Daha önce de yazmıştım,"Güçlü bir ekonomin yüksek üretim gücün varsa,iyi eğitimli bir işgücüne sahipsen,bilim ve tekonoloji üretiminde ön saflardaysan,katma değeri yüksek ürünler üretiyorsan,ödemeler dengesinde fazla veriyorsan,bütçen fazla veriyorsa,işgücü verimliliğin düzenli bir şekilde artıyorsa,borç almıyor borç veriyorsan,düşük enflasyona sahipsen; o zaman paran da güçlü olur,bütün dünyada değişim aracı olarak kullanılır.Tam tersi bir ortam mevcut ise de o zaman paran doğal olarak sürekli değer kaybına uğrar."
Yani bir kağıtın değeri,o kağıtın maliyeti değil,o kağıtı basan ,arkasındaki devletin yönettiği ülke ekonomisinin yukarıda yazdığım, paraya değer kazandıran nitelikleridir.Ülkemiz iyi yönetilir ,bizim ekonomimiz de yukarıda yazılan niteliklere sahip olursa,bizim paramız da dünyada itibarlı bir para olur ve değişim aracı olarak kullanılır,kimse de birikimlerinin reel değerini korumak için yabancı paralara yönelmez.
Şimdi sorunuza geliyorum;Bu tür projelerin gerçekleştirilmesinin zaten teknik olarak büyük zorluğu var,ama hepsinden öte Türkiye kurumlar ve kurallar ülkesi olmaktan uzaklaşmış durumda,hemen bir örnek de vereyim,yukarıda yazdım görmüşsünüzdür, bankaların açık döviz pozisyonu taşıması yasak olmasına ve aşım olduğunda en geç 2 hafta kapatılması gerekirken haftalardır kamu bankalarında bu açık artarak sürdürülüyor ve kuralın çiğnenmesine göz yumuluyor,bir başka örnek işsizlik fonu kurulurken o zamanki sosyal güvenlik bakanı Yaşar Okuyan "yemin ediyorum,bu fonda sadece 3-4 kişi çalışacak ve sadece Hazine tahvillerinde parası değerlendirilecek ve sadece işsiz kalan işçilerin güvencesi olacak" dedi,sonra ne olduğunu biliyoruz,kuruluş amaçları dışında parası yağmalandı,kamu bankalarına sermaye arttırımı için bile fondan para alındı.
Yani şu anda ülke olarak hukuk devleti olmaktan uzaklaştık,değil mevzuat,kanunlar hatta zaman zaman anayasa bile çiğneniyor,denetim göreviyle sorumlu olanlar ve yargı buna seyirci kalıyor.Böyle bir ortamda nasıl kural koyup da uygulamanın sürekliliğini garanti edeceksiniz.Bu nedenle,biz paramızın itibarlı olması için mesela önce enflasyonu %2'nin altına indirmeyi,dış ticarete fazla sağlamayı ve yukarıda yazdığım diğer kriterleri sağlamaya çalışalım.
Yer İmleri