Alıntı Originally Posted by selka Yazıyı Oku
Sn.Cumartesi haklı olabilirsiniz. Tezat teşkil edebilir. Lakin, Mustafa Kemal Paşa bize biz olmayı, millet olmayı, ulus olmayı öğretmiştir. Benim düşüncemde; Osmanlı bir Türk Devleti olmaktansa, tebaa devleti olup arap alfabesi ve vahabi kültürü ile gerçekte özünden kopmuştur.

Kendisini Türk olarak tanımlayanların; Osmanlı yı atası olarak görüp, "Ne Mutlu Türk'üm diyene!" vecizesini söyleyen Mustafa Kemal'e özümüzden uzaklaştırdı yaftası vurmak, en hafif tabirim ile haksızlıktır, deyip konuyu kapatmak isterim...

Çünkü bu tip konularda tartışmalar ile bir arpa boyu maalesef yol alınmıyor.. Bence Mustafa Kemal'i de, Osmanlı Tarihini de bağımsız kaynaklardan okuyup, kişisel olarak karar vermek gerekir..

Sağlıcakla...
Kendisini şucu bucu diye tanımlayanların tam ters yönde hareket ettiğine şahidim. Konuyla bağlantılı ancak farklı olarak şunu ilave etmek isterim ki imparatorluk,küçük bir devlet yapısıyla yürütülemeyeceği gibi küçük bir devleti de imparatorluk gibi yapılandırmak,bana önemli bir yapısal sorun olarak görünüyor. Mesela ABD'nin eyaletlerinin birisi İtalyanlara,diğeri İngilizlere ait olsa ABD dünya imparatorluğuna soyunabilir miydi? Aynı şekilde elde kalan 780bin kilometrekarelik bir alana bir ulus yerine, yedi düvelden insanı toplamak ne kadar başarı sağlar? Bu nedenle armuta benzemediği için elmaya kızmak veya elmaya benzemediği için armuta kızmak saçma geliyor.
Öte yandan ulus devletten de imparatorluğa geçme idealini bir kenara atmanın da anlamı yok,yapılamaz değil,yapılmışı da var.Ama bunun da bir yolu yöntemi var,basit iş değil,sorun çözmek yerine sorunları arttırarak işi arapsaçına çevirerek,kültürü,sosyal yapıyı garabet haline dönüştürmek,hele bir de bu sahada güçlü rakipler varken ekonomiye nasıl yansıyacağını kestirmek güç değil. Ulus devlet gibi daha az karmaşık bir yapıda bile yeterli başarı sağlanıp sağlanmadığı kişiye göre değişir, başarısız görenlerin oynadığı ise büyük bir kumar. Tercihini gerçekleştirmek için doğru adımlar atılmazsa, neyi tercih ettiğinin de pek önemi kalmıyor,aynı piyasalardaki gibi.