peki abi şöyle birşey var... katılırmısın bilmiyorum
forumda birçok yerde yazılıyor ''kur, dolar baskılanıyor '' diye
bu bizde enflasyon canavarının hortlatılmasına sebep olan eylül 2021'de başlayan faiz indirim sürecinden hemen önce
ağustos 2021 ile acak 2025 arasında benim maaşım dolar bazında 2,5 kat artmış
(alım gücüm o kadar arttı mı, onu bilmem... hatırlamıyorum )
sanmam ki ; ekonomimiz benim maaşı 2,5 kat artıracak kadar güçlü olsun. (ki aynı dönemde asgari ücretlinin ki o kadar artmadı..400-500 bandında )
bence bu demek oluyor ki ; dolar gerçekten baskılanıyor... gerçek değerinde değil
( NOT: dolar yükselmesin diye KKM çıkarmışlardı... demekki benim söylediğim doğruya yakın )
gerçek değeri 80 tl oluyor.
doları gerçek değeri 80 alır isek: borç aynı kalır, gsmh 1,2 trilyon dolardan 500 milyar dolara düşer
borç/gsmh =% 30 değil... % 70+ çıkar.
doğrumudur bu düşünce tarzım ?
Son düzenleme : çıtak; 08-02-2025 saat: 20:05.
okuduğunu yanlış anlamışsın çıtak, 2023.mayıs seçimlerinden önce uygulanan ekonomi politikalarına ortodoks-olmayan deniyordu, cehape buna karşı çıkıyor ve ortodoks politika öneriyordu, seçimi kazanırsam bu programı uygulayacam diyordu.. ortodoks politika yani yüksek faiz verilsin, işçiye memura emekliye düşük maaş ödensin, devlet yatırım harcaması falan yapmasın
seçimden sonra reis ekonominin başına şimşek ve cevdetgili getirdi, eski nas ekonomisi terkeidldi ve cehapenin önerisi olan ortodoks politikalar uygulanmaya başladı.. seçimi akape değil cehape kazanmış olsaydı yine bu politikalar uygulanacaktı, bugünküne çok benzer bi durumda olacaktık.. benim dediğim bu
Trump’a tam gaz vermişler.
Bu gazla dünya kralı olarak, Beyaz Saray’ı Kudüs’e taşımaya da kalkarsa şaşırmamak lazım…
https://www.ensonhaber.com/dunya/eva...esih-ilan-etti
Valla ben poeemiği bırakalı çok oldu, gençken sever, ara ara yapardım o sporu
Kurun olması gereken değeri(adil değer=fair value) diye bir şey var. Ama bu çok teorik bir şey, deniz hoca da hesap yapıyor bu konuda, belki de piyasadaki en doğru hesaplardan biri ona aittir. Son olarak ne hesaplıyor bilmiyorum.
Ama ben fair value olayını çok teorik buluyor ve böyle bir hesaplamayı güncel kur için çok da referans almıyorum. Hesaplarsın tabi, ama o değerin %50 altı da üstü de olabilir güncel kur, ve makroekonomik açıdan çok da sıkıntı çıkarmaz.
Şu an için, tcmb yerinde olsam kuru 40 civarlarında tutardım. Yani ideal seviyenin %10 kadar altında olduğunu düşünüyorum. Kurda baskı filan da yok, baskı faiz dışı yöntemlerde olur(nas dönemi). Şimdi o iş faizle yapılıyor. Faiz %45 değil %35 olsa dolartl 45 olurdu. Yparsın faizi %55, dolar 30 a çakılır. Yani buna baskılama değil, faiz ile ayar verme deniyor![]()
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
2021 başından beri EM liginin majör para birimlerinin dolar karşısında performanları, brezilya g.afrika rus ve hint para birimlerinde 4 yılda %20- %30 hareketler olurken, dolar/lira kuru yaklaşık 5 kat yükselmiş.. tamam, 2021 sonbahrdaki 5 puan faiz indirimi hatalıydı ve 2022-2023 kredi genişlemesi dolarizasyonu teşvik etti, ama diğer EM paralarıyla bu denli dramatik farkı hiç bi şekilde açıklamaz.. zira bu ülkeler de sütten çıkmış ak kaşık değiller, rusya savaştan sonra inanılmaz baskı gördü, yaptırımlar vs 300 milyar rezervini gasp etti batılılar.. brezilya ve g.afrika'da da siyasi karışıklıklar vardı, hiç birinde herngi bir ekonomik başarı hikayesinden bahsedilemez
Bizde tl bazında fiyatlar yükseldiği için de insanlar döviz ucuz mu kaldı diye yorum yapıyor
Yani şu gün mahalle arasında kardeşler kebapçılıkta bir porsiyon yemek 15 20 dolar arasında fiyatlanırsa insanların da buna bir kulp bulması gerekiyor gibi bir durum oluşuyor
Amazon deutschlanddan kıyafet bakıyorum orta markalar bizdeki en ucuz markalarla aynı Euro bazında
Içerdeki fiyatlar niye böyle ozan sence ?
Yani bilemiyorum da çok tuhaf fiyatlamalar geliyor bana
Ben fakir kalmış da olabilirim
Bu nasıl düzelir en ufak bir fikrim de yok açıkçası
Yer İmleri