Sayfa 756/2460 İlkİlk ... 25665670674675475575675775876680685612561756 ... SonSon
Arama sonucu : 19675 madde; 6,041 - 6,048 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1. Deniz hocam,

İçinde bulunduğumuz bu puslu karanlık günlerde, çok değerli yorum ve analizleriniz ile görüş açımızı netleştiriyorsunuz.

Saygılar,
    Sadece sesli düşünüyorum ! Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir !
    NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!!

...:::vobelıt:::...

Sn Deniz
    Merkez bankasının karını hazineye aktarmak, para basmak mıdır ?
    Direk aynı anlama gelmeyeceğini biliyorum. Ancak piyasada olmayan bir para piyasaya aktarılıyor.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    O egeli ben değilim

Alıntı Originally Posted by Egeli Yazıyı Oku
    Sn Deniz
    Merkez bankasının karını hazineye aktarmak, para basmak mıdır ?
    Direk aynı anlama gelmeyeceğini biliyorum. Ancak piyasada olmayan bir para piyasaya aktarılıyor.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Daha önce de yazmıştım.Merkez Bankası 2 türlü kar eder:

1)Sıfıra yakın maliyetle para basar,politika faizinden bankalara borç verir,buradan para kazanır.

2)Yıllar önce aldığı döviz ve altın, reel olarak miktarı değişmese de yüksek enflasyon ortamında TL olarak değer kazanır,kur farkını kar olarak muhasebeleştirir.(Muhasebeleşmesi için kamu bankalarıyla aynı fiyattan karşılıklı satım-alım yapılır)

Dolayısıyla merkez bankasının karı zahiri,gerçekte olmayan bir kardır,pratikte para basıp merkez bankasına aktarmaktan bir farkı yoktur.
    Son düzenleme : deniz43; 30-03-2021 saat: 12:19.

Alıntı Originally Posted by logic Yazıyı Oku
    Deniz hocam,

İçinde bulunduğumuz bu puslu karanlık günlerde, çok değerli yorum ve analizleriniz ile görüş açımızı netleştiriyorsunuz.

Saygılar,
    Nezaketiniz için teşekkür ederim.

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Doların yükselişini önümüzdeki hafta da yükselişini devam ettireceğini düşünüyorum,birkaç nedeni var:

-Yabancıların Kasım ayı başından beri getirdiği 20.4 milyar doların önemli bir bölümü hala çıkamadı,önümüzdeki hafta çıkışların devam edecek olması ile birlikte döviz kurlarında yükselişin devamı beklenir.

-Kredi derecelendirme kurumlarından bir not indirimi gelme riski var,bu zaten yükselmiş CDS risk primlerimizi daha da yükseltebilir,dışarıdan borçlanmayı zorlaştırır,maliyetleri arttırır.Bu da daha düşük bir dış borç çevirme oranıyla "net borç ödeyici" olarak,yurt dışına döviz çıkışı olarak döviz kurlarına baskı yapar.

https://www.bloomberg.com/news/artic...alflow-organic

Daha şimdiden gelecek ay vadesi dolan akbank 630 milyon dolarlık, ziraat bankası 1.1 milyar dolarlık sendikasyon kredilerini yenilemek için 40 baz puan ilave faiz ödemeye hazır olduklarını ifade ettiler.

-Cumhurbaşkanı'nın yeni bakan atamaları yapması bekleniyor,kimlerin atandığına bağlı olarak piyasalarda dalgalanma olabilir.

-Kasım ayından beri cari açığı kısmen sıcak para ile finanse ediyorduk,artık "sıcak para" girişi olmayacağı gibi,çıkışı olacağı için döviz sıkıntısı artacak.

-Cuma günü ABD'den gelecek tarım dışı istihdam verisinde, 655 bin kişilik kuvvetli bir artış ve işsizlik oranının %6.2'den %6'ya düşmesi bekleniyor.Veri beklendiği gibi gelirse,bunun ABD benchmark 10 ve 30 yıllık tahvil faizlerinde yeni bir yükseliş hareketini tetiklemesi ve dolar endeksini yükseltmesi,gelişmekte olan ülkelerin paralarına değer kaybı olarak yansıması kuvvetli ihtimal dahilinde.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı önümüzdeki hafta dolardaki yükselişin devamını bekliyorum,ne kadar yükseleceğini ise gelişmelerin ne yönde ne kadar olacağı belirleyecek.
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Hafta sonunda Mart ayının 7.7 milyar dolarlık dış borç ödemesi ile en yüklü dış borç ödenecek aylardan biri olduğunu yazmıştım.(Ticari borç ödemeleri hariç).Mart ayı Hazinenin ise ,yılın en yüklü dış borç ödemesi yapacağı ay.Bu ay 4.564 milyar dolar dış borç ödemesi vardı,2.171 milyar dolarını 11 Mart tarihinde ödemesini yaptı,bugün de 2 milyar dolarlık vadesi gelen tahvil dış borç ödemesini yapacak,ayrıca 0.4 milyar dolarlık da dönemsel faiz ödemesi var.Özel sektörün ise dönemsel faiz ödemeleri dışında önümüzdeki ay akbankın 605,ziraat bankasının 1100,vakıfbankın 995 milyon dolar vadesi gelen dış borç ödemeleri ayrıca özel sektörün ticari borç ödemeleri var.
    Kasım başından beri yabancıların getirdiği 20 milyar doların ,kabaca 8 milyar doları geçen hafta çıkmıştı,kalanı ise çıkmaya devam ediyor.Merkez Bankası Mart ayı ödemeler dengesi verisini yayınladığında ,sistem dışına yurt dışına önemli miktarda döviz çıktığını ve bunun merkez bankası rezervlerini olumsuz olarak etkilediğini göreceğiz.

usd/TL şu anda:8.3492 TL,ama Cumartesi yukarıdaki gerekçeleri yazdığım için,bizim için beklenen bir gelişme idi.

elinize sağlık biride tüm olumsuzlukları sayıp yerli döviz satmaya devam ederse genede yükselir mi diyordu
    bir halt olacağı yok.

Cumhurbaşkanlığı EPK/Karaca:
    - Türkiye serbest piyasa ekonomisiyle yoluna devam edecek
    - Sermaye kontrolü hiç gündemimizde olmayan dedikodular
    - Enseyi karartacak bir durum yok moralimizi yüksek tutalım
    - 1 Nisan'da TCMB yatırımcılara net mesajlar verecektir
    Kaynak Bloomberg HT

Anladığım kadarıyla sözel yönlendirme olacak. Etkisi ne olur acaba?
    Bekleyip göreceğiz.

ABD 10 yıllık tahvil faizleri:%1.767(T.S ile 13.14)(Bugün %1.776'yı gördü)

Yaklaşık 1 ay kadar önce,ABD 10 yıllık hazine tahvil faizi %1.5'un altında iken, ,ay sonları itibariyle, 10 yıllık tahvil faizleri için (%);

Mart sonu:1.75
    Nisan sonu :2.00
    Mayıs:2.25
    Haziran:2.5

Öngörmüştüm.Bugün 30 Mart,Mart sonu itibariyle öngörüm tutmuş ,hatta hedefin üzerine çıkmış gözüküyor,bakalım gelecek aylarda da öngörüm tutacak mı...
    Not:ABD 30 yıllık hazine tahvili ise şu anda %2.45(bugün %2.463'ü gördü)

Sayfa 756/2460 İlkİlk ... 25665670674675475575675775876680685612561756 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •