Alıntı Originally Posted by viper Yazıyı Oku
Piyasa fitc kararını keyfi ne şekil isterse o şekil değerlendirir

Tamamiyle pozisyonları doğrultusunda hareket eder

Bunlara kafaya takmak yerine

Spot u açıp grafiklere baktığınızda yabancinin nasıl İSLEM HACMİ yaratarak tırnak içinde " topukladigini (SOZDE) " görürsünüz.

Evet zaten bu işten parayı kaldıran yabancı zaten keriz di yaaaaa

Beklediiiiii beklediiiiii beklediiiiii

Veeee

BIST 90 in Altına inip dolar 5 e dayaninca kaçasi geldi

Öyle mi

Böyle kamyonu dayadı biste malları boşalttı ve yeni gelin tarraga sarılır gibi dolara 5 e yaklaşırken atladı öyle mi

Beni bu masala kimse inandıramaz çünkü bu masal bistin tarihi boyunca anlatıldı ve sonunda hep güççük yatırımcı kaybetti

Bu işler takastan anlasilsaydi ohooooo

Takaslar kimbilir kaç takla atiyordur

Yatırım tavsiyesi değildir bunlar ancak

Kötü otturecekler yukarıya bana kalırsa

Ha turşu kurarlar mi bir süre

Bence evet , şimdiye kadar tursu kurmadan gitmemisler

Ama bu da küçük yatırımcının işine gelen bir şey bana kalırsa

Bende kurarim turşuyu

Bilmem anlatabildim mi

hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hayatta takasa bakmam. Oradan kim almış kim vermiş anlamak mümkün olmadığı gibi, ne yabancının alışta gözükmesi yükseliş olacağı, ne yabancının satışta gözükmesi düşüş olacağı anlamına gelir.

Ama yaşınız kaç bilmiyorum ama siz de yeterince tecrübeli değilsiniz. Spotta birkaç tür yabancı yatırımcı vardır. Bazıları Buffet gibi gerçekten çok uzun vadecidir. Borsalar her zaman Buffet gibilerinin satışları ile gerçek düşüşler yaşarlar. Ve Buffet gibi uzun vadeli yatırımcıların tek bir tanesi bile asla tepelerden alım yapmazlar. Tepe noktalarından alıp satanlar gerçek anlamı ile kumarcılardır. Tepe noktalarından düşüşü de bu kumarcılar başlatır. Çünkü bakarlar ki aldıklarını alacak başka kimseler gelmiyor, bulduğu adamlara satmaya başlarlar. Ve unutmayın ki Buffet gibi adamlar satışa geçmek için borsadaki fiyatlardan çok, ekonomide bir bozulma olup olmayacağını görmeye çalışırlar. Çünkü ekonomi iyi gittiği sürece yükseliş devam eder. Bunlar aklınızın bir köşesinde kalsın.

"Bu fiyatlardan satmazlar" tezinin ise, bana göre tamamen yanlış. Kimin hangi fiyattan aldığını, ne düşünüp ne öngörerek sattığını asla bilemezsiniz. Bu mümkün değildir. Belki de birileri 2000'li yıllardan alıp tuttuğu hisseleri satıyordur. Nereden bilebilirsiniz? Tekrar ediyorum: Kim hangi fiyattan almıştır, neden ve gelecek için ne öngörerek satmaktadır, asla bilemezsiniz.

Ve en önemlisi, kimse tepe noktalarından yüklü mal çıkamaz, satamaz. Çünkü büyük mal satacaklar satmaya başladığında, bugünkü gibi borsa ciddi şekilde geriler.

Kısa vadeli alıcı ve satıcıları, kumarcıları bir kenara bırakarak esas düşünmeye başlamanız gereken tek bir şey var aslında: Kim neden gelip alsın? Siz ekonominizin durumundan, vatandaşın borçluluğundan, şirketlerin borçlarından, borç yapılandırmalarından bihaber misiniz yoksa? Hadi onu da bırakalım, en son nokta oalrak bu sene sonunda AMB'nin ve BOJ'un da tahvil alımları kesin bitecek ve onlar da faiz artışlarına başlayacaklar... Hangi para gelecek artık? Boşuna mı yükseliyor dolar ve euro?.. Bitti, anlıyor musunuz, bitti.