Son 1 hafta 10 günlük periyotta , TEB , OYAK , Citi , HSBC , Piramit , Ünlü ve Ýnfo 100 bin ila 200 bin arasýnda deðiþen net alýmlar yaptýlar.

Bunlar hep hisse için yeni oyuncular. Sadece Citi için garanti konuþamayýz ama o da bu hafta Credit Suisse vasutasý ile 55-60 bin lot aldý yani kýsacý olmayabilir. Zaten þu anda Citi takasýnda , Perea hariç 800 bin lot mal var ve bunu yaklaþýk 10-15 gündür taþýyor.

Yani BofA'nýn alýp Citi'ye virmanladýðý her alýþý da kýsacý sanmayalým. Bunu yaptýðý bir 150-200 bin lot oluyor ama son 2 haftadýr aldýklarýnýn çoðunu tutuyor satmadý.

Ben en çok da dün net 200 bin lot alýþ yapan HSBC'yi merak ediyorum. Bakalým yarýn nereden çýkacak o mal , kim için almýþ. Belki de kendi müþterisi almýþtýr bilemeyiz. Ama net 200 bin aldý. Tam rakam küsuratý yok. 200 bin aldý hiç satmadý gün içi. Bu da demek oluyor ki bu tek bir ordino. Yani 1 kiþi yada kurumun tek alým emri. Birisi 200 bin lot arena al diye alým emri vermiþ. Bakalým yarýn takasta nereden çýkacak görelim.

Yatýrým fonlarý son 1 ayda 350 bin lot aldý. Bu da güzel geliþme. 12 aylýk bilançodan sonra daha da çok alabilirler.

Yani bu seviyelerden gelen yeni yatýrýmcýlarýn gelmesi güzel. Endeks 2 haftadýr soluksuz çýkýyor. FED faiz arttýrmadý. Viop 30 endeksi de þu anda %1,2 yukarýda. Yani yarýn endeks yine sert yukarý açýlacak gibi duruyor.

Belki de biraz temkinli olabilirler MB faiz kararýný açýklayana kadar. Ama MB en iyi ihtimalle faiz indirimi yapmadan pas geçer , buna da USD çok pozitif tepki vermez , çünkü negatif reel faiz devam ediyor. Ama en azýndan USD yükseliþi durabilir. USD düþmese bile yükselmez de MB pas geçerse. Bu durumda borsa yükselmeye devam eder çünkü paranýn gideceði çok yer yok.

Faiz inerse , USD 15 lirayý da geçebilir , bu durumda borsada alýmlar daha da sert olur.

Yani her halukarda borsa yarýn yükselir diye düþünüyorum. Sadece faiz arttýrýlýrsa , USD buna düþüþle cevap verir , o zaman da borsaya kýsmi satýþ gelir ama faiz artýþý ihtimali yok gibi birþey en azýndan bu ay.

Bizim hisse özelinde , bence 2022 için herkes pozisyonunu alýyor. 2021 son çeyrek net karýný tahmin etmek çok zorlaþtý bu kur ile. Ciro , brüt kar , EFK , Öz sermaye bunlarýn hepsi pozitif gelecek ama net kar ne olacak bilmek çok zor. Ama zaten önemli olan 2022 net karlarý. Artýk bunlar satýn alýnmaya baþlanacak.

Hisse , 0,88 USD ile son 1 yýlýn dibine yakýn. Hatta 11 sene öncesi ile ayný seviyede USD olarak. Bu durum Hintlilerin de ve özellikle Perea'nýn hiç hoþuna gitmiyor bence.

Hintliler çok takmayabilir bu durumu , çünkü ellerinde yönetim hakký var. Yani þirketi satmak isterlerse , yönetim hakkýný da devredecekleri için istedikleri fiyata satarlar. Ama bu fiyat kesinlikle hisse baþý 0,88 USD olmaz. Bunun en az 3 katý olur.

Ama Perea bu düþüklüðü kafaya takar. Çünkü sonuçta bu bir fon ve hesap verdiði yerler var. Bir fonun yatýrým yaptýðý þirketin deðeri USD olarak çok düþerse , fon bu durumdan hoþnut olmaz. Bu durumda 2 þey yapabilir.

1- Þirketin önümüzdeki yýllardaki operasyonel karlýlýðýndan umudu yoksa hisseleri satar

2- Þirketin önümüzdeki yýllardaki operasyonel karlýlýðýndan umudu varsa , hisse fiyatýnýn diplerde olmasýný fýrsat bilip daha da fazla hisse alabilir.

Ben 2. ihtimali daha olasý görüyorum. Zaten son 3-4 ayda toplamda 3.6 milyon lot alarak bu niyetini belli etti. Ben bunun devam da edebileceðini düþünüyorum. Yani Perea 1 kez daha alým yapabilir. Zamaný ve miktarý konusununda birþey diyemem ama böyle bir olasýlýðý yüksek görüyorum.

Perea alým yaptýðýnda hissenin nasýl yükseldiðini gördü. 500 bin ila 1 milyon arasý alým yapsa 15-16 arasýna kadar sürebilir hisseyi baþkalarýnýn da katýlýmý ile.

Sonuçta son 4-5 ayda piyasadan bayaðý bir mal uzun vadecilerin eline geçti. Piyasada kýsacýlarýn elinde dönüp dolaþan belki 3-4 milyon lot daha mal kalmýþ olabilir. Bir operasyonla bunlardan da çoðu uzuncularýn eline geçerse , o zaman daha stabil ve istikrarlý bir hisse fiyatýný görürüz. Þirket gerçek deðerine daha çok yaklaþýr o zaman.

Ben hala daha Hintlilerin bir hisse geri alým kararý almamasýna þaþýyorum. Onlar bu þirketin 0,88 USD olmamasý gerektiðini en çok bilen kiþiler. Nasýl oluyor da bu bedava fiyatlardan hisse oranlarýný arttýrmýyorlar anlamýyorum. Yada gönüllü çaðrý yapmýyorlar.

Þirketi 11 sene önce bu USD fiyatýndan aldýlar. O zamanlar þu andakinden çok daha zayýf bir þirketti. Paynet yoktu , Brightstar yoktu , ciro 450 milyon USD idi ( 2022 beklenen ciro 1 milyar USD ) , güneþ enerjisi iþi yoktu , cep telefonu distribütörlükleri yoktu. Ona raðmen 0,88 USD ödediler hisse baþý. Sýrf 11 senelik USD enflasyonunu yada faizini koysanýz en az 1,2-1,3 USD yapar þu anda.

Bu fiyatta da sadece para kendini korumuþ olur. Halbuki þirketin büyümesini hala daha karþýlamaz bu fiyat.

Ben 2022 sonunda 2 USD , 2023 sonunda 3 USD'dan daha yüksek bir hisse deðeri ön görüyorum. Bunun olup olmayacaðýný 2022 bilançolarý geldikçe göreceðiz Ýnþaallah.