Yýlbaþýnda USD 7,42 iken , endeks 1495 idi yani endeks 201 USD idi , þu anda ise USD 11 endeks ise 1736 , yani endeks 157 USD.

TL olarak tüm zamanlarýn zirvesinde olan endeks aslýnda USD olarak tüm zamanlarýn hemen hemen en dibinde.

Sanýrým bu olay bugün nasýl oluyorda USD %5 yukarý giderken , endeksin de yeþil olduðunu açýklýyor.

Endeks artýk ne enflasyonu , ne faizi ne de kuru takýyor. Sadece bugün USD bir anda kýsa süre içinde 10,80'lerden 11,30'a çýkýnca , panikle endekse bir satýþ geldi , acaba herþey kontrolden mi çýktý diye düþündü piyasa ama sonra USD 11 liraya çekilince endekse tekrar alým geldi.

Þu an VÝOP 30 da %0,6 civarý yukarýda. Yani sabaha kadar çok enteresan birþey olmazsa , endeks yarýn da yükseliþle açýlacak.

Bunun sebebi de artýk bu faiz-kur baskýsý ile borsanýn uðraþmak istememesi. Elbet o taraf durulacak ama yabancý için þu an borsa tarihi dip seviyelerinde.

Türkiyenin bir þekilde aykta kalýp , normalleþeceðine inanan yabancý için kaçýrýlmayacak bir fýrsat bu USD seviyesi ve bu borsa seviyesi. Çünkü 1-2 ay sonra faiz düþüþü durursa yada yavaþlarsa , enflasyon düþerse , o zaman USD da bu seviyelerde kalsa bile piyasa tarafýndan kabul edilir olur , o zaman da endeksde daha sert yükseliþler görebiliriz.

Bizim hisse özelinde ise , bugün çok þanslýydýk , Gedik ( muhtemelen Perea ) ve onu takip eden Citi yaklaþýk 1,1 milyon lot net alým yaptýlar. Zaten baþka da alýcý yoktu. Satanlar daha karýþýk. Ýþ yatýrým dýþýnda biraz da Garanti diyebiliriz belki , bunlar dýþýnda satanlar da çok daðýnýktý.

Yani klasik bir hisse toplanmasý vakasý bu. Eðer alan Perea ise , daha önceki alýmlarýndan biliyoruz , tüm alýmý tek günde yapmaz. Muhtemelen en az 4-5 gün daha alým yapacak. Hepsi böyle 700 bin lot olmayabilir ama belli ki hisseyi yine en azýndan 11 liralara çekmeye çalýþacak.

Buradaki risk yine Citi ve Deutche. Bu 2 kurum yine toplamda 800-850 bin lota çýktýlar. Perea alýmý durdurursa bunlar yine satar.

3 ay önce Perea 2,2 milyon lot aldýðýnda da , bunu yaklaþýk 6-7 iþ gününde yapmýþtý. Hisse 9,30'lardan 11,50'lere kadar çýkmýþtý. Ama alýmlarý tamamlayýp tahtadan çekilince , hisse yine 9 liralara kadar geri gelmiþti.

Þimdi yatýrýmcý bundan çekinip 11 liralara yaklaþtýkça yine satmak isteyecektir. Perea alýmý bitirince hisse geri gelir korkusuyla satýp , hisse 10 lira altýna sarkarsa geri alýrým diye düþünecektir. Bu da doðru bir strateji aslýnda ama bilinmeyen nokta þu ki , Perea ne kadar alacak onu bilmiyoruz.

Bir önceki alýmý öngörmek daha kolaydý. Sattýðý miktarý geri aldý ve %15 sýnýrýna 1 lot kala durdu. Hatta yakýnýmdaki insanlara orada durabileceðini söyledim. Nitekim durdu. Ama þimdi , eðer alan o ise zaten %15 sýnýrýný geçti ve bunu pazartesi günü KAP'a bildirmek zorunda. Ama nereye kadar gidecek bunu bilmiyoruz.

1 milyon mu , 2 milyon mu , 5 milyon mu ne kadar hisse alacak bilmiyoruz. Bilmemiz de çok olasý deðil benim bir tahminim var ama bu tamamen bir tahmin , bildiðim birþey yok.

Perea bölünmedne önce yaklaþýk 700-750 bin lot mal sattý ortalama 54-55 liradan . Yani yaklaþýk 37-38 milyon TL civarýnda bir satýþ yaptý.

Ardýndan 3 ay önce ortalama 10,4 liralardan 2,2 milyon lot aldý yani yaklaþýk 23 milyon lira ödedi. Arada yaklaþýk 14-15 milyon lira fark var. Tabi bu parayý arada Perea nasýl deðerlendirdi bilmiyorum. Faize mi koydu , sattýðý gibi USD mý yaptý bilmiyorum. Ama bu kadar parayý boþta TL olarak býrakmaz. Dolayýsýyla bu para bugüne kadar 17-18 milyon olmuþtur hatta USD yaptýysa belki 20 milyon bile olmuþ olabilir.

Benim tahminim Perea bu parayý kullanacak yeni alým için. Yani 1,5 milyon lot civarý bir mal alacak. Bugün 700 bin aldý. Tabi benim verdiðim rakamlar net rakamlar deðildir yani %10-15 civarý yanýlma payým var. Bu durumda Pereanýn elinde yaklaþýk 1,5 - 2 milyon lot alacak kadar para vardý. 700 bin aldý. Bundan sonra 800 bin ila 1,3 milyon lot kadar daha alacak parasý var.

Ne kadarý ile alým yapar bilmiyorum ama potansiyelin bu olduðunu düþünüyorum.

Belki bunu da aþacak , fondan taze para da aktaracak. Bunu hep beraber göreceðiz. Ama en azýndan 1 milyon lot daha alabileceðini düþünüyorum.

Herkese hayýrlý olsun inþalalah. Böyle çalkantýlý bir dönemde , Perea alýmlarý tahtada katalizör etkisi yapar. En azýndan düþmeyiz. 11-12 lira arasýna oturursak iyi. Zaten Brightstar haberininin de eli kulaðýnda. O da destek olacaktýr hisseye.