Herkese iyi yillar. izninizle ben de 2020 yilinin muhasebesini yapayim. Birkac senedir yurt disinda calisan bir muhendisim ve en buyuk motivasyonum finansal ozgurluge ulasip 46-47 yaslarinda Datca-Ayvalik arasinda bir sahil kasabasina tasinmak.

2020 yili acikcasi beni finansal ozgurluk sonrasindaki ekonomik durumumdaki olasi volatilite konusunda cok korkuttu. Dusunsenize ,aylik harcamanizin 250 kati varlik seklinde bir plan yapip bunu gerceklestirip is hayatindan cikiyorsunuz ve calismazken varlik siniflarindan biri o sene %50-60 getiri yapiyor ve siz tersde yakalaniyorsunuz. Burada tersde yakalanma derken spekulatif hisselerde yakalanmaktan bahsetmiyorum.altin-doviz-gayrimenkul hatta bist gibi daha muhafazakar kalemlerde birkac sene surecek ters pozisyondan bahsediyorum.Gercek enflasyon da %25-30 araliginda olursa baslangicta yaptiginiz tum planlar cop olmus oluyor. Her ne kadar uzun vadede tum varlik siniflarinin getirileri birbirine yakinsar dense de finansal ozgurlugumun keyfini cikartacagim zamanlarda acaba bu sefer farkli mi endiseleri yasamak istemem.

Korkumun ikinci bir nedeni de her ne kadar bu sene portfoyler %50 civari buyuse de satin alinacak assetler bundan geri kalmadi.Ustte bahsettigim yerlerdeki yazlik ev fiyatlarini takip eden var mi bilmiyorum ama eskiden bu tarz ev alimini mumkun oldugunca geciktirmek mantikli gelirken simdi bu stratejimden o kadar emin degilim. Datca'daki yazlik fiyatlarini uzun vadede yenebilecegimden artik supheliyim

Ustte saydigim riskler yuzunden aylik harcamanin 250 kati seklindeki uluslararasi kabul gormus portfoy buyuklugu katsayisini 400-450 civarinda almaya karar verdim. Belli standartlari gormus bir beyaz yaka icin emeklilikte 2 bin dolar aylik harcama yapabilecek maddi guc okdir dersek portfoy 800- 900 bin dolar civari olsa ortalama beyaz yaka yonetici standardina alisan biri icin bu para yeterli oluyor gibi. Donup dolasip dolar milyoneri olmanin onemini kesfettim diyebilirim

2020 yilinda kendimde farkettigim bir diger psikolojik durum de islerin ters gittigi anlarda hisse senedi almak konusunda risk istahimin zayif olmasina ragmen hisse senedi fonu alimi konusunda risk istahimin yuksek oldugunu kesfetmem. Bu kesif onumuzdeki yillarda hisse senedi fon portfoyumu arttirma konusunda beni cesaretlendirdi. TCD,TKF,NNF gibi fonlara kademeli gecislere basladim. Umarim 2021 herkese gonlune gore verir.