Originally Posted by
Emirhan06
Paynet karı öncesindeki 500 milyon zararın tamamı tek defalık giderlerden oluÅuyor.
100 milyon arena connect Åerefiye düÅüÅü , 100 milyon paynet satıÅından yöneticilere ödenen prim , 400 milyon paynet satıŠkarı vergisi ve ertelenen verginin bu döneme tahakkuk ettirilmesi , 90 milyon Faktoring gideri.
Bunların hiçbiri nisan - haziran döneminde olmayacak. Dolayısıyla bu çeyrek operasyondan kar elde edileceÄini düÅünüyorum.
Arena connect satıÅından gelecek olan taze para da kredi kapamasında kullanılır.
Paynet parası ile faktoring temlikleri kaldırılmıŠ, kredi ödenmemiÅ. Ama buna takılmamak lazım. Kredi ödeyip faktoring temliklerini kaldırmasalardı cari oran yine 1,3 olacaktı. Åimdi de 1.3.
Faktoringleri ödeyince ticari alacak 3 milyar arttı. Kredi ödeselerdi , kredi 3 milyar düÅecek ama ticari alacak aynı kalacaktı ve faktoring gideri devam edecekti.
Paynet satıÅı için danıÅman Åirkete 370 milyon ödenmiÅ. 170 milyon da paynetin varlık defter deÄeri olarak hesaplanmıÅ. Dolayısıla 3.2 milyardan bunları düÅünce o yüzden paynet satıŠkarı 2,65 milyar olarak yansımıŠbilançoya.
Buradan 100 milyon yönetici primi , 200 milyon da vergiyi düÅünce aslında paynet satıÅının net katkısı 2,35 milyara düÅüyor.
Bu yüzden düÅündüÄümüz ile gerçekleÅen net karda 500-600 milyon fark oluÅtu.
Gelir tablosunda net kar hariç diÄer kalemlerde zayıflık görünüyor ama dediÄim gibi bunlar tek defalık giderlerden oluÅtu ve bitti. Bu çeyrek bunların hiçbiri olmayacak.
Tek yapılması gereken yönetim ve pazarlama giderini biraz daha düÅürmek.
ÃalıÅan sayısı 372'den 271'e düÅmüÅ. Bu azalan 100 kiÅi çoÄunlukla paynet personelinin gruptan ayrılması sonucu oluÅan düÅüÅ.
Åu anda içinde olduÄumuz dönemde , bu 100 kiÅilik azalıÅın da yönetim ve pazarlama giderinde düÅüÅe yol açacaÄını düÅünüyorum. Yani ocak-mart 2025 dönemine göre daha az yönetim ve pazarlama gideri olacak. Bu da karlılıÄı arttırabilir.
Ama asıl olay , yukarıda saydıÄım ve 500 milyon zarar yol açan giderlerin hiçbirinin bu dönem olmayacaÄı. Nisan-haziran 2025 döneminde 100-200 milyon civarı net kar açıklaması çok olası.
Yer İmleri