Sayın Deniz hocam,
Dün Ekonomik Reform Paketi açıklandı. Tamamını dinledim. 98 sayfalık reform paketini bugün sabah inceledim.
Şimdi gazetede haberi okurken birden bende ışık yandı. Fikrimi burada paylaşacağım izninizle. Tabi bu konudaki düşünceleriniz benim için çok değerlidir.
“İkide bir fiyat istikrarı , fiyat istikrarı diyorlar ya .... Biz onu atıp kenara koyduk. Şimdi yeni dönem az önce anlattığım gibi aslında dört temelin üzerinde bina edilecek. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat”
Bu cümle dünkü konuşmanın en kilit cümlesi olabilir. Dün Sayın Ayhan Başkan bu konuda bir paylaşım yapmıştı.
Benim anladığım şu; Yatırıma önem vereceğiz. Yeni yatırım yapılması için uygun yatırım ortamının hazırlanması gerekir. En başta yatırımların önündeki en büyük engellerden biri olan faizlerin düşürülmesi lazım. Bu sağlandığında istihdam artışı sağlanacak , üretim artacak ve ihracatımız artacak. Fiyat istikrarını bir kenara koyduğumuza göre döviz kurlarının artışı neticesinde yükselecek enflasyonu bir süre önemsemeyeceğiz .
Acaba düşük faiz yüksek kur gibi bir politika değişikliğine mi gideceğiz?
Diğer yandan dünkü konuşmada Enflasyonun tek haneye düşürülme hedefi var.
Aynı pakette taban tabana zıt iki ifade.
18 Mart’ta Merkez Bankası toplantı kararında yeni politikanın ilk işaretini görebiliriz.
Son dönemdeki beklentilerin aksine Politika faizi sabit bırakılır veya hatta düşürülürse bir politika değişikliğine gidileceği şeklinde yorumlayabiliriz.
Uzun vadeli ,belirli hedeflere kilitlenmiş stratejik bir ekonomi planı yok.Politikada bir süreklilik yok,sürekli zigzag çiziliyor,gelen baskılara ya da rüzgara göre bir o yöne bir diğer yere savrulunuyor,sonuçta da bir mesafe alınamıyor,ilerleme kaydedilemiyor..aynı sorunlarla sürekli olarak çözüm üretemeden birlikte yaşanılıyor.
Yazdığınız gibi,faiz/kur politikasında bir defa daha değişikliğe gidilmesi şaşırtmaz.Varsa bir niyet,merkez bankası toplantısı bu konuda gösterge olur.Ama diğer taraftan dış konjonktör artık zorluyor,ABD benchmark tahvil faizlerindeki hızlı yükseliş,bu yönde bir niyet ve arzu olsa dahi,bu yönde bir politika değişikliğinde ekonomi yönetimine tahmin ettiklerinin üzerinde sıkıntı çıkartabilir.
Hem rektör hem de 4 fakültenin dekan vekili olarak atanmıştı...
Nihat Hatipoğlu kendisini böyle savundu
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, ayrıca 4 fakültenin dekanlığını üstlenmesiyle ilgili yorumları, Ramazan geliyor, algı lazım sözleriyle eleştirdi.
https://cumhuriyet.com.tr/haber/hem-...avundu-1820367
Bu aciklanan paket, hic bir anlami olmayan laf salatasi, yandas'a bak calisiyoruz mesaji vermek icin yazilmis.
Bu milleti zerre kadar dusunse, bu adamin 5 maas almasini durdurudu.
Bu Hatiboglu'nun, uretime katkisi nedir ?
Ustelik 5 gorevle, istihdama katkisi nedir.?
Bir kere durust olun diyecegim, ama olmazlar, vatandas gecim derdinden yaniyor, issiz bunalimda, bunlar zevki sefada.
Bela oldunuz milletin basina, bela..
Fiyat istikrarini bir kenara koyuyoruz sozu benin de dikkatimi cekti... umarim ki tekrar ayni hataya dusulmez faizlerin dusurulmesi sonucu alinan ucuz para kesinlikle yatırıma gitmiyor sadece zenginin kredi cekip dolar almasina yarıyor
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Bizim SGK sistemini kesinlikle revize etmemiz gerekiyor. Sonsuz bir emekli maaşı olamaz. Demirelden Özaldan kalan bu sistem her ne kadar kısmi olarak revize edilsede hala çok büyük bir yük. Adam ölünceye kadar emekli maaşı alıyor sonra karısına ve bekar yada hileli boşanmış kızına maaş veriliyor. Bu çok büyük zaaf ve yük. İkinci olarak sağlık sisteminde ecnebiler dahil hiç sağlık primi ödemeden tüp Bebek diz protezi meme küçültme ameliyatı burun estetiği bedava yaptırıyorlar. Dünyada örneği yok. Bunlar çok pahalı. Avrupa'da bir hasta yılda iki kez mr tomografi çektirebilirken bizde böyle sınır yok. Belki günde iki kez olmaz. Antibiyotik ve hileli ruhsatlandırma yapılan sağlık malzemeleri ve ilaçlar da kısıt olmalı geleceğimiz yok ediliyor. Çünkü sonsuz antibiyotik yok.
Başta reis olduğu sürece bizim özgürce alabileceğimiz tek şey nefes. Yep ekonomik ve hukuki düzenlemeler lafta kalır.
Yer İmleri