https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaber...eniledi/664022
Yazınızdaki 2020 ve 2021 yılları ters olmuş sanırım.
Daha önce sendikasyon kredileri ile ilgili yukarıdaki yazıyı yazmıştım.Bu sendikasyon kredisini akbank %107 oranında libor+%2.5 ile çevirmiş.
-Bir sendikasyon kredisinin başarı oranı ve prestiji genellikle talebin kaç kat geldiği ile değerlendirilir,burada talep 1.26 kat gibi oldukça düşük bir talep.
-Daha önce sendikasyon kredileri genellikle 2 ya da 3 yıllık olurdu,şimdi 1 yıl dan uzun vadelerde sendikasyon kredisi alamıyoruz,olumsuz bir durum.
-Sendikasyon kredisinin maliyeti 0.25 puan artmış gibi gözüküyor,ama gerçekte çok daha yüksek olabilir,sebebini yukarıdaki yazımda açıkladım.
-Bu sendikasyon kredisinin bankaya bir getirisi yok,müşterisine açacağı döviz kredisinin faizi ,maliyetinden daha düşük,zaten döviz kredisi talepleri de çok düşük,banka %1.31 faizle 1 yıl vade ile yurt içindeki müşterisinden döviz temin edebilirken ,yurt dışından zarar yazacak bu krediyi alması rasyonel değil,bu krediden kazançlı çıkacak olan sadece, bu kredinin bir bölümünü zorunlu karşılık,kalan bölümünün büyük kısmını da muhtemelen yeterli döviz kredisi talebi olmadığından bankadan swap yoluyla alacak merkez bankası olur,banka ise muhtemelen zarar yazar.
-Ben banka sahibi olsaydım,ABD'de 1 yıl içinde enflasyon ve faizlerin ciddi oranda yükseleceğini ve 1 yıl sonra vade sonunda ödeme yaparken ,libor faizlerinin şimdiye göre çok daha yüksek olacağını da düşünerek,bankaya zarar yazacağını dikkate alarak,krediyi çevirmek yerine kapatmayı tercih ederdim.
Yer İmleri