Originally Posted by
erhanacikgoz1
@ctugrul hocam çok güzel açıklamışsınız bakın ne güzel tanımları dogru kurmuşsunuz
özellikle bakkaldan alınan kar karnını doyurmak için alınan kar kısmı çok hoşuma gitti güzel.
Şuralar bence şöyle düzeltilebilir yazınızda:
Borsada yatırım temelinin Tek sebebi var oda para kazanmak herkesin en temel ihtiyacı bu.
BU para kazanma olayı iki şekilde yapılabilir.
1-Bir şirketin hissesini alıp ortak olmak, dolayısı ile elde edeceği karın fiyatlanması sonrası verilen temettü ile karın payından para kazanmak.
2-Bir şirketin hissesini alıp ortak olmak, dolayısı ile elde edeceği karın fiyatlanması sonrası temettü şartı beklemeden karınızın payının bir kısmını satarak para kazanmak.
BU iki tanım bu sekılde değiştirmek daha uygundur. Biri ortakken diğeride ortaktır. bir ikinciside elde ettiği kar fiyatlanmaz ise elde edeceğimiz kar payı kazanç sağlamaz bu sebeple fiyatlanması diye ibare koydum.
Gelelim yazınıza her kim ki 1. kazanma şeklinin yanlış/gereksiz oldugunu söylüyorsa yanılıyordur. Çünkü 1. yöntemlede para kazanılır.
Onun haricindeki teşhisleriniz güzel fakat bizlerin sıkıntısı şu yada kendi adıma benim sıkıntım şu
1. Yöntem ile İkinci yöntem arasında bir uçurum varmış gibi 1. yöntem süpermiş harikaymış filan gibi maniplasyonlar yapılıyor benim şahsen sıkıntım bu.
1. Yöntemle para kazanmak isteyen teknik analize ve fiyat hareketine ihtiyaç duymaz ama ikinci yöntem analiz etmeli fiyata bakmalı vesaire deniliyor. Hayır böyle değil. 1. YÖNTEM HANGİ GÜN kar payı alacaksa 2. yöntemi uygulayanda aynı gün bir kısım hisse satarak aynı parayı kazanabiliyor. Bu yüzden 1. yöntem daha kolay 2. yöntem daha zordur diyemeyiz. Yine keza 2. yöntemi uygulayan adam uygun fiyatı beklemeli efendim teknik yapmalı gibi birşey söz konusu değildir.
Dolayısıyla 1. yöntemle 2. yöntemde oldukça basittir ne finansal okur yazarlıga ne tekniğe ihtiyaç duyar mehmet 1. yötenmi uygulayar 31,05,2017 gününde sabah temettüsünü alır aynı şekilde erhanda 2. yöntemi uygular ve 31,05,2017 günü sabah istediği kadar kar payını bir kısım hisse satarak yapar. Satarken herhangibir teknik analiz vesaire bilgisine gerek yoktur sabah açılır açılmaz satabilir. üstelik bu kişiler kazanç olarakta ister kısa vadede ister uzun vadede aynı getiri elde edeceklerdir. 2. yötenmi uygulayanın lot miktarı eksiliyor olmasına rağmen.
Kısacası 1. ve ikinci yöntemin uygulanışı itibariyle herhangibir zorlugu veya birinin diğerine göre daha üstün olduğu bir durum yoktur. Bende bunun tam tersini yapan yani 1. yöntem süperdir diyenlere yazıyorum.
diğer meselemiz ise 1. ve 2. yöntemin avantaj ve dezavantajlarından bahsetmek.
Avantaj veya dezavantajlarından bahsediyor olmak Niçin 1. yöntem savunucularını kızdırıyor veya tepki göstermelerine sebebiyet veriyor ?
Bu konuda bilinçlenmek mi istemiyoruz ?
yani bizim buradaki amacımız Yöntemlerin avantaj ve dezavantajından bahsetmek. Yatırımcı ister 1. Yötenmin avantajlarını görüp ona yatırım yapar gerekirse 2. yöntemin avantajları hoşuna gider onu yapar.
KİMİSİDE 1. YÖNTEMİ UYGULARKEN ŞİRKETİ BİRAN TEMETTÜ VERMEMEYİ TERCİH ETTİĞİNDE ÜZÜLMEZ ÇÜNKÜ BİLİRKİ BU KEZ 2. YÖTENMİN AVANTAJLARINDAN YARARLANABİLECEĞİM DER. BOŞ YERE KAPI GİBİ HİSSESİNİ SATMAZ. AĞLAYIP ULUMAZ. YÖNETİME KÜFRETMEK ZORUNDA KALMAZ. DLDAN DALA HİSSE DEĞİŞTİRİP TEMETTÜSÜ EN YÜKSEK HİSSEYE GEÇMEK ZORUNDA KALMAZ. TEMETTÜ STRATEJİSİNİN ANLAM VE ÖNEMİNİ AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARINI İDRAK ETTİĞİ İÇİN EZBERE YATIRIM YAPMADIĞI İÇİN TEMETTÜ VERİLDİĞİ ZAMAN GEREKSİZ YERE SEVİNÇ NAĞRALARI ATMAYACAĞI GİBİ TEMETTÜ VERİLMEDİĞİ ZAMANDA GEREKSİZ YERE KÜFRETMEKTEN KURTULUR. YİNE AYNI ŞEY 2. YÖTENMİ UYGULAYAN İÇİNDE GEÇERLİ HİSSESİ TEMETTÜ DAĞITMAYA KALKTIGINDA GEREKSİZ YERE HİSSE DEĞİŞTİRMEZ. GEREKSİZ YERE NİYE TEMETTÜ DAĞITTINIZ SALAK YÖNETİM DİYE ŞİRKETİNİ AŞAĞILAMAZ. VESAİRE.
AMACIMIZ EZBERE YATIRIM YAPMAYI BIRAKIP ANLAYARAK ÖĞRENEREK/ÖĞRETEREK BİLİNÇLİ YATIRIMCILAR YETİŞTİRMEK. MALSEF ÜLKEMİZDE 1. VE 2. YÖNTEMİN ARASINDA POPULER VE YAYGIN YANLIŞ ANLAŞILMALAR VAR. YATIRIMCI TİPLERİMİZ ÜLKE OLARAK OKUMAK VE ÖĞRENMEK YERİNE DAHA ÇOK HAZIRCILIK VE EZBER ÜZERİNE KURULU OLDUĞU İÇİN 1. VE 2. YÖNTEM ARASINDA DAĞLAR KADAR FARK OLDUĞUNU ZANNEDEREK HİSSE SEÇİYOR. HADİ SEÇTİK DİYELİM BİRDE GİDİP SANKİ ÇOK ŞEY OKUMUŞUSUZDA ÖĞRENMİŞSİZ GİBİ SAĞDA SOLDA 1.YÖNTEMİN PROPAGANDASI YAPILIYOR. MADEM EZBERE YATIRIM YAPIYORSUN. BARİ YATIRIMIN KENDİNE KALSINDA PROPAGANDASINI REKLAMINI YAPMA. DEĞİL Mİ ?
NOT: ALDIGIM BİR ÇOK HİSSE 1. YÖNTEMİ UYGULAYANLARA HİTAP EDİYOR HİSSEYİ YÖNTEMLERDEN BAĞIMSIZ BİR ŞEKİLDE TEMEL AMAÇ OLAN PARA KAZANMAK İÇİN ALIRIM. ALDIGIM BU HİSSE 1.YÖNTEME UYGUDUR. SORUN YOK 1. YÖTENMİN ŞARTLARIYLA PARA KAZANIRIM 2. YÖNTEME UYAR 2. YÖNTEMLE PARA KAZANIRIM. YADA ALIRIM İLK SENE 2. YÖTENME UYGUN SEKILDE TEMETTÜ DAĞITMADAN GİDER ŞİRKET BİR SONRAKİ SENE İSE 1. YÖNTEME UYGUN HALE GELİR YANİ TEMETTÜ DAĞITIR BENİM İÇİN SORUN TEŞKİL ETMEZ BU DURUM. PARA KAZANIYORMUYUM EVET HA 1. YÖTENMLE HA 2. YÖNTEM 2017 DE 1. YÖNTEMLE KAZANMIŞIMIŞDIR 2018 DE 2. YÖTENMLE 2019 DA 1. YÖNTEMLE KAZANABİLİRİM. BENİM YATIRIM FELSEFEM YÖNTEM ÜZERİNE KURULU DEĞİLDİR. VE YÖNTEM ÜZERİNE KURULU YATIRIMLARIN SAĞLIKLI OLDUGUNU DÜŞÜNMÜYORUM BU YÜZDEN TEMEL AMAÇ OLAN PARA KAZANMAK ÜZERİNE KURULMALIDIR.
Yer İmleri