Sayfa 396/493 İlkİlk ... 296346386394395396397398406446 ... SonSon
Arama sonucu : 3937 madde; 3,161 - 3,168 arası.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

1.  Alıntı Originally Posted by asuGaGuGa Yazıyı Oku
    Asagidaki linkten yonettigim babamin adina olan BES detaylarini bulabilirsiniz. XIRR sayfasinda, gun gun ne kadar para yatirdigimi gorebilirsiniz. Hem dolar hem euro cinsinden.

Summary sayfasinda yillik ortalama getirimi de hesaplanmis sekilde gorebilirsiniz.

TL cinsinden yillik ortlama getirim: 54%
    DOlar cinsinden: 13.4%
    euro cinsinden: 15.7%

yillik ortalama 13.4% dolar cinsi getiri, dunyanin her yerinde basarili bir performanstir. BES baslangici 2013 eylul.

Kendi adima olan BES de ise daha iyi bir getirim var. babam seneye emekli olacagi icin, vaktinden once hisselerden ciktim maalesef.

https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
    Öncelikle sizlerede maşallah diyelim

Hocam XIRR ı anlama adına soruyorum. 2013 den bu yana 9 yıl olmuş. Senelik ortalama dolar bazlı büyüm %13. Bileşke oranı bulurken (1,13)^9 yanlış oluyor değil mi ? Her sene aynı tutar yatırılmadığı için. XIRR formülü o yatırım ağırlığını da alıp bu oranı oluşturuyor. Normalde dolar bazında 9 senede %60 civarında büyümüşsünüz. Bu yüzde 60 üzerinden ortalama senelik bir yüzde çıkarmak doğru olmuyor her geçen ay ağırlı değiştiği için. Doğru muyum ?

Bu arada yurtdışında tuttuğunuz bir temettü veya hisse portfoyunuz var mı ? Onu da bes serüveniniz gibi hikayeleştirseniz şahane olurdu. Paylaşımlarınız çok öğretici.

Alıntı Originally Posted by chrzgs Yazıyı Oku
    Öncelikle sizlerede maşallah diyelim

Hocam XIRR ı anlama adına soruyorum. 2013 den bu yana 9 yıl olmuş. Senelik ortalama dolar bazlı büyüm %13. Bileşke oranı bulurken (1,13)^9 yanlış oluyor değil mi ? Her sene aynı tutar yatırılmadığı için. XIRR formülü o yatırım ağırlığını da alıp bu oranı oluşturuyor. Normalde dolar bazında 9 senede %60 civarında büyümüşsünüz. Bu yüzde 60 üzerinden ortalama senelik bir yüzde çıkarmak doğru olmuyor her geçen ay ağırlı değiştiği için. Doğru muyum ?

Bu arada yurtdışında tuttuğunuz bir temettü veya hisse portfoyunuz var mı ? Onu da bes serüveniniz gibi hikayeleştirseniz şahane olurdu. Paylaşımlarınız çok öğretici.
    COk tesekkur ederim yorumlariniz icin sayin chrzgs.

Yazdiklariniz dogru. Odemeler, belirli tarihlerde ve belirli tutarlarda olmadigi icin, yillik ortalama getiri XIRR formulu ile excelde hesaplanabiliyor. Aksi halde altindan kalkmak mumkun degil.

Bu yaziyi okuyan herkese de yatirim kararlarinin olcumu icin, bu formulu kullanmalarini tavsiye ederim. Allianzin yillik ortalama getirisi(56%) benim hesaplamamdan(54%) daha iyi cunku ben net cebime girene gore hesapliyorum. Vargiler dusuldukten sonra bir diger deyisle. Bir de kredi kartimdan cekildigi icin, valorlu gidiyor allianz, ben kredi kartimdan kesildigi an, direk excele giriyorum. 2% lik fark normal bu sebeple.

Yurt disinda yonettigim 2 portfoy var. TUrkiye de yonettigim 1 portfoy var. Babamdan gelecek bu BES i de TR portfoyune ekleyecegim.

Nasil yapilir, nasil bir yontem izlenir bilmiyorum ama bir platformda konusmak, yazismak guzel olabilir. Vakit de lazim tabi.

Alıntı Originally Posted by anti panik Yazıyı Oku
    2005 ten beri sistemdeyim. Bes Emeklisi olduğumda portföy birbuçuk milyona yaklaşacak maşallah diyelim lütfen.

Hangi tarihte nereye yatırdığım uzun yıllardır bu başlıktaki mesajlarımda mevcuttur.
    masallah az kalır hey masallah! uzun süredir benim besten daha cok getiren bir baskasına rastlamamıştım yalnız siz ilk zamanlar yuksek odeyip sonra azalttınız mı?sizden 100 bin lira katkı daha fazla ödemişim birikim aynı ama devlet katkısı da sizden 80 bin fazla su an toplam 1378

4. BES'i ozrunlu bir para biriktirme modeli ve bu model ile para biriktirirken de paranın değerlendiği bir ortam olarak düşünmek lazım. BES bence kimsenin birincil yatırım planı olmamalı. BES portföyüm bu yıl ki ciddi artışa rağmen tüm portföyümün ancak %5 i dir.
    Ben kendim fonlarda da para biriktiriyorum, her ay düzenli hisse senedi alıyorum vb diyenler olacaktır. Ancak o birikimler belli bir noktaya gelince başka harcamalarda kullanılır. Bunu kendimde yaptım başkalarında da gördüm.
    BES zorunlu bir tasarruftur ve kolay bozdurulamadığı için de hemen harcanacak bir kalem olarak görülmez.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

2011 yılından beri BES teyim bu yıl sonu itibariyle 340K civarında beste birikimim oldu. devlet katkısı bunun dışında . yıl sonu itibariyle ayrılık dilekçesi vereceğm ve tüm birikimi altın yada dolara gömeceğim.
    bir halt olacağı yok.

6.  Alıntı Originally Posted by asuGaGuGa Yazıyı Oku
    Asagidaki linkten yonettigim babamin adina olan BES detaylarini bulabilirsiniz. XIRR sayfasinda, gun gun ne kadar para yatirdigimi gorebilirsiniz. Hem dolar hem euro cinsinden.

Summary sayfasinda yillik ortalama getirimi de hesaplanmis sekilde gorebilirsiniz.

TL cinsinden yillik ortlama getirim: 54%
    DOlar cinsinden: 13.4%
    euro cinsinden: 15.7%

yillik ortalama 13.4% dolar cinsi getiri, dunyanin her yerinde basarili bir performanstir. BES baslangici 2013 eylul.

Kendi adima olan BES de ise daha iyi bir getirim var. babam seneye emekli olacagi icin, vaktinden once hisselerden ciktim maalesef.

https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
    Sn asuGaGuGa sanırım anlatmak istediğimi tam anlatamıyorum. Bes sisteminde fon yönetim kesintilerinin yüksek olduğunu fon getirilerinin dayanak varlıklarından daha az olduğunu devlet katkısınınn söylendiği gibi %30 ek katkı olmadığını söylemeye çalışıyorum. Siz mevcut hamlelerinizi bes üzerinden değilde direkt yapsaydınız bu getiri oranlarınız daha yüksek olacaktı. Üstelik erken çıkma cezası, 56 yaş bekleme zorunluluğu, parayı uzun süre bağlama zorunluluğunuzda olmayacaktı. Bes hisse fonu almak yerine direk hisse almak, altın fonu almak yerine direk altın almak, eurobond fonu almak yerine direkt eurobond almak daha karlı. Devlet katkısına rağmen daha karlı.

Bes sisteminde doğru zamanda doğru fonu seçme başarısı göstermişsiniz anladığım kadarıyla. Aynı hamleleri bes olmadan aynı enstrümanlara yatırsaydınız giriş çıkışlarıda aynı şekilde yapsaydınız daha karlı oluyorsunuz. Benim hesaplamalarım bu yönde.

Beste düzeltilmesi gereken şeyler;
    1-devlet katkısını ben istediğim fona aktarabilmeliyim(işte o zaman %30 ek katkının anlamı olur)
    2-özellikle pasif fonlar endeks fon altın fon ppf borçlanma araçları vs yönetim gider kesintisi %0,1 den yüksek olmamalı.
    3-sadece bes teki değil diğer fonlarıda seçebilmeliyim. çok güzel hisse fonlar var yatırım fonlarında ama seçemiyorsun.

7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Aşık olduğu sevgilisinden tekme yemiş aşık gibisin Bence eskiden beklentiyi abartmışsın, şimdi de eleştiriyi abartıyorsun.

Kayda değer getiri yok diyorsun, hiç sevmediğim halde kendi getirimden bahsettim...Yok millet bilinçli değil. Bilinçli olmayan kendi portföyünü nasıl yönetecek. Fon alsın diyorsun, fonu nasıl seçecek.

Ben de şunu söylüyorum. Bu konuları sadece burada değil, reel hayatta da 100 lerce arkadaşımla konuştum. Bu konulafrda başarılı olanlar, bes te de iyi, bes dışı fon seçiminde de, normal hisse portföyü yönetiminde de..yani demem o ki, başarılı olacak olan her yerde olur, başarısız olan da her yerde başarısız.

benim bes önerim sadece getiri temelli değil, biraz daha geniş düşünün diyorum, portföyü farklı enstrümanlar üzerinden yönetmek, bu bir portföy tönetim stratejisi..özellikle belli bir büyüklükte birikimi olanlar için tavsiye ediyorum.
    Valla öyle olabiir biraz tekme yemiş gibi hissediyorum kendimi, hele heyecanla ek ödeme yapıp sonrası hüsran olunca.

Ama duygusal davranmıyorum tamamen hesaplama yaparak sonuç değerlendiriyorum. Eğer yeni güzel düzenlemeler olursa fikrimi değiştiririm

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Bursa/İzmir
    Gönderi
    5,730
     Alıntı Originally Posted by asuGaGuGa Yazıyı Oku

Allianzin hesaplamasina gore yillik ortalama getirim 56%

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Size de maşallah diyelim. Dolar bazlı yıllık %13 çok iyi bir getiri. Bes te iyi takip eden kazanıyor. Küsmek soğumak filan aman aman..

Sayfa 396/493 İlkİlk ... 296346386394395396397398406446 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •