Originally Posted by
demir ceyhan
Hiç kimsenin 38 yaşında emekliliği savunduğu yok. İnsanca yaşamak denince işte ben onu savunurum. Birbirimize karşı 38 yaş polemiği yapmak yerine dürüst olalım...
Dünyada haftalık çalışma saatleri en çok olan ülkelerden biriyiz. Avrupa'da söylemeye gerek yok 1.sıradayız zaten. OECD ülkeleri içinde 2. sıradayız. Türkiye'de insan çalışırken o kadar yıpranıyor ki emeklilik yaşı gelince beli bükülüyor. İş hayatının yoğunluğundan hobi nedir bilmez. Ailesine zaman ayıramaz. Tatil ne demek inanın anlatsan anlamaz. Onun için tatil memlekete gitmektir çünkü. Kültür sanat spor gibi konuları televizyondan duymuşluğu vardır.
Kendimden basit bir örnek vereyim Bisikletçi kardeş. Uzun yıllar bisiklet kullandım. Sebebi eşşek gibi çalıştığım işimden kazandığım paranın araba almaya yetmemesiydi. Zamanla bisiklet spor haline geldi. Yarışlara falan lisans alarak katılmaya başladım. Sence yarışlara gitmek için müsade veriliyor muydu? Hayır, haftalık veya yıllık iznimi kullanıyordum. Şimdi paramı kullanmayı öğrendim ve durumum iyi çok şükür. Tek derdim zaman. Satın alınabilecek her şeyi parayla satın alabilirsin ama zamanı asla!
Türkiye'de bir acı gerçek daha vardır. Yurdum insanı emeklilik yaşını doldurunca emekli olmaz. Olamaz. En iyimser rakamla %90'ı yaş haddinden süresi dolana kadar çalışmaya devam eder. Çünkü emekli maaşı okuyan çocuklarını geçindirecek düzeyde değildir.
Öyle veya böyle emekli oldun diyelim dooooğru hastaneye. O da ayrı mevzu. Daha pek çok şey söylenebilir. Kısa keseyim.
Yer İmleri