simdi şirket eurro Bond'unu alamasın min 200 bin dolar. ilaveten. devletin parça eurobondlarini şuan CDS yüksekken, bulmanda zor. yatırım şirketlerinde bulursun elbette ama yatirim şirketleri (gedik iş yatirim tacirler)gibi = minimim 50 bin dolarla hesap açıyorlar. yanı kısacasi 20 bin dolarla eurobond işi zor.
bankalara bakarsın, ne bulursan onu alirsin şuanda İşbankasi mobil yada websitesinde eurobondlar var, birazda banka marji ile karişik alabilirsin. vadesi bitince o sene bakarsın vergi işine ona daha seneler var. kanunlar değişebilir.
https://www.isbank.com.tr/eurobond-fiyatlari burada eurobond piyasası 11 gibi açılıyor kaç edet oldugu yazıyor hesabında para bulundurup alabilirsin var ise yoksa başka bankalara bakarsın vakifbank teb gibi bankalarda parça eurobond veriyor 15 20 bin dolarlık alabilirsin bankasına göre.
kimi (haklı) yorum faklılıkları da dahil böyle birbirinden farklı hesaplamalar geldi sn pilavlı.. ve ben benim 105 bin doların kur maliyeti nedir hala bilmiyorum![]()
Ben de şaşırdım bu kadar farklı cevap gelmesine. Tam olarak neyi sormak istediniz belki de o da net değil farklı anlaşılmış olabilir soru. Ben size sorunuzu nasıl anladığımı ve kendi hesabımın detayını vereyim yine de:
Bir yıl önce 1 milyon liranız varmış, yıllık %20 enflasyonla o paranın bugünkü değeri 1.2 milyondur. Sizin elinizde ise 105 bin dolar var, değeri 15x105=1.575 milyon ettiği için TL bazında güzel kardasınız. Başabaş noktanız doların 1.2m/105k=11.43 TL olmasıdır, yani dolar bugün bundan pahalıysa kardasınız azsa zarardasınız. Kar/zarar dediğim TL bazında, yani elinizdeki TL'yi geçen yıl enflasyon kadar getirisi olan mevduata yatırmanıza göre dolara yatırmanız iyi mi oldu kötü mü oldu onu gösteriyor.
bir bankanın eurobond lıstesıne baktım örnek tam net hatırlamıyorum sımdı rakamları sallıyacam
satış 102 alış 96 bundan 10000 dolar alsak 10000/102 =98.03 itfa zaman alım olunca 98.03x96=9411 vade sonunda 589 dolar zarar olmuyormu.
102 temiz fiyatı ise 10.000/1,02= 9.804... itfada 196 dolar zararınız olur sadece.
şöyle düşünürseniz daha da kolay olur anlaşılması. 102 temiz fiyatla 10.000 nominal almak için 10.200 dolar verirsiniz*.. itfada 10.000 dolar olarak döner.
*birikmiş faizi varsa alışta ek olarak o farkı da vereceksiniz ama onu ilk kuponda geri almış olacaksınız zaten.
Son düzenleme : shorts; 04-04-2021 saat: 16:43.
Yer İmleri