deniz43 hocam,
bankaların bilançolarının nasıl geleceğini düşünüyorsun? bozulma olacak mı sence? olacaksa neden olacak?
teşekkürler,
deniz43 hocam,
bankaların bilançolarının nasıl geleceğini düşünüyorsun? bozulma olacak mı sence? olacaksa neden olacak?
teşekkürler,
ama bu kadar kısa sürede bozulma olmuş mudur acaba? sanki bu biraz daha uzun vadeli bir süreç gibi belki bir 6 ay sonra ya da 1 yıl ne bileyim...kredileri verdiler hemen geri ödenmez hale gelmez sanırım hiç değilse bu kredileri kullananlar bir süre ödeme yaparlar diye düşünüyorum...belkide yanlış düşünüyorumdur ama bana bilançolara hemen yansımaz gibi geliyor...
Bankaların gelecek bilançolarının artık bir anlamı kaldı mı!...BDDK,bankalara talimat yolluyor "son ödeme tarihini 90 geçirmesine rağmen hala ödeme yapmayan şirket ve kişilere süreyi 180 güne çıkartın","yıl sonuna kadar ödeme yapmayan her kredi alanın yeniden borcu yapılandırma talebini karşılayın",kamu otoritesi sürekli kural değişikliği yapıyor regülasyonları değiştiriyor, aktif rasyosu gibi icatlarla bankaları aşırı risk almaya zorluyor,bankaların mevduat sahiplerine karşı da sorumluluk ve yükümlülükleri olduğunu göz ardı ediyor.Geçen hafta Bloomberg HT'de Can Gürlesel ,kredilerin yapılandırıldıktan sonra da ödenmediğinden BDDK'nın talimatıyla ikinci üçüncü defa yapılandırıldığını ifade etti,Hakan Güldağ ise altıncı,yedinci defa bile yapılandırılan krediler olduğundan bahsetti.
İşte bankalar bilançolarında bu yeniden yapılanlandırılan ve büyük çoğunluğunun ödeme kabiliyeti olmayan kredilere hep kağıt üzerinde faiz işleterek kar yazıyorlar ve bilançolarına işliyorlar.
Geçen yıl sonu itibariyle bankaların özkaynaklarının %98.3'ü kadar sorunlu kredi vardı(şu anda bankaların öz kaynakları 546.2 milyar TL)
https://www.paraanaliz.com/2020/sirk...e-kadar-47120/
Üzerine bir pandemi dönemi de yaşayıp,bu dönemde şirketler borç ana para ve faizlerini ödemeye yetecek kadar nakit yaratamadıktan sonra ,bankaların sorunlu kredileri ne kadar olmuş onu ancak BDDK ve merkez bankası bilir.
Ama bilançoda kar yazan faiz gelirlerinin önemli bir kısmının yeniden yapılandırılmış krediler olduğunu biliyoruz,gerçek tabloyu görmek için ,bu bankalara not veren rating kuruluşlarının değerlendirmeleri daha fazla dikkate alınmalı.
En geç 2021 Ocak ayı veya hemen sonrasında tüm dünyada ciddi bir kaos beklentisi var IMF nin. SDR ve yeni dünya düzeni hazırlıkları var. Ve bu olası kaos ortamına en kötü verilerle gireceğiz gibi görünüyor. Üstelik bu kaos ortamının en az 7 yıl sürmesi bekleniyor. Forumda bazı başlıklarda ise 4.0 usdtry, 340-300-240 bin endeks bekleyenler var. Ne içiyorlar ise denemek istiyorum. İyi kafa yaptığı kesin. [emoji41]
7 Şubat'ta yurt dışında açılan 750M USD'lik call spread'inin (6.50-7.30) süresi 7 Ağustos'ta bitiyor.
(Kurun bu spread'in ortasına sabitlenmesi de beni benden alıyor)
--Kişisel görüşlerim olup, yatırım danışmanlığı tavsiyesi değildir
Yer İmleri