Sayfa 25/106 İlkİlk ... 1523242526273575 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 193 - 200 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

  1.  Alıntı Originally Posted by DRİZM Yazıyı Oku
    Yatırım yapacağımız hisseyi nasıl seçeriz ? :

    1- Teknikle alır, teknikle satarız (MATRİKS kullanırız)
    2- Temele bakar, teknikle alır satarız (FASTWEB + MATRİKS kullanırız)
    3- Temele bakar, uzun vadeli tutarız (FASTWEB kullanırız)
    4- “topikte şunu önermişler, uçacakmış, kaçacakmışâ€ yöntemini izleyenler de vardır.
    5- Temelle alır “kafamıza göre†satarız.
    6- Oran analizi yaparız (QUEENSTOCK kullanırız)(ben bunu kastediyorum).

    İlk 2 maddede yazdığım şekilde başarılı yatırım yapanlar tabiidir ki daha iyi sonuçlar alabilirler ve onlar “biz daha iyi kazanıyoruz, sen ne anlatıyosun, ahan da bunlar sonuçlar bunlar da kanıtı extreler†diyebilirler. Diyebilirler de bu hareketleri yanlış olur. Niye ? Çünkü teknik analiz başka bişeydir, temel analizle yada yalnız başına iyi getiriler sağlar; fakat ben şahsen yapamıyorum ama yapana saygım sonsuz, başarılarını da inkar etmiyorum…

    Konumuz temettü olduğuna göre getiri karşılaştırmasında kullanılacak yöntemler de TEMEL’e dayalı olmalıdır ; saf teknik analiz yapan temettüye bakar mı, bence çoğu bu topiği farketmemiştir bile….

    Ammmaaa….. SADECE TEMEL ANALİZ ile alım-satım yapacaksak ve amacımız KAZANCIMIZI MAX. ETMEK ise 6. Madde amacımıza ulaşmada iyi bir ALTERNATİFTİR.

    Programı yıllardır kullanan biri olarak şunu biliyorum ki ;
    ……şartlar EŞİT olduğunda (aynı program versiyonu : zaten MATRİX, FASTWEB geçmişe yönelik temel analiz kriterlerini test imkanı vermiyor, aynı endeks, aynı test süresi, aynı portföy elde tutma süresi, aynı para birimi vb.),
    ……temel analize ait oranlar kullanıldığında (sonuçta her program oranları aynı bilançolardan hesaplıyor AMA birkaç sefer FASTWEB de yanlış hesaplanmış oranlara rastladım, MATRİX verileri güvenilir mi bilmiyorum, fk,pd/dd,tv gibi temel analiz oran hesaplamaları için konuşuyorum),
    ……Bana sadece TV verseniz diğer tüm oranlar sizin olsa ; 1veya2veya3 veya daha fazla kombinasyon, permutasyon uygulayarak yapacağınız tüm hesaplamalar, iş KAZANCI MAXİMİZE ETMEYE GELİNCE KAYBEDECEKTİR.

    Hemen bir örnek vereyim :

    BİST TÜM de sadece ÖZVARLIK KARLILIĞI EN İYİ olan 10 hisseden, her 3 ayda bir güncellenerek oluşturduğum portföyün 01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasındaki getirisi % 1561….

    Eğer “özvarlık karlılığı + temettü verimliliği birlikte†kullanılır ve hisse sıralaması temettü verimine göre yapılırsa getiri %27.610 a çıkıyor…

    Aynı şartlarda sadece temettü verimliliği portföyünün getirisi %27.051 e çıkarıyor…20 KAT'a yakın FARK VAR….

    Topiğinizin adı neydi ? TEMETTÜ ETKİSİZLİĞİ…. Teorik olarak herkes istediğini yazabilir, istediğine inanabilir ; söyledikleri bazılarına mantıklı da gelebilir….Fakat borsa başka türlü işler ; gördüğünüz gibi temettü konusu da bunlardan biridir. Temel analizde temettüyü dikkate almayan bir formülü uygulamaya karar veren biri, max. Elde edeceği getirinin BÜYÜK BİR KISMINI MASADA BIRAKACAĞINI BİLMELİDİR….
    Olaya diğerlerinin baktığı gibi yanlış yönden bakıyorsunuz. Temettü verimliliğine göre hisse alsaydım yüzde 27.000 kazanırdım!

    İşte bam teli burası. O yüksek temettü verimliliği olan şirketler çok iyi kar eden şirketler. Kar ediyor ki temettü dağıtıyor. Temettü Arapçası. Türkçesi kar payı. Ne payı? Kar payı. Yani kar payı dağıtabilmek için kar etmen gerekir.

    Bu şirketler elde ettiği karı dağıtmasaydı da aynı şekilde değerli olacaktı.

    Yanlış olan : Bu şirketler yüksek temettü dağıttığı için 2005 den bu yana %27.000 kazandırdı.

    Doğru olan: Bu şirketler yüksek KAR elde ettiği için 2005 den bu yana % 27.000 kazandırdı.

  2. İsim verip rencide etmek istemiyorum ama bir şirket var. Temettü dağıtmıyor, karını da şirkette tutuyor. Yüz milyonlarca lira para kasada. Bilançoya bakıyorsun kambiyo karından gelen müthiş bir kar da var.

    Firma için asıl olan biliriz ki esas faaliyet karı. Bu firma esas faaliyetinden 100 lira kazanıyorsa, diğer faaliyet gelirlerinden de 30 lira kazanıyor. Kazanıyor ama dağıtmıyor, o paradan esas faaliyet işinden hariç döviz al sat yapıp yine para kazanıyor.

    Temettü verseydi bu ek kazancı olmayacaktı. Ama sonuçta şirket değerine bakınca kasadaki o para da dahil olduğu için bu durum hisse fiyatına da yansıyor.

  3. Bir diğer konu da burada münazara edilen konu kuramdır. Yani biz sistemi konuşuyoruz. İnsanlar doğru, yalan söylemeyen, dürüst, kimsenin hakkını yemeyen, dedikodu yapmayan, kimseyle alay etmeyen, kibar, saygılı, vs vs olmalıdır deriz. Ama bu tür insanlar son derece azdır.

    Bırak hacı bunları gerçek hayatta var mı böyle insan derseniz olay tıkanır.

    Eğer iddia ettiğiniz gibi temettü alan her yatırımcı temettü parasıyla hisse almaya kalksa kimsenin şirketteki payı artmaz, artamaz. Temettü verdiği günün ertesi gün hepimiz yatan tem. parasıyla düşen fiyattan yeniden hisse alalım hadi. Nasıl olcak o iş? Madem sistemi konuşuyoruz?

    Yaa bilader temettü veren şirketler daha çok kazandırıyor işte, bak grafiklere sonuç ortada dersen kabul. Ama temettü veren şirket temettü verdiği için daha çok kazandırıyor dersen yanlış.

  4.  Alıntı Originally Posted by DRİZM Yazıyı Oku
    Erhan Bey ;

    “Benim sistemimin getirisi sizinkilerden daha iyidi olacaktır.” Demişsiniz, bu ne özgüven ?

    Şimdi bir yerlere geliyoruz…..Bakın, eğer zahmet olmazsa, QUEENSTOCK programına demo üyelik için başvurun…..15 günlük demo veriyorlar 1 sefere mahsus…..

    Üyeliğiniz açıldığında programa giriş yapın, sonra şu adımları izleyin……
    1- Sol tarafta “HAZIR MODELLER VE KRİTERLER” i tıklayın.
    2- “değer yatırım stratejisi TV” nin solundaki “SEÇ” butonuna tıklayın.
    3- Gelen sayfada ÖNCELİKLE “temel kriter seçiminiz” kutucuğunun sağındaki “…” ya tıklayın.
    4- Artık kriterlerinizi tanımlayacaksınız : Her satırı tıklayarak seçili olanlara bakın. İstediğinizi ekleyin,istemediğinizi çıkarın;min-max değer ekleyin ya da boş bırakın. sistem FASWEB dekinin benzeri mantıkla işliyor. Yalnız “değerleme oranları” kısmındaki “temettü verimi”nin önündeki işareti kaldırmayı unutmayın….
    5- Sisteminize bir isim verip Üstteki “isimlendir” kutusuna yazın…..farklı kaydet butonuna basın. Sayfayı kapatın.
    6- Gelen sayfada “temel kriter seçiminiz” kutusuna tıklayın….sisteminizi seçili hale getirin…
    7- “hisse kriter seçiminiz” kutusuna tıklayarak çalışmak istediğiniz bir endeks seçiniz…
    8- “YÖNTEM SEÇİMİ” bölümüne geçin…
    9- İşaretli gelen “sıralama” butonunu değiştirmeyin…..
    10- “Sıralama sütunu seçiminiz” kutusunda seçtiğiniz kriterlerin tümü yer alır. Diyelim ki seçtiğiniz kriterler arasında “özvarlık karlılığı “var ve sıralama sütunu olarak onu seçtiniz ; Bu aşamada şöyle bir cümle kuruyorsunuz : “seçtiğim kriterlere uygun hisseleri bul, sonra bulduklarını özvarlık karlılığı değerine göre büyükten küçüğe(AZALAN) ya da küçükten büyüğe (artan) sırala”. Özvarlık karlılığı yerine istediğiniz kriteri kullanabilirsiniz sadece TEMETTÜ VERİMİ HARİÇ…..
    11- Diğer kısımları AYNEN bırakıp “dönem ve döviz tipi” kutusuna geliniz.. “bilanço kullanımı” kutucuğunda “YAYINLANMA DÖNEMİNE GÖRE” seçili olsun…….”başlangıç tarihine” dokunmayın, “bitiş tarihi” seçin (01.01.2016 mesela)….”revizyon periyodu” olarak 3 AY seçin. Modelinize bir isim verin…..farklı kaydet….BU KADAR….sayfayı kapatın…
    12- Sol tarafta “PORTFÖY MODEL TEST ETME” butonuna tıklayın….Sisteminizin yanındaki “SEÇ” butonuna tıklayın……SAĞ en alttaki “ÇALIŞTIR” butonuna tıklayın……”LİSTEYİ YENİLE”butonuna basarak işlemin bitip bitmediğini kontrol edin, eğer işlem bittiyse sistem adınızın karşısında “SONUÇLAR” butonu çıkacaktır…butona tıklayın….
    13- Artık seçtiğiniz tarihler arasında sisteminizin getiri grafiğini görüyordunuz. Eğer siteminizin hangi hisseleri seçtiğini görmek istiyorsanız “PORTFÖY-HİSSE GETİRİ TABLOSU” nda “portföy1” tıklayın.

    Nasıl ? Eğer 2005 yılında kriterlerinize uygun hisseleri bulup onları özvarlık karlılıklarına göre büyükten küçüğe sıralayıp seçtiğiniz 10 hisselik 1 portföyü her bilanço döneminde yenileyerek kriz, yağmur, çamur demeden bitiş tarihine kadar yatırım yapsaydınız, grafikteki getiriyi elde edecektiniz.

    Şimdi 15 gün boyunca istediğiniz kadar deneme yapın, oranları değiştirin, max-min değerlerini değiştirin, sıralamada kullandığınız oranları değiştirin, işlem yaptığınız endeksi değiştirin, yatırım periyodunu1-3-6-12 ay olarak değiştirin……En iyi kazancınızı bulun…

    Sonra….4. adıma geri dönüp “temettü verimi” ni işaretleyin……başka bir isimle kaydedin…….10. aşamada “temettü verimi –AZALAN” seçin……çalıştırın…..getiri değişti mi?
    Eleme kriteri kopyalanamadı!

    hatası veriyor niye acaba
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

  5. orelet osman nerden geldin bilmiyorum ama harikasın.

    ben buradaki 15 20 kişiye bu dediklerini anlatamıyorum. Ama arkadaşlar temettü dağıtmasalardı bu getiriler olmazdı diyorlar niye diyorsun temettü güven verir diyorlar.

    bende çok sayfa ötede nasıl güven verip vermeyeceğini açıkladım. yetmedi dedilerki bunlar vasayım üzerine konuşmalar en son artık espiriye vurarak iki arkadaş arasında geçen munakaşa şeklinde anlattım.

    daa napalım bilmiyorum.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

  6. Hatayı hangi adımda aldınız ?

  7.  Alıntı Originally Posted by DRİZM Yazıyı Oku
    Hatayı hangi adımda aldınız ?
    hazır modeller kısmında değişiklik yaparken kurcalarken model oluşturma bolumunden yapacagımı anladım sankı.

    Şöyle şimdi sizin 2005 den buyana temetü verimi dahil kazançlarınısın % sini bir yazın buraya.

    ben hedefimide bileyim.

    bir kaç deneme yapacağım.

    portfoy model test etme kısmını kullanıyorsunuz değil mi.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

  8. online kalırmısınız rica etsem bir kaç sorum olacak model oluştururken mumkunse
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Sayfa 25/106 İlkİlk ... 1523242526273575 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •