Sayfa 2444/2460 İlkİlk ... 14441944234423942434244224432444244524462454 ... SonSon
Arama sonucu : 19675 madde; 19,545 - 19,552 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1. Ben nisan gibi faizlerin inmesini, kkmnin sifirlanip kapanmasini bekliyordum. Dilek olay. Ukrayna savasi bitecekti. Rusyaya karsi ab bize yaklasacakti. Suriye savasi da bitmisti artik. Yeniden insaa surecinin bir parcasi olacaktik. Trump geldigi icin kafamizda rahatti. Planlari hazirliklari buna gore yapmistim. Gelinen noktada butun planlar hayal oldu.

Amerikan paralı asker şirketi Blackwater'ın kurucusu Erik Prince:

"-Çin'in muazzam bir endüstriyel altyapısı var; bizimkinin 40-50 katı... Bazı tahminlere göre 200 kat daha fazla gemi inşa oranı...

-Son 30 yıldır alınan yanlış kararlar, yönlendirilmiş ticaret çabaları tüm üretimi Çin'e taşıdı ve bu kesinlikle onların avantajına oldu.

-Tayvan'da aptalca ve gereksiz bir savaşa girmemizden endişeleniyorum. ABD donanması savaşmaya hazır değil.

-Kötü yönetimler, yanlış eğitim politikaları derken, çok para harcamamıza rağmen savaş için hazırlıklar, olması gerekenin yakınından bile geçmiyor.

-Çin, Tayvan'a saldırırsa, abluka altına alırsa ABD ne yapacak? Uçak gemileriyle karşılık verecektir. Ve 12 milyar dolarlık bir uçak gemisini Çinlilerin ateşleyeceği binlerce hassas füzenin menziline sokacağız.

-Amerika'ya gerçekten yardımcı olan, müttefiklerin 2. Dünya Savaşı'nı kazanmasına gerçekten yardımcı olan şey Amerikan endüstrisiydi.

-Şu anda endüstriyel altyapımız rekabetçi olmak için gereken miktara yaklaşmıyor bile."

------------------------------------------------------------------------------------------------

Genel olarak doğru tespitler.Ama ABD'ye eski sanayi gücünü kazandırmak -Trump'ın yaptığı gibi-,kaba saba,bilek bükerek,plansız programsız bir şekilde olmaz.Uzun vadeli ,iyi düşünülmüş ,planlanmış bir strateji gerektirir.Çin de mevcut konumuna gelirken aynen böyle yaptı.Hem bilimsel çağdaş kaliteli eğitime çok büyük önem verdi ve kaynak ayırdı.

https://x.com/WhileTravelling/status...42364269646205

Bu konuda japonya,güney kore,singapor gibi uzak doğu ülkelerini örnek aldı,şimdi vietnam da bu yolda.

https://t24.com.tr/yazarlar/ercan-uy...-vietnam,41678

Sonra da onbinlerce doktora öğrencisini ABD'ye gönderip dünyanın en iyi üniversitelerinde en ileri teknolojileri öğrenip,kendi ülkelerinde geliştirmeleri için zemin yarattı.
    ABD dünyanın en iyi üniversitelerine sahip ama üniversiteye gelene kadar ilk ve orta eğitimde uzakdoğu ve kuzey avrupa ülkelerinin gerisinde kalmış durumda,burada özellikle orta kademe teknik eleman yetiştirmek için ciddi bir eğitim reformuna ihtiyacı var.İkinci önemli konu ABD'nin altyapısı ikinci dünya savaşının hemen sonrasından kalma,burada da alt yapıyı yenilemesi gerekiyor.Çin ise son teknoji hızlı trenler,son teknoloji telekomünikasyon ve enerji alt yapısı,köprüler, geniş oto yolları ,tersaneler,fabrikalar hem imalat hem lojistik bütün altyapıyı modern bir şekilde yenilemiş durumda.
    ABD'nin Çin'den askeri ve ekonomik olarak geride kalmaması ,sanayi altyapısını yeniden geri kazanması için, için çok iyi düşünülmüş planlanmış stratejik plana ve yapısal reformlara ihtiyacı var.

*BİN 16.04.2025 Perşembe
    Dış varlıklar 5,548,879,501
    Dış yükümlülükler 689,810,423
    Bankalar döviz mevduatı 3,329,737,084
    Kamu döviz mevduatı 283,563,957
    NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 1,245,768,037
    1USD 38.12297
    NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 32,677,623
    Altın rezervi 69,025,955
    Swap ile merkez bankasına 18,213,000
    emanet gelen para

Swap hariç net rezerv(altın dahil) 14,464,623
    Swap hariç net rezerv(altın hariç) -54,561,332

(+) 69.025,955 milyar dolar altın varlık;(-) 54.561,332 dolar döviz yükümlülük=(+) 14.464,623 milyar dolar merkez bankası net döviz rezervi

Dün; altının usd/ons değeri artışıyla ,merkez bankasının net altın rezervinin değerinde 500 milyon usd'lik bir artış olmasına rağmen,-swaplar hariç- net rezervinde 3.076 milyar usd'lik azalma olmuş,yani merkez bankası dün 3.576 milyar usd'lik döviz satışı yapmış.

4. Tayvan konusu disinda katiliyorum. Buradaki amacin rusya ukraynayi, cin tayvani , amerikaninda kanada ve greenland almasi hesabi oldugunu dusunuyorum.
    Amerikanin savasci ruhu cinin kat ve kat ustunde. O nedenle bizim cok sayida fuzemiz var kacilin stratejisi islemeyecektir. Tam tersi rusyadan, hindistana , japonyadan vietnama hepsi cevresinde guclu bir cinden rahatsiz. Dusmesi icin ellerinden geleni yapacaklardir.

5.  Alıntı Originally Posted by Westwind Yazıyı Oku
    Tayvan konusu disinda katiliyorum. Buradaki amacin rusya ukraynayi, cin tayvani , amerikaninda kanada ve greenland almasi hesabi oldugunu dusunuyorum.
    Amerikanin savasci ruhu cinin kat ve kat ustunde. O nedenle bizim cok sayida fuzemiz var kacilin stratejisi islemeyecektir. Tam tersi rusyadan, hindistana , japonyadan vietnama hepsi cevresinde guclu bir cinden rahatsiz. Dusmesi icin ellerinden geleni yapacaklardir.
    Kanada'nın ABD ile son savaşı 1812 de yaşandı.

Bu savaşı Kanada kazanmasaydı zaten buralar bugün ABD'ydi.

Greenland'ı bilmem ama Kanada'da ki ABD karşıtlığı hiç kimsenin hayal edemeyeceği kadar yüksek.

Bu Trump Kanada konusunda çok büyük hata yaptı, dünyanın en büyük enerji devini kaybettiği gibi düşmanlığını kazandı, öyle ki Starbucks'a giren birini görse nerdeyse dalacak sokaktaki Kanada'lı..

Tesla aracıyla geçen araca öyle pis bakıyor ki, korkarsın.

ABD'nin en büyük korkusu, Kanada'nın Almanya'yla yakınlaşması.

Bence Çin falan değil.

6. Diğer taraftan bireysel olarak sen ABD'ye katılırmısın ? diye sorsalar, cevabım Evet hemen..! olurdu.

Kanada iklimi baş edilecek gibi değil.

Diğer taraftan burada Kanada tipi bir kapitalist sistem var. Yani satın al dayatması, çaresiz bırakma, oto sigortaları yoluyla soygun vs.

Denebilir ki sağlık bedava, aslında öyle bir şey yok, burada sağlık acile koş en az 12 saat bekle.Diş sağlığı hizmetleri gelirlere göre çok pahalı, pek çok Türk diş tedavileri için o kadar yol gelip Türkiye'de yaptırıyor dişlerini.

Özetle eğer Trump deseydi ki, Kanada Vatandaşları için green card..

Kanada da kimse kalmaz herkes gider California'ya yerleşirdi.

Kanada'da tek bir işçi bulamazdı çalıştıracak.

7. Burada 28 Nisan 2025 günü Federal Seçimler var.

Mark CARNEY liderliğinde Liberal Parti ile burada anglo-saxon milliyetçi muhafazakar parti olan Conservative Parti yarışacak.

Bu Concervative Party Trump ile işbirliği içinde olduğu ya da o görünümü verdiği için son bir ayda müthiş oy kaybetti.

Ben Liberal Partiye oy vereceğim, sağcıları sevmem.

Beyaz saray ulusal ekonomi konseyi direktörü Hassett: Trump, Powell'i görevden almanin bİr seçenek olup olmadiğini incelemeye aldi-Bloomberg

ABD başkanlarının ,anayasal olarak Fed başkanlarını görevden alma yetkileri yoktur.Görevden almanın bir mekanizması vardır ama,pratikte imkansızdır denilebilir.Süreç daha çok ABD Anayasası'ndaki "impeachment" (görevden alma) mekanizması üzerinden işler ve şu şekilde olur:

1. İmpeachment Süreci (Anayasal Görevden Alma)

ABD Anayasası'na göre, ancak "yüksek suçlar ve kabahatler (high crimes and misdemeanors)" nedeniyle federal yetkililer görevden alınabilir. Fed Başkanı da bu kapsama girer.

Süreç şöyle işler:

Temsilciler Meclisi suçlamaları (articles of impeachment) hazırlar ve oylama yapar.

Oylamada basit çoğunlukla kabul edilirse, kişi resmen "impeach" edilmiş olur.

Senato, mahkeme gibi davranır ve yargılama yapar.

Senato'da görevden alma için 3'te 2 çoğunluk gerekir.

Bu süreç, genellikle başkanlar, başkan yardımcıları, federal yargıçlar için uygulanmıştır ama teorik olarak Fed Başkanı için de geçerlidir.

https://www.reuters.com/world/us/tru...ys-2025-04-18/

Trump will study whether to fire Fed Chair Powell, adviser says

Sayfa 2444/2460 İlkİlk ... 14441944234423942434244224432444244524462454 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •