
Originally Posted by
berryforeva
Evet bahsettiğim kısaca hft. Milisaniyelerle makinalar milyon dolarlar kazanıyor. Bu kişilere dava açamazsınız zira bunları yapanlar, fed ve bofa gibi kurumların bünyesinde çalışıyorlar.
Pala var ve hep bize çalışıyor o zaman neden masaya oturuyoruz demişsiniz. O olayında psikolojik nedenleri var. Yatırımcılar çıkarılan finans kitaplarıyla motivasyonu sağlanıyor. Yani bir kitap çıkarılıyor ve bilmem kim şu parasını şu kadar yaptı. Veya dergilerle bu motivasyon insanların bilinçaltına işleniyor ve zengin olma hayali ile işlem yapılması sağlanıyor. Aslında bütün finans kitabı yazarları bu psikolojiye hizmet ediyor bazı teknik kitaplar hariç. Keza yazarkara baktığımızda bilmem ne aracı kurumunun ceo su olduğunu göreceksiniz. Bu işi bizler senelerce yapıyoruz ve elbet bir yerde hata yaptığımızda bunun bedeli ağır oluyor. Çünkü sistemin içine girmiş oluyorsun.
Geçen sene 3bin lira soktuğum piyasada 3 ayda 3bin lirayı 26bin tl ye çıkardım. Bu benim için inanılmaz trading di. Trend tabii ki yok, tamamen al-sat olarak yaptım. Fakat 3 ay sonra dolar da ısrarcı olmam sebebiyle parayı sıfırladım devamı gelmedi. Disiplinim de tükendi. Bu benim bir hatama baktı. Geçtiğimiz sene zarar tutarım 110bin tl idi.
Şimdi zarzor saçlarımı döke döke 110bin lirayı geri çıkarttım ancak sonuç olarak hem psikolojim bozuldu, hem zamanım gitti.
yani bizim ne ders almamız gerektiğini anlamadım ?
şöyle anlatayım bu iş bir sayısal loto değil aslında grafikler önümüzde veriler önümüzde hangi hissenin veya ensturumanın ne kadar kazandırdıgını görebiliyoruz.
bunun görerek bu işe giriyoruz bugun endeks son 30 yılda 100 binden 20 bine düşmüş olsa istediği kadar kitap okusun bu pıyasaya girmeyecektin.
yani başarısızlıgımızın arkasında yatan sebepleri bir başkasına bağlamamanın daha saglıklı bır düşünce oldugunu sanıyorum.
Hatayı kendimizde aramalıyız bız sıstemcıler hatayı kendımızde bulduk ve dedikki evet ben param artınca veya eksılınce saçmalıyorum psıkolojım bozuluyor ve dogru hareket edemıyorum.
O halde kafamdakı stratejiyi duygusuz yapayım yanı robota cevıreyım.
Bitti gitti bunu niçin denemeyelim ki ? Bundan ne zarar gelebilir bize zaten manuelde batacağız duygusal sebeplerden oturu ?
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri