda enflasyondan arındırılmış şekilde görüyoruz buradan bankanın zarar ettiği görülüyor ama banka kendi bilancosuna e.m. uygulayamadigindan bir de fiktif nominal karının üzerinden vergi ödüyor.. hu ise aslında sermayenin kamuya verilmesi niteliği taşıyor... yatirimci ise sadece kar hanesinde pozitif rakam gördüğü için seviniyor malesef
tuncay turşucu aziz serinin yayınlarında halen işleri güzel devam eden sektörlere yer veriyor ancak takip ettigim kadarıyla hakan bey daha çok temettü hjssekerinden oluşan daha sabit bir portfoye sahip ... ben de çok birsey bilmediğimden Riski bölmek için yüzde 28 altın yuzde36 abd fonu yuzde36 bist gidiyorum ama bistte şu dönemde faizle yarisabilecek bilancolar gelene kadar sadece lot arttırmaya odaklaniyirum beklentim yok ... perakende Bankacilik sağlık teknoloji inşaat Ulaştırma Bankacilik gibi temel sektörlerin büyük şirketlerine bakıyorum ama mesela örnek vereyim baktığım bir saglik şirketi 2 milyar esas faaliyet kar etmiş ama finansman gideri de o kadar onu düşünce 100m karı kalıyor şirketin fk si oluyor 35 falan ... simdi bunu bir umut finansallari düzelir sonuçta satis yapıyor yeni ihracat anlaşmaları yapıyor diye tutuyorum ama bakıldığında bu para durum duzelene kadar faizde de tutulabilir ben neden şirketin borcuna ortak oluyorum da diyor insan ... görüşlerim kesinlikle ytd.. zaten bugün abd piyasaları da karıştı benimki daha çok bireysel emeklilik gibi dusunulen ve oldukci küçük bir portföy kesinlikle emsal alınması uygun degil
Son düzenleme : HATAKE; 27-01-2025 saat: 18:26.
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Yer İmleri