Alıntı Originally Posted by gk1986 Yazıyı Oku
Sayın alenichev, tespitlerinize tamamen katılıyorum. Az bilgimle ahkam kesiyor gibi olacağım belki ama Fed'in niye bu güvercin moda girdiği çok önemli. Dünya büyümesindeki ivme kaybı hatta ekonomistlerin hiçbir zaman tahmin edemediği resesyon ihtimali düşünüldüğünde bir bakıma bu karar bana korkutucu geliyor. 2008 krizinin para pompalanarak ötelenmiş etkileri para musluğu kesilmeye başlar başlamaz gün yüzüne çıkıyor. Ancak musluğu hep açık bırakmak çözüm değil, uzun vadede facianın daha da büyümesine yol açacak. Ben önümüzdeki 2 senenin dünya için kolay geçmeyeceğini düşünüyorum.

İnsanlar dolar düştüğü için TL'nin sorunları çözülüyor zannediyor. Halbuki bugün dolar aynı yazın TL'sının değer kaybettiği gibi değer kaybına uğradığından düşüyor. Tahvil faizlerimiz düştü faizler düşecek zannediyoruz ancak tahvil piyasasında işlem hacmi yok denecek durumda. Ben 90 günden uzun mevduat bağlamadım. Çünkü banka faizlerinin şu anki noktaya geleceğini öngörmüyordum. MB'sının fonlama faizinden düşük bir oran gerçekten enteresan bence. Belki kredi talebindeki ağır düşüş bir miktar geriye çekmeliydi diyebiliriz ama 21 seviyesindeki faizler komedi geliyor.

Türkiye tahvil faizlerini düşürmek için yeni TL borçlanmasına bile gidemiyor. Sırf yabancı paralardan yüksek faizlerle borçlanıyorlar. Ortalık toz dumanken herkeste ikinci çeyrekte toparlanırız havası var. Benim nacizane fikrimce ikinci çeyrekten sonra 1-2 yıl daha resesyona yakın bir modda takılacağız. Ekonominin en yetkili ağzı bile diyor, ihracata dayalı toparlanmaya kalksak olur ama ya ihracat yapamazsak (ki Avrupa büyümesi olmayınca kime ihraç edeceğimiz güzel bir soru).

Bu mevduat faizleri tasarruf sahiplerine hakarettir. Parayı ne de tutacağımı da şaşırdım ancak TL gerçekten bu zor dönemde iyi bir tercih değil gibi. Uygun noktalardan dolar alıp eurobond faizlerinin yükselmesini bekleyip eurobond'a geçeceğim. Borsa 2 haftalık bir ralli yaptı diye bilançosu ne kadar sorunlu olduğunu tahmin edemediğimiz hisselere de para yatırmam.

Forumda faiz paylaşma işinin yanında bu kez de ben içimi dökmek istedim. Tüm forumdaşlar affetsin.
Ne guzel yazmissin. Agzina saglik.

Su an bir sorun var ve ameliyat etmek yerine yine antibiyotik tedavisini devreye sokuyorlar ama bu hastaya uzun vadede daha cok zarar verecek. Bu surdurulebilir degil. Iste Piyasalar yakinda bunu fiyatlamaya baslayacaklar.

Onumuzde ki donemin dezavantaji ise su. Yapilacak, alinacak her kararlar maksimum seviyede hatasiz olmali. En ufak hatalarda her sey tersine donebilir. Bu dengeyi kurabilmek ise cok zor. Yani kuresel ekonomi bicak sirtinda olacak. Daha cok endise duyacak

Bu durum Turk varliklarina yaramaz. 2008 krizi her ne kadar bizi teget gecti diyoruz ama borsa 3 te 1 fiyatina dustu, dolar yuzde 50 den fazla primlendi o donem. Yani kuresel bir kriz olursa bu Turk varliklarina yarar diye bir sey soz konusu olamaz. En kotu etkilenecek ulkelerin basinda gelir.