Originally Posted by
esramarka
Gelişmekte olan bir ülkenin şirket hisseleri ile Google ve Netflix gibi dünya devlerini karşılaştırmak çok başarılı bir analiz olmuş gerçekten. Bir de gerçekten önemli bir şey söylemiş gibi ünlemle falan bitirmişsiniz.
Sizin uzun vadeli portföylerinizi 10 yıl sonra görmek isterdim, eğlenceli olurdu.
Neyse, diyorum ya, herkes anlatılan şeyi anlayabildiği ölçüde anlar. Uzatmanın manası yok. Allah herkese hayırlı kazanç nasip etsin.
benim vermek istediğim mesaj bu değilde koskoca yazıdan bunu cıkarmanızı istememiştim.
İstediğim tek şey sorgulamanız(!) ünlem.
Düşünün sadece düşünün ve sorgulayın insan şu soruları sormuyor mu ben yazınızda hemen kendi kendime şu soruları sorardım. Sizin yazınızı okurken aklıma geldi.
Gelişmiş bir ülke dünya devi yeterince fazla büyümüş bir şirket ancak buna rağmen nasıl olur da hala daha temettü dağıtmamayı tercih edebilir. Dünya devi bir şirket gelişmekte olan DEĞİLLLLLLL gelişmiş bir ülkede kurulmuş bu şirketler bunlarla da yetinmeyip dünyanın ilk 10 şirketleri arasına girmiş bu şirketler hala daha temettü dağıtmamayı ve hala daha büyümeyi nasıl tercih edebiliyorlar. Üstelik bu şirketler sayesınde bunlar gelişmiş ülke kategorisinde yer alıyor.
Asıl tersilkte bu değil mi ? gelişmekte olan bir ülkeyiz şirketlerimizde henüz dunyanın ilk 10 u hatta ilk 100 arasında bile değil. Asıl bizim şirketlerimizin Temettü dağıtmayıp büyümeyi tercih etmesi gerekirken nasıl olurda bizim şirketlerimizin en gözdeleri temettü dağıtmaya çalışıyor. Acaba dünya devi olamıyor oluşumuzun sebepleri arasında vizyon arge gelişme ve büyüme istek sizliğimi. TÜm bunların arkasında temettü dağıtım politikasının etkisi olabilir mi ?
Düşünün!!!! Uzun vadeli yatırımı kimden öğrendiniz. Çoğunuz warren buffetin yazılarını yada onun isminin geçtiği çoğu yazıyı okudunuz ve onun yatırım modelini örnek alıyorsunuz. Ancak o abdde yatırım yaparken yaw buffeti salla o gelişmiş bir ülkeye yatırım yapmış demiyorsunuz. Neden konu büyük şirketlerin temettü dağıtmaması olunca onlar gelişmiş ülkede gibi aslında saçma ve mantıklı olmayan bir açıklama yapıyorsunuz.
Söylediğiniz durum açıkça bir paradoks oluşturuyor farkında değilmisiniz. asıl gelişmiş yani gelişimini bitirmiş bir ülkenin şirketlerinin temettü dağıtmaya daha açık olması gerekir. Bu durumu da mı hiç düşünmüyorsunuz burada bir çelişki var bu sizin bakış açınıza göre saçma mantıksız değil mi ?
merak ettiğiniz soruya cevap vermek için önce şu SORGULAMAYI yapmam lazım.
Uzun vadeli yatırımın ne demek oldugunu bilmem lazım siz kime uzun vadeli yatırımcı diyorsunuz merak ediyorum ?
1 hisse seçtim diyelim ki uzun vadeli yatırım yapma amacım var ancak 1 sene sonra şirketin fabrikasında bir patlama oldu. satmıyor ve en az 5 yılı dolduracak sekılde elimde tutuyorsam uzun vadeli yatırımcı olur muyum ?
Seçtiğim şirkete devlet 3 ay sonra fetöcü diye el koymaya başladı yinede elimde tutuyor ve 3 yılımı yada 5 yılımı dolduruyorsam uzun vadeli yatırımcı mı oluyorum ?
Seçtiğim şirket her bilancosunda zarar etmeye başlıyor ve zararlar giderek artıyor ancak uzun vadeli yatırımcı olabilmem için tutmam mı gerekiyor ?
Açıkça söyleyeyim. Uzun vadeli yatırım bunlara benzer birşeyse kusura bakmayın ben uzun vadeli yatırımcı olamam.
Sahiden uzun vadeli yatırım nedir kime denir. Benim tanımım şudur. Uzun vadeli yatırım yoktur. Uzun vadeli yatırım ancak hisseniz bilancoları karları artarak gidiyorsa herhangibir patlama fetöcülük vesaire gibi işleri yoksa yani bir problem yoksa benim gördüğüm ve bu şirketi en az 3 yıl elimde tutmuşsam evet ozman ben uzun vadeli yatırım yapmışım diyebilirim.
Yani uzun vadeli yatırımcıyı uzun vadelı yapan şey seçtiği şirkette en az 3 yıl boyunca ciddi bir problem olmadan gidebilmesi eğer boyle gitmişse o şirketi tabiki durduk yere satmamış olacağım böylece uzun vadeli yatırımcı kategorısıne gırecegım.
Sadece uzun vadeli yatırımcı olabılmek için kötüye giden bir şirketi elınde tutanlar var sizcede saçma değilmi. Adam zamanında uzun vadelı yatırımcı olacagım bana kumar oynuyorlar demesinler diye TKNSA almış yatırımcı var.
Şirket zararda ve zarar ederek batacak ama sırf uzun vadelı yatırım yapacam diye satmayan bir sürü kişi var.
Örnek aldıgınız buffetin yaptıgı gerçekten bumu bir inceleyın adamın zarar ettiği bir çok hısse ve işte var. Kısa kesmesını ve değiştirmesini biliyor yoksa başarıya ulaşamazdı.
bir hayal edin buffetin başarısız hisse seçimi sonra sırf uzun vadelı olmak adına tüm karlarını hala aynı şirkete yatırsaydı şu an bu konuma gelebilir miydi ? BÜyük ihtimalle kazandıgı bütün birikimi çöp olacaktı.
Buffeti yanlış anlıyoruz. Başarısız bir yatırım yapıyorsunuz sonra uzun vadelı olacam diye bu başarısız yatırıma daha fazla para eklıyor tum bırıkımlerımızı zaararda olan bu şirkete gömüyoruz sonra buffetin yaptıgını yaptım ama hala zengın degılım diyoruz. Hani uzun vadeli yatırım kazandırırdı hanı bir hissede al sat yapmadan beklemek karlıydı nıye hala kar edemedım sorusunu soruyorsunuz.
Sonra mı sonra ne oluyor soyleyeyım Evet borsa kumar yeri borsadan kımse zengın olamaz al sat zaten kumarcılıkdır onu geç uzun vade dedıler onuda denedık olmadı. Borsamı sakın gırme evını arabanı kaybedersın dıyen dedelerle amcalara dönüşüyorsunuz.
Çünkü ne yaptıgının farkında degılsın borsanın ne oldugundan nasıl birşey oldugundan bır habersın cunku hıcbırzaman soru sormamış ve sorgulamamışsın. BU neden boyle acaba sorusu beynını hıc kemirmemiş. Hep banane aman kım ugrasacak boşver demişsin.
Benim istediğim insaları azarlayıp küçük düşürmek değil bu benım haddıme değil ben kimim ki hiçkimseyim ve hiçbirşeyim.
Benim tek istediğim bakış açınızı değiştirmeniz daha sorgulayıcı olmanız neden niçin nasıl sorularını sormanız.
5n1k olayı
Ne ?
Nerede ?
Ne zaman ?
Nasıl ?
Niçin ?
Kim ?
Bunları sorarak ilerlediğinizde soruların cevabını bulmaya calısacaksınız yeni cevaplar yeni sorular böyle böyle gelişim süreciniz değişim süreciniz başlayacak. Doğru olanın ne oldugunu daha iyi anlayacaksınız ve seçimlerinizi o şekilde yapacaksınız benım onun veya tuncayturşunun ne dediği twttardakı ustadların hangı hısseyı onerdiğine aldanmayacaksınız. Doğru olana siz karar vereceksiniz.
Doğruya nasıl ulaşabiiriz aslında ulaşamazsınız.
Ama yanlışları eleyebilirsiniz.
söylemek istediğimin özeti
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri