Son bir yazı daha.
Tabiki istediğiniz hisseyi konuşmak serbest. Ben sadece bu sorular kendı kendınıze sorabilmeniz açısından bir farkındalık yaratmak açısından yazıyorum istediğiniz hisseyi konuşmanız serbest yasak getiremem veya kimseyi azarlayamam haddimede değil. Meselem farkındalık yaratmak yani düşündürmek sorgulamaya itmek.
Kaldı ki benim bakış açım bilancodan blanco ya yani siz uzun vadeli analiz yapıyorsunuzdur gelecek 1 seneyı gelecek 4 seneyı goruyorsunuzdur. Bilemem ben gelecek 3 ayı zor gördüğümü itiraf edeyim.
Bana göre eğer hisseyi en az 1 yıl için alıyorsanız kesinlikle detaylı analizleri yapmak zorundasınız. Benim baktıgım gibi bakarak daha uzun vadeyi görebilmeniz biraz daha zor.
Bennim yöntemim, felsefem, yatırım stratejim, hayata bakış açım, 80/20 kuralını tam olarak yansıtıyor diyebilirim. "PARETO İLKESİ" diye geçer.
Kısa tanımı ise verimli çalışmakla alakalı Örnegın bilanconun heryerini ıncıgını cıncıgını inceleyerek seçeceğiniz hisse pareto ilkesine göre işin %80'ini kapsar bunun sonucunda elde edeceğiniz getiri ise oldukça düşüktür.
Ancak Benimki gibi belli başlı mantıklı ve anlamlı olan bilanco kriterlerine göre hisse belirlerseniz bilanconun sadece %20 sini analiz ederek hisse seçer ve bunun sonucunda elde ettiğiniz getiri oldukça yüksek olacaktır.
Kısacası %20 lik iş yüküyle %80 kazanmak. Ancak detaylı analiz demek %80 lik iş yüküne karşılık yaratacagımız fayda sadece %20 olacak.
Yani niye %80 yorulup karşılıgında %20 almak isteyeyim ki ?
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri