Hisseli Eski Zaman Hikayeleri – II
Borsa İstanbul rahmetli Özal zamanında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla yola çıktığında topu topu 20 hisse vardı. Sonradan katılanlarla birlikte sayı 50’ye çıktı. Ancak arz kısıtlı, talep fazla olunca fiyatlar sürekli arttı, borsaya ilk girenler muazzam paralar kazandı. Faturayı çeşme akarken biz de testimizi dolduralım deyip sonradan borsa kervanına katılanlar ödedi. Hanımının bileziklerini satarak İMKB’ye adım atanlar rüzgarlar ters esmeye başlayınca maliyeti aşağı çekmek için önce evini, sonra işyerini sattı. Paraları pul olunca da hanımlarının hışmına uğradı ve “ boş ol” nidalarıyla kendilerini kapının önünde buldu.
İMKB kuruldu kurulmasına da ortalıkta bu işten anlayan, bilgili-birikimli hiç kimse yoktu. Hal böyle olunca aracı kurumların başına eski borsa simsarları getirildi. Mesela İş Bankası’nın ilk Menkul Kıymetler Müdürlüğü’nü Banker Semih üstlendi. İlk senedim Gübre Fabrikalarını 3.50 TL’den onun elinden aldım. Hükümet çiftçiye süspansiyon uygulamasına geçince o zamana kadar düzenli kar eden şirket sürekli zarar etmeye başladı. Bizim 3.50’ye aldığımız hisse 0.50 TL’ye düştü, biz de mecburen, mecburiyetten borsacı olduk.![]()
Yer İmleri