Şortçuların HALKB tahtasındaki aksiyonunu özetliyorum:
Şortçular borsa oyuncuları arasında en tecrübeli, en açıkgöz gruptur. Risk iştahları yüksektir, stoploss olmadan çalışmazlar, büyük çoğunluğu da profesyoneldir. Kurumsal şortçuluk zaten tüm borsaların ayrılmaz oyuncularıdır. Şortçuluk 2 kategoride yapılır: çıplak veya giyinik. Detaylara girmeden ana mevzuya geçeyim: Dolar bazında en zirveden an itibariyle %95 düşmüş olan HALKB'de hala bu seviyeden şort gitmek artık son derece riskli bir hale gelmiştir. Koyundan yeteri kadar post halihazırda çıkardılar, daha fazlasında ısrar etmek artık tehlikelidir. Bu seviyelerden şort gidenler algolar ve çok kısa vade takılan prolardır ki onlar da çoğunlukla günlük takılır. Bu demek değildir ki hisse çok aşağılara inmez. Bu bir arz talep meselesidir. Kötü bir gelişme olursa mesela OFAC veya mahkemeden çok olumsuz beklenmeyen bir karar çıkarsa tahtada alıcı olmayacağı için ufak bir satış baskısı bile bu hisseyi hiç umulmayacak aşağı seviyelere itekleyebilir ve bunda Şortçuların dişe dokunur bir katkısı da olmayabilir, sadece alıcıların bir süreliğine kenara çekilmesi yeterlidir. Böyle bir senaryoda şortçular ilk salvoyu atıp gerisini piyasaya bırakırlar. Bunun tersi de pekala yaşanabilir çünkü kötü haberlerin hemen hemen tamamı artık iskonto edilmiştir çünkü en tepeden dolar bazında %95 düşmüş olmak bunu doğruluyor. Sözün kısası, mevcut seviyelerde bu hisseyi şortlamak artık riskli hale gelmiştir ve şortçuluk camiası bunun bilincindedir. Şu anda bu piyasaya günlük takılan algolar hakimdir, ama onlar da genellikle gün sonu açıkları kapatıp fit olurlar.
"Algolarla pro Şortçular (kurumsal veya ferdi) genelde gün sonu tüm açıkları kapatırlar" dedim yukarıda. Özellikle BİST'te çıplak takılan Şortçular çok fazladır ve tanım itibariyle bunların açıklarını gün sonu kapatmaları gerekir, aksi halde SPK yaptırım uygular.
Eğer borsa oynuyorsanız alfayı betayı volatiliteyi vs vs öğrenmek zorundasınız. VİOP ile Varantlara takılanlar ek olarak deltayı da öğrenecekler. Öyle armut piş ağzıma düş taktiği borsada işlemez. Ne kadar ekmek o kadar köfte. Emek vermeden, bilmeniz gerekenleri öğrenmeden, gerekli tecrübeye sahip olmadan borsadan para kazanamazsınız. Eğer olur da şansına ve tesadüfen borsada para kazanmışsanız emin olun bu parayı er veya geç geri vereceksiniz hem de fazlasıyla.
Gamma'yı unutmuşum. VİOP & Varantçılar bunu da öğrenecek. Öyle 3 köfte 25 ayakları geçerli olmaz borsada. Dediğim gibi, ne kadar ekmek o kadar köfte.
BİST'teki oyuncuların%90'ı ya cahildir ya da tecrübesiz. Ne yapın edin bu %90'a dahil olmayın. "Oku" kelimesiyle başlayan benim kitabım değil sizin kitabınız Kuran'dır, öyleyse okuyup öğreneceksiniz. Sizin Allah'ınız böyle emretmiş.
https://paradan.net/borsada-kac-sirket-var/
Borsada 500 üssü şirket var..
Sizin goruslerinize onem veririm hatta ne zaman birsey yazacaksiniz diye beklerim. ancak bu din mevzusu nereden cikti ?
Yazdiklarinizdan az cok "medeni ve hosgorulu" bir insan oldugunuzu dusunuyordum acikcasi boyle bir yobazligi(baska bir tabir bulamadim) sizden beklemezdim.
Simdi anlayamayan cikar, ortalik kizismasin diye belirteyim. insanlari bir kefeye koyup ustune din sosu ile genelleme yapip insanlari asagilamak(yatirincilarin bilgisiz olduguna ben de katiliyorum - ancak milletin inancindan kime ne ?) benim acimdan yobazliktir.
Dini konulara girmemeniz ve insanlari tahrik etmemeniz dilegi ile.
Yer İmleri