Sayfa 140/643 İlkİlk ... 4090130138139140141142150190240640 ... SonSon
Arama sonucu : 5141 madde; 1,113 - 1,120 arası.

Konu: AEFES - Anadolu Efes Biracılık Ve Malt Sanayii A.Ş.

1. dunyayı takip etmek için 3 şey çok önemli bir dow iki brent ve altın .... brent neden bu kadar üretim azaltmasına ragmen düşüyor ham petrol eksi 40 dolarlara kadar düşüyor depolar taşmış neden acaba ? piyasaları anlamak için kendi kendine soru soracaksın cevaplar arayacaksın ? yatırım tavsiyesi değildir .

2.  Alıntı Originally Posted by izmut Yazıyı Oku
    Şöyle söyleyeyim, Mey Diageo genel müdürü Levent Kömür ile yapılan bir röportajı okumuştum. (kovid-19 sonrası)
    Yanlış anlama olmasın.
    Bu istatistik, Anadolu efes ile ilgili değil, bira ile ilgili de değil, genel olarak alkollü içecekler sektörü ile ilgili.

Kendisine, alkol satışları arttı, nasıl durum diye soruluyor.
    Kurumsal marketlerde, alkollü içecek satışı, pastanın % 15'i diyor. % 100 artsa bile, bunun bir önemi yok diyor.
    Bizim esas satışımız, % 50'den fazla otel ve barlara diyor.

Başka bir yazıda da, Duty free satışlarının, viskide % 30, rakıda % 25 payı olduğunu okumuştum.
    Bakkal, büfe ve duty free % 35 çıkarımı, tamamen kendi tahminim.
    Zaten geriye % 35 kalıyor.

Dolayısıyla, bilimsel bir istatistik olarak değil, kendi çıkarımım olarak alabilirsiniz.
    Öyleyse ben de kendi fikirlerimi söyleyeyim. Öncelikle Anadolu Efes'i doğru tanımak lazım:
    1- Coca Cola'nın 10 ülkede şişeleyiliğini ve dağıtıcılığını yapan Coca Cola İçecek'in yüzde 50 pay ile ortağı.
    2- Anadolu Efes'in ihracat rakamları çok düşük. Lakin Anadolu Efes'in yurtdışı iştirakleri var. Yani ihracat yapmıyor ama Rusya'da bira üretip Rusya'da, Ukrayna'da bira üretip Ukranya'da satıyor. Faaliyet gösterdiği bir çok ülkede ya pazar lideri ya da ikinci konumda.
    3- Anadolu Etap adında çok büyük bir tarım şirketi var ve malesef tam konsolide edilmediği için (her ne kadar büyük ortağı olsa da) o şirketin borçluluğu, gerçek cirosu, ihracatı konusunda bilgi sahibi olamıyoruz.

Gelelim senin Mey İçki genel müdürünün açıklamalarıyla ilgili yaptığın çıkarımlara. Mey İçki'nin ürünleri "spirit" kategorisinde yer alır ve içindeki alkol oranı %45+'dır genelde. Bu ürünlerin tüketicisi ile içinde yaklaşık %5 alkol olan bira tüketicisi aynı değildir.

Bira özellikle yurtdışında içki içme alışkanlığı olan insanlar tarafından su yerine dahi tüketilebiliyor. Ya da akşam hamburgerini yerken yanında bira içebiliyor insanlar. Sprit ise daha çok alkolsüz bir içecek ile mix yapılarak tüketilir ve akşam yemeğinde hamburger ile tüketilebilecek bir içki değildir. Şimdi "akşam yemeğinde hamburger mi yenir" diye soracak olursan "evet yurtdışında yeniyor" derim.

Ya da İngiltere'de veya Almanya'da birisi akşam bir bistro'da az pişmiş bifteğini yerken yanında bira içebilir.

Duty Free konusuna gelirsek. Biralar zaten ucuz olduğu için duty free'de pek rağbet görmez. Ama spirit'lerin fiyatları $60-$300 arasında olduğu için (hatta bazen daha pahalı), duty free'den KDV'siz almanın avantajları olabilir.

Özetle bira ve yüksek alkollü içki pazarını birbirine karıştırmamak lazım. Ayrıca Anadolu Efes'i Tuborg ile de karıştırmamak lazım.

Ben Anadolu Efes'in bira segmentindeki gelirlerinde ciddi bir düşüş beklemiyorum.

3. 35 milyon her yıl gelen turist sayısında nasıl bir rakam olur 2020 de sizce sn candyshop bu turistler de su yerine bira içiyorlardı ? yatırım tavsiyesi değildir ....

Duhul
    Dec 2017
    İkamet
    İzmir
    Gönderi
    3,166
    Sayın candyshop

Siz benim, ne anlatmak istediğimi anlamamışsınız.
    Malesef, bende sizin ne anlatmak istediğinizi anlamıyorum.

Ortak noktamız, sanırım, bira satışlarında düşüş olmayacak.
    Ben, Anadolu efesin, yurt içi ve yurt dışı ne kadar satışı var bilmiyorum.
    Marketlere ne kadar satıyor, barlara ne kadar satıyor, otellere ne kadar satıyor, onu da bilmiyorum
    Burada, tecrübeli arkadaşların yaptığı yorumlardan, yurt dışı ağırlıklı çalıştığını, tahmin ediyorum.
    Zaten, Efes etkilenmez derken, yurt dışı satışı çok diye, etkilenmez dedim.
    Ama yurt dışı satışı az ise, işin rengi değişir.

Not : Sayın Kömür, Mey içkiden bahsetmiyor. Röportajda, bira dahil alkollü içecek pazarından bahsediyor

Tahta da meksa hala satıcı mı?

6. 18.31 de aşağı kırdı 15 lere merhaba diyeceğiz galiba..

7.  Alıntı Originally Posted by Noname34 Yazıyı Oku
    35 milyon her yıl gelen turist sayısında nasıl bir rakam olur 2020 de sizce sn candyshop bu turistler de su yerine bira içiyorlardı ? yatırım tavsiyesi değildir ....
    Güzel nokta lakin şöyle düşün, 35 milyon turist ama ortalama 4 gün kalıyorlar türkiyede. Yani o 35 milyon bütün bir yıl boyunca Türkiye'de konaklamıyor. Bu turistlerinde hepsi gece gündüz bira içmiyor, özellikle 5 yıldızlı otellerde kalanlar daha çok spirit tüketir diye tahmin ediyorum. elimde istatistiki bilgi yok!

Ben bu yıl dünya genelinde ciddi bir bira tüketiminde düşüş beklemiyorum. Anadolu Efes'te bütün ülkelerdeki faaliyetlerine yine devam ediyor.

Bu kriz en çok havayollarını, turizm şirketlerini, otelleri, uçak üreticilerini ve bunlara bağlı sektörleri temelde vuracak. Birasını içecek adam Moskova'da da içer, Antalya'da da içer, Berlin'de de içer.

Şimdi sürpriz bir çıkış yapacağım ama bunun tamamen tahmin olduğunu da unutmayın. Anadolu Efes Türkiye'de birahanelere, restoranlara ve otellere çok daha düşük kar marjı ile bira veriyordur. Süpermarketler ve tekel bayilere ise daha yüksek kar marjı ile. Yani bu krizden aynı miktarda hatta belki yüzde 2-3 daha az ürün satarak ama daha yüksek kar marjı ile satarak bile faydalanabilir. Tabi bu konuyu en iyi satış/pazarlama departmanı biliyordur.

8. Kapa bir haber dustu

Sayfa 140/643 İlkİlk ... 4090130138139140141142150190240640 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •