Sayfa 748/2460 İlkİlk ... 24864869873874674774874975075879884812481748 ... SonSon
Arama sonucu : 19675 madde; 5,977 - 5,984 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1. Sevgili Deniz Hocam sizce önümüzdeki mb. Toplantısında nasıl bir karar çıkacak Ben artık faiz artırımını unutun derim. Peki ya faiz indirimine geçerler ise nasıl olur o zaman dolar çok kızar ve gözünü yukarı çevirir peki pas geçer ve de dolar yine gözünü yukarı çevirirse nasıl bir müdahale olacak onu düşünüyorum. Faiz de artırmak yasak peki müdahale neyle olacak? Öyle sanıyorum ki bu mb. Başkanının görev süresi daha kısa olacak.

Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Hocam japonyanın ekonomik durumunu, demografik durumundan ayrı düşünemeyiz.

Japonya dünyanın en yaşlı ülkesi. Dinamizmi düşük, tüketimi düşük, yeni şirket kurulumları düşük, tabi bahsettiğiniz bürokrasi ve engeller, kültürel faktörler de var ama en temel sorun gençliğin alttan gelip işleri devralmaması / değiştirmemesi.

Aslında sadece çocuk yapmaları ve çocuklarına iyi eğitim vermeleri gerekiyor, ancak ülkede çok farklı sosyal politikalar yürütülmesine ve gelişmiş bir ülke olup pek çok yardımı desteği bol keseden vermesine rağmen toplum çocuk yapmıyor. Bu demografi ile ne emeklilik yürür, ne ekonomi. Amerika değil, ancak Avrupa da bu yolda. Bizde de doğum oranları inanılmaz düşük, Şanlıurfa ve Suriyeliler olmasa yenilenme hızının dahi altındayız. Oysa tüm emeklilik sistemleri aslında ponzi, 4 - 5 çalışan başına 1 emekli şeklinde dizayn edilmiş her tarafta. Mükemmel ekonomisi ve imrendiren cari fazlası ile Almanya bile, hem emeklilik yaşını 75'lere çekmeyi hem de emekli maaşlarını düşürmeyi konuşuyor (emekli maaşları düştü bile) , hem tasarrufu hem düzgün bir ekonomisi hem de cari fazlası olmayan bizim gibi ülkeler ne yapsın?

Şu an, içinde bulunduğumuz yıllar Türkiye için fırsat penceresi ama bunları da kısır siyasi saçma sapan konularla heba ediyoruz, 20 30 yıl sonra sizlerin değil ama bizlerin nesli için çok daha kötü bir gelecek malesef bizi bekliyor. Herkes ona göre vaziyet alsın, emekli maaşı veya emeklilik diye bir kavram kalacağına inanmıyorum.
    Kısa vadeli bakış açısından haklı bir tarafınız var ama ben farklı düşünüyorum.DÜnyanın nüfusu 7.5 milyarı geçti ve bu nüfus artışı gezegenimizin geleceğini tehdit ediyor,dünyanın her tarafına yayılan kalabalık nüfus gölleri,nehirleri,denizleri kirletti,doğal döngüyü bozacak şekilde kaynakları hızla tüketiyor.Bence artık dünyada nüfus artışı durmalı,2'den fazla çocuk sahibi olan aileler yüksek vergi vermeli.

Bilim ve teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden bir kişi olarak,robotların geleceğin dünyasında hızlı bir şekilde çok sayıda işi yükleneceğini,çok sayıda insanın iş bulma sorunu yaşayacağını görüyorum.Şu anda gelişmekte olan ülkelerde işlerin %30'unu makineler,%70'ini insanlar yapıyor,sadece 4 yıl içinde bu oranın %50-%50'ye geleceği öngörülüyor.
    Yönetim danışmanlığının önde gelen şirketlerinden Price Waterhouse Coopers, "Yapay zeka, robotik ve diğer akıllı otomasyon biçimleri, 2030 yılına kadar küresel GSYİH'ya 15 trilyon dolara kadar katkıda bulunarak büyük ekonomik faydalar sağlama potansiyeline sahip." Ancak, yüksek sayıda insanın işini kaybetmesini sağlayacak bir maliyet de çıkaracak diyor.

https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2020/10/27/us-lost-over-60-million-jobs-now-robots-tech-and-artificial-intelligence-will-take-millions-more/?sh=5c1f3601a525#16166830898155&{"sender":"offer-0-ymIbE","displayMode":"inline","recipient":"opener" ,"event":"resize","params":{"height":291,"iframeId ":"offer-0-ymIbE"}}

Sonuç olarak 338 bin kilometrekare'lik bir ülke olan Japonya'da 126 milyon nüfus zaten çok kalabalık.Geleceğin japonyası'nda teknolojinin yoğun kullanılması ve robotların çok sayıda işi başarıyla yapmasıyla 50 milyon nüfus ile bile,aynı üretimi yapabilir,aynı gsyih'ya ulaşabilir.Nüfusun azalması hem kişi başına çok daha fazla kaynak ayrılarak daha iyi eğitim almasına,hem de işsiz sayısının çok az olmasını sağlar,hem de kişi başı geliri arttırarak toplumun refah seviyesini yükseltir düşüncesindeyim.Az sayıdaki insanla aynı üretim kapasitesi elde edildiğinden elde edilen katma değerle emekli nüfusun yaşam standardında da bir düşüş meydana gelmeyeceği düşüncesindeyim.Bu yazdığım 10 sene içinde kısmen,20 yıl içinde tamamen gerçekleşecek.Bunu öngöremeyen ülkeler ise ileride büyük bir işsizlik sorunu ile sosyal huzursuzluk yaşayacak muhtemelen.

Not:Link doğrudan çıkmıyor.Kopyalıp,yapıştırdığınızda web'de ulaşabilirsiniz.

Alıntı Originally Posted by cevdet _060 Yazıyı Oku
    Sevgili Deniz Hocam sizce önümüzdeki mb. Toplantısında nasıl bir karar çıkacak Ben artık faiz artırımını unutun derim. Peki ya faiz indirimine geçerler ise nasıl olur o zaman dolar çok kızar ve gözünü yukarı çevirir peki pas geçer ve de dolar yine gözünü yukarı çevirirse nasıl bir müdahale olacak onu düşünüyorum. Faiz de artırmak yasak peki müdahale neyle olacak? Öyle sanıyorum ki bu mb. Başkanının görev süresi daha kısa olacak.
    Türkiye siyasetinde 1 gün bile uzun zaman,her sabah farklı bir sürprizle uyanıyoruz.Şimdiden bir tahmin yapmak çok erken olur.Toplantı tarihi yaklaşınca bir değerlendirme yapmak daha isabetli olacaktır.

Alıntı Originally Posted by dreamworld Yazıyı Oku
    Deniz hocam suveys kanalında bir kaza var ve kanal kilit. ama bizim anadolu ajansı kanal acık vs diyor ama cnn de hala kapalı. ben bu bizim anadolu ajansına inanmadıgım için malum sebeplerden bilerek bu haberi yanlış algılattırdıgı yonunde anlam çıkardım.

bu kanalda problm devam ederse ne gibi etkileri olur.
    https://www.cnbc.com/2021/03/25/suez...the-globe.html

Suez Canal blockage could cause problems for the globe: Here's what you need to know

Kanal henüz kapalı.Dev yük gemisinin yüzdürülmesi için yükünün boşaltılmasının gerekebileceği ve bunun da haftalar alabileceği belirtiliyor.
    Link'teki yazıda kanalın kapalı kalmasının sebep olacağı muhtemel etkiler anlatılıyor.
    Tedarik zincirinde şu ana zaten covit nedeniyle limanda yüklerin boşaltılmasında sıkıntılar var,ilave olarak kanalın tıkanmasıyla gemilerin tamamen farklı rotalara yeniden yönlenmesi gerekeceği daha uzun yolculuk sürelerine ve daha fazla gecikmeye neden olacağı ifade ediliyor.
    Ve bu gecikmeler, alternatifi Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu civarında seyreden birçok gemi için 15 günden fazla olabilir, ki analistler bunun nakliye sürelerini% 30'a kadar artıracağını söylüyor.Bu da üretimde tedarik zincirlerini iyice bozacak,üretimde duraklamalara yol açacak hem de taşıma maliyetlerini arttıracak enflasyonist baskılara yeni bir unsur daha ilave edecek.
    Süveyş kanalından yılda 20.000 gemi geçiyor ,ve petrol ve gazdan makine parçalarına ve tüketim mallarına kadar her şeyi taşıyor.
    Son düzenleme : deniz43; 25-03-2021 saat: 20:10.

5. Hocam yanıt için teşekkür ederim. Bu dijital işlerle alakalı bir mesleğim var gerçekten gelişme hızı inanılmaz. Ancak herhalde içinde de olduğum için, yine de her türlü ihtiyacın ve özünde ekonominin temeli insan diyorum naçizane.

Devletler, digitalization ve robotlasma sonucu ortaya çıkan fazlalık işsiz nüfusun eline stimulus check tutuşturup işin içinden kolayca sıyrılmak istiyor ancak sizin belirttiğiniz değişim insanlık için sanayi devrimi kadar büyük bir paradigma değişimi, bu değişimin kolayca ve sıkıntısız olacağına ihtimal vermiyorum. Belki ABD kongre vb. baskınları altında da biraz bunların sosyolojik yansımalarını okumak gerekiyor olabilir. Birey gibi toplum da aslında bir organizma ve ihtiyaçlar doğrultusunda gelişiyor/ şekilleniyor. Yüksek sayıda bireye sana ihtiyaç yok demenin sonuçları nelerdir? Bu durum, toplumu durgunluk ve gerilemeye iter mi?

Nasil sıkıntılar çıkacağını şu anki bilgimiz ile elbette öngöremiyoruz. Ancak çocuk yapmayan toplumlar, hele bir de bu değişim istendiği şekilde gerçekleşmez ise, çocuk yapanlar tarafından yok edilme / asimile edilme durumuna da çok kısa sürede gelebilirler. Zorlu bir dönem, her ihtimale açık, bakalım önümüzdeki yıllar neler getirecek.
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Kısa vadeli bakış açısından haklı bir tarafınız var ama ben farklı düşünüyorum.DÜnyanın nüfusu 7.5 milyarı geçti ve bu nüfus artışı gezegenimizin geleceğini tehdit ediyor,dünyanın her tarafına yayılan kalabalık nüfus gölleri,nehirleri,denizleri kirletti,doğal döngüyü bozacak şekilde kaynakları hızla tüketiyor.Bence artık dünyada nüfus artışı durmalı,2'den fazla çocuk sahibi olan aileler yüksek vergi vermeli.

Bilim ve teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden bir kişi olarak,robotların geleceğin dünyasında hızlı bir şekilde çok sayıda işi yükleneceğini,çok sayıda insanın iş bulma sorunu yaşayacağını görüyorum.Şu anda gelişmekte olan ülkelerde işlerin %30'unu makineler,%70'ini insanlar yapıyor,sadece 4 yıl içinde bu oranın %50-%50'ye geleceği öngörülüyor.
    Yönetim danışmanlığının önde gelen şirketlerinden Price Waterhouse Coopers, "Yapay zeka, robotik ve diğer akıllı otomasyon biçimleri, 2030 yılına kadar küresel GSYİH'ya 15 trilyon dolara kadar katkıda bulunarak büyük ekonomik faydalar sağlama potansiyeline sahip." Ancak, yüksek sayıda insanın işini kaybetmesini sağlayacak bir maliyet de çıkaracak diyor.

https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2020/10/27/us-lost-over-60-million-jobs-now-robots-tech-and-artificial-intelligence-will-take-millions-more/?sh=5c1f3601a525#16166830898155&{"sender":"offer-0-ymIbE","displayMode":"inline","recipient":"opener" ,"event":"resize","params":{"height":291,"iframeId ":"offer-0-ymIbE"}}

Sonuç olarak 338 bin kilometrekare'lik bir ülke olan Japonya'da 126 milyon nüfus zaten çok kalabalık.Geleceğin japonyası'nda teknolojinin yoğun kullanılması ve robotların çok sayıda işi başarıyla yapmasıyla 50 milyon nüfus ile bile,aynı üretimi yapabilir,aynı gsyih'ya ulaşabilir.Nüfusun azalması hem kişi başına çok daha fazla kaynak ayrılarak daha iyi eğitim almasına,hem de işsiz sayısının çok az olmasını sağlar,hem de kişi başı geliri arttırarak toplumun refah seviyesini yükseltir düşüncesindeyim.Az sayıdaki insanla aynı üretim kapasitesi elde edildiğinden elde edilen katma değerle emekli nüfusun yaşam standardında da bir düşüş meydana gelmeyeceği düşüncesindeyim.Bu yazdığım 10 sene içinde kısmen,20 yıl içinde tamamen gerçekleşecek.Bunu öngöremeyen ülkeler ise ileride büyük bir işsizlik sorunu ile sosyal huzursuzluk yaşayacak muhtemelen.

Not:Link doğrudan çıkmıyor.Kopyalıp,yapıştırdığınızda web'de ulaşabilirsiniz.
    SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

6.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Merkez Bankası istatistikleri(12 Mart haftası)

-Merkez bankası -altın hariç- brüt rezervleri 583 milyon dolar azaldı.

-Yabancılar geçen hafta 117.6 milyon dolar hisse senedi, 126.4 milyon dolar Hazine tahvili sattılar.

-Geçen hafta döviz tevdiat hesaplarında parite ve ounce altın fiyat değişiminden arındırılmış;

gerçek kişilerde:455 milyon dolar azaldı
    şirketlerde:260 milyon dolar arttı

toplamda:195 milyon dolar azaldı.
    https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...i-yok-41770156

Yiğit Bulut 2 gün önce;
    "dün akşam baktığımda 5.1 milyar dolar vatandaş döviz sattı. 7.90-7.80’den. Şirketler de 2.3 milyar dolar sattı.

MB bugün;

https://tr.sputniknews.com/ekonomi/2...r-dolar-artti/

Merkez Bankası'nın 19 Mart haftasına ilişkin haftalık para ve banka istatistiklerine göre, geçen hafta yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 2.2 milyar dolarlık artarak 232.5 milyar dolara yükseldi.

Gerçek kişilerin toplam döviz mevduatı 700 milyon dolar artışla 147 milyar 314 milyon dolara çıktı. Tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 1 milyar 467 milyon dolar artışla 85 milyar 183 milyon dolara çıktı.

yine yeni yeniden;
    bu ülkede her şey olabilirsiniz ama rezil olamazsınız...

7. Her ikisi de doğru olabilir, doğru ise daha büyük skandal.

Geçen hafta malı almışlar, kararı bildikleri için. Bu hafta da pazartesi verip geçmişler.

Ulke ülke değil sirk, burada trade edip de ayakta kalan her piyasada ayakta kalır.
     Alıntı Originally Posted by kurmay Yazıyı Oku
    https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...i-yok-41770156

Yiğit Bulut 2 gün önce;
    "dün akşam baktığımda 5.1 milyar dolar vatandaş döviz sattı. 7.90-7.80�den. Şirketler de 2.3 milyar dolar sattı.

MB bugün;

https://tr.sputniknews.com/ekonomi/2...r-dolar-artti/

Merkez Bankası'nın 19 Mart haftasına ilişkin haftalık para ve banka istatistiklerine göre, geçen hafta yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 2.2 milyar dolarlık artarak 232.5 milyar dolara yükseldi.

Gerçek kişilerin toplam döviz mevduatı 700 milyon dolar artışla 147 milyar 314 milyon dolara çıktı. Tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 1 milyar 467 milyon dolar artışla 85 milyar 183 milyon dolara çıktı.

yine yeni yeniden;
    bu ülkede her şey olabilirsiniz ama rezil olamazsınız...

8.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Her ikisi de doğru olabilir, doğru ise daha büyük skandal.

Geçen hafta malı almışlar, kararı bildikleri için. Bu hafta da pazartesi verip geçmişler.

Ulke ülke değil sirk, burada trade edip de ayakta kalan her piyasada ayakta kalır.

Evet; ben yanlış yazdım,
    bu rakamlarla kıyas yapılamaz...
    bu açıklanan rakamlar 19 Mart'ın rakamları onu atlamışım, 22 Mart'tan sonraki rakamlar haftaya açıklanacak..

Sayfa 748/2460 İlkİlk ... 24864869873874674774874975075879884812481748 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •