Sayın Trade Shark, benim anladığım yurtiçi kurum bile kullansak stopajı her halükarda ABD kesiyor. Gedik muhtemelen Amerika merkezli bir kurumla çalıştığı için W8 form doldurtup stopajı 30 dan 20ye düşürtmüş. Ayrıca size verilen örnek sanki kurumlar vergisi için gibi geldi bana. İade ya da ek vergi durumları şahıslar için gelir dilimine göre değişecektir.

Ben beyannameyi birkaç gün önce verdim ve temettü stopajını mahsup etmedim Onlarca makale, özelge vb. okudum fakat yurtdışında ödenen vergiyi konsolosluk veya benzeri bir kurumdan onaylatmadığımız veya apostilletmediğimiz(yine yurtdışında) sürece kullanabileceğimizi düşünmüyorum. Yasa çok açık bir şekilde mahsup için kullanacağınız belge onaylı değilse kabul etmem diyor. Verdiğiniz numarayı arayıp özellikle bu konuyu sormak lazım aslında.

Bu durumda benim temettünün yarısı vergiye gitti. Ufak bir meblağ olduğu için çok dert etmedim ama bu işin yasal bir olurunu bulmadığım sürece de temettü veren hisselerden uzak durmayı düşünüyorum.

Benim stopaj ile ilgili elimdeki belge "Form 1042-S : Foreign Person's U.S. Source Income Subject to Withholding" olarak geçen IRS belgesi. Belgede yıl içinde elde edilen toplam temettü geliri ve stopaj yazıyor. Stopajı kesen kurum olarak da aracı kurumun adı yazıyor. Sizin elinizde nasıl bir belge mi var acaba?