Originally Posted by
deniz43
Kısa vadeli bakış açısından haklı bir tarafınız var ama ben farklı düşünüyorum.DÜnyanın nüfusu 7.5 milyarı geçti ve bu nüfus artışı gezegenimizin geleceğini tehdit ediyor,dünyanın her tarafına yayılan kalabalık nüfus gölleri,nehirleri,denizleri kirletti,doğal döngüyü bozacak şekilde kaynakları hızla tüketiyor.Bence artık dünyada nüfus artışı durmalı,2'den fazla çocuk sahibi olan aileler yüksek vergi vermeli.
Bilim ve teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden bir kişi olarak,robotların geleceğin dünyasında hızlı bir şekilde çok sayıda işi yükleneceğini,çok sayıda insanın iş bulma sorunu yaşayacağını görüyorum.Şu anda gelişmekte olan ülkelerde işlerin %30'unu makineler,%70'ini insanlar yapıyor,sadece 4 yıl içinde bu oranın %50-%50'ye geleceği öngörülüyor.
Yönetim danışmanlığının önde gelen şirketlerinden Price Waterhouse Coopers, "Yapay zeka, robotik ve diğer akıllı otomasyon biçimleri, 2030 yılına kadar küresel GSYİH'ya 15 trilyon dolara kadar katkıda bulunarak büyük ekonomik faydalar sağlama potansiyeline sahip." Ancak, yüksek sayıda insanın işini kaybetmesini sağlayacak bir maliyet de çıkaracak diyor.
https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2020/10/27/us-lost-over-60-million-jobs-now-robots-tech-and-artificial-intelligence-will-take-millions-more/?sh=5c1f3601a525#16166830898155&{"sender":"offer-0-ymIbE","displayMode":"inline","recipient":"opener" ,"event":"resize","params":{"height":291,"iframeId ":"offer-0-ymIbE"}}
Sonuç olarak 338 bin kilometrekare'lik bir ülke olan Japonya'da 126 milyon nüfus zaten çok kalabalık.Geleceğin japonyası'nda teknolojinin yoğun kullanılması ve robotların çok sayıda işi başarıyla yapmasıyla 50 milyon nüfus ile bile,aynı üretimi yapabilir,aynı gsyih'ya ulaşabilir.Nüfusun azalması hem kişi başına çok daha fazla kaynak ayrılarak daha iyi eğitim almasına,hem de işsiz sayısının çok az olmasını sağlar,hem de kişi başı geliri arttırarak toplumun refah seviyesini yükseltir düşüncesindeyim.Az sayıdaki insanla aynı üretim kapasitesi elde edildiğinden elde edilen katma değerle emekli nüfusun yaşam standardında da bir düşüş meydana gelmeyeceği düşüncesindeyim.Bu yazdığım 10 sene içinde kısmen,20 yıl içinde tamamen gerçekleşecek.Bunu öngöremeyen ülkeler ise ileride büyük bir işsizlik sorunu ile sosyal huzursuzluk yaşayacak muhtemelen.
Not:Link doğrudan çıkmıyor.Kopyalıp,yapıştırdığınızda web'de ulaşabilirsiniz.
Yer İmleri