Originally Posted by
deniz43
-Bankaların tahvil ihraçlarında nominal faizin üzerine+cds risk primi eklenirken,sendikasyon kredilerinde verilen krediye karşı borç alan bankadan - Bankanın kredi "rating" notuna göre- teminat talep edilebilmektedir(Bankanın elindeki Hazine tahvilleri gibi..),bu yüzden sendikasyon kredileri ile temin edilen kaynağın maliyeti tahvil ihraçları ile edilen kaynağa göre daha "ucuz" olabiliyor.
Sendikasyon kredilerinde LIBOR 'un üzerine bir risk priminin eklenmesinin yanısıra sendikasyon kredilerinde başkaca maliyetler de
bulunmaktadır. Faiz, komisyon ve diğer masraflar kredinin maliyetini oluşturmaktadır. Sendikasyon kredilerinde lider banka komisyonu (management fee),aracı banka komisyonu (agency fee), taahhüt komisyonu,avukatlık masrafları, tören masrafları, dokümantasyon
ücreti gibi ek maliyetler de bulunmaktadır. Bu nedenle sadece risk primi yani marja (spread) bakarak sendikasyonun maliyetini tespit edebilmek mümkün değildir. Bazı durumlarda yüksek marj yerine "Bankanın itibarı açısından" ödenecek komisyonların yüksek tutulması yoluna da gidilmektedir.
Detaylı açıklama İçin teşekkürler.
Ama ben şunu sormaya çalıştım..diğer parametreleri sabit alırsak...ülke cds ine baktığımızda borçlanmanın libor+ kaç olmasını beklerdin...tersten sorayım...yine diğer parametreleri normal bir düzeyse alıp...bu borçlanmaya baktığında, buradan cds imizi ne düzeyde tahmin ederdin?
Derdim şu...şöyle bir görüşüm var...gerek forumda gerek Twitter da şöyle bir iddiam vardı...cds lerimiz eskisi gibi risklerimizi çok doğru göstermiyor...olduğumuzdan daha kötü gösteriyor...bu nedenle mutlak değere çok takılmayın...artarsa risklerimiz artıyor, düşerse azalıyor diyelim...ama seviyenin ifade ettiği şey 2 yıl öncesine göre çok daha Farklı diyorum..
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri