Alýntý Originally Posted by ismettarhan Yazýyý Oku
Merhabalar,

Topic'i uzun suredir izliyorum ama Emirhan Bey, sorpressa vb degerli yazarlarin uzerine ek bir bilgi koyma durumu olmadigi icin simdiye kadar yorum yapmamistim. Bugunku haber konusunda ise bence yatirimci olarak daha "uyanik" olmamiz gerekiyor. Emirhan Bey bazi rakamlar zikretti ama bence Paynet'in ederi bunun cok daha uzerinde. Emirhan Bey'in dedigi gibi 2022 yili toplam odeme hacmini 10-12 milyar TL alir isek sirketin cirosu 250mn TL uzerinde olmali. Fintech'ler yurt disinda FD/Satis 10x civarinda degerlenirken bizim sirketi 5x altinda degerlendiren herhangi bir fiyati kesinlikle dusunmemiz lazim. Ek olarak yurt disi fintech'lerin buyuk cogunlugu zarar yazarken Paynet net kar aciklayan bir sirketti (mamafih BDDK raporlari kesildiginden beri detaylara ulasmak cok zor olsa da trend acik ve net). Unutmayalim bu sirketin Hintli ortaklari ulkelerinde Paytm'in halka arzi ve oradaki degerlemeyi gorduler. Dolayisiyla bu varligin ederinin ne oldugunu kendileri de mutlaka biliyor olmali. Perea'nin da katakulli ile sirketin ucuza gitmesine izin verecegini zannetmem. Dolayisiyla satis yerine kismi bir Halka Arz 1.25-1.5 milyar ve uzerinde bir degerden gerceklesebilir. Eger satis olacak ise de 5x carpanin uzerinde mutlaka bir kontrol primi uygulanmasi gerekir.

Halka Arz KY de uzun vadede isin icinde tutacagi icin bizim savundugumuz bir tercih olmali diye dusunuyorum. Ayrica Emirhan Bey'in degerli fikirlerine %100 saygi duymakla birlikte borc odemek icin Paynet'i satmayi stratejik olarak yanlis buldugumu ifade etmeliyim. Ozellikle Brighstar satin alimi zaten sirket icin olumlu olacak. 342mn dolar ciro uzerinden bakacak olur isek verilen 26.5 milyon dolarlik fiyat ile 0.077x satis carpanindan satin aldik - halbuki ARENA'nin PD/Satis orani ise 0.28x civarinda. Yani sirket Brightstar'i cok iyi bir fiyata aldi. FAVOK orani da daha iyi oldugu icin gelen nakit akislari ilgili borclulugu bence rahatca cevirecektir. Bunun icin varlik satisi yapmayi dogru bulmuyorum. Bunun yerine sirket Paynet'i hissedarlarina spin-off seklinde halka arz eder ya da normal bir halka arz surecini takiben ozel temettu dagitir ise (hisse geri alimi yapacagini zannetmem) yatirimcisini cok ama cok daha memnun eder. Bu sekilde Hintliler ve ABD'li fon da maliyetlerini cikarabilir.

Hocam deðerli katkýlarýn için teþekkür ederim. Bence daha sýk yaz. Böyle kaliteli yazý yazan arkadaþlara ihtiyaç var burada.

Þimdi gelelim konumuza. Ben aslýnda hçbir yerde Payneti satalým borçlarý ödeyelim demedim. Böyle bir fikri de savunmadým ama madem þirket yönetimi Payneti satma kararý aldý , buradan gelecek olan parayý muhtemelen kredi kapamada kullanýrlar dedim.

Payneti satmak mantýklý mý deðil mi diye bir soruya cevap bulmamýz 3 açýdan imkansýz.

1- Paynetin þu an getirisini tam bilemiyoruz finansal tablolar açýklanmadýðý için

2- Paynetin ileriye dönük getirisinin ne olacaðý hakkýnda bilgimiz yok

3- Satýþ fiyatýnýn ne olacaðýný bilmiyoruz.

Þimdi bazý arkadaþlar yazmýþ , Payneti satmayalým karýný alalým daha iyi deðil mi ? Bu biraz memur kafasý arkadaþlar. Her mal satýlýr yeter ki doðru fiyatý bulun.

1 milyon eden evinize biri çýkýp 2 milyon verirse , satmazsanýz enayi derler ( eðer evin manevi deðeri yoksa ).

Çünkü 2 milyona o evi satarsýnýz , madem piyasasý daha uygun , o civarlarda baþka ev alýrsýnýz , üstüne de dünya kadar para kalýr size.

Yani evet Paynetin deðerini bilmek zor. Bunu da yazdým. Hatta Paynetin 2023'den önce halka arz olmayacaðýný da yazdým burada. Çünkü halka arz için yeterli bilanço büyüklüðüne çýkmadý daha ancak 2023 sonu 2024 baþýnda elle tutulur ciro , net kar ve öz sermayesi olur dedim.

Ama onun öncesinde biri çýkar da Paynetin 2024 yýlýnda edeceði deðeri size 2022 yýlýnda teklif ederse neden satýlmasýn ?

Üstelik þirketin þu an 800 milyona yakýn kredi borcu var ve kredi faizleri çok yüksek. Bu faizlerle 800 milyona yýlda en az 150-200 milyon lira faiz öderiz. Eðer Paynete güzel bir para verirlerse bence satýlmasý ve banka kredilerinin kapanmasý çok mantýklý bir hamle olur.

Satýþ olmaz da kýsmi ortak alýnýr o da olur. Yada þirket teklif edilen paralarý beðenmez ve 2023 sonunda halka arz eder o da olur. Ýlla satýlsýn diye bir tavrým yok ama þu kredi faizleri ile 800 milyon banka kredisini çevirmek de mantýklý deðil.

O faize verilen 150-200 milyon , hisse baþý 1,5-2 lira karýmýzý götürüyor. Paynetten bu kadar para gelmesi uzun yýllar alabilir.

Paynetin deðerlemesine gelince. Bunun çok zor olduðunu son 2 yazýmda söyledim. Yani bir 50 milyon USD zikrettim , bir 300 milyon dedim , 500 milyon dedim. Yani bu hakikaten zor. Bunun çok üstünde de olabilir altýnda da olabilir dedim. 500 MÝLYON LÝRANIN ÇOK ALTINDA OLACAÐINI SANMAM.

Ama 1 milyar ve üstü de biraz iddialý bir rakam bence. Keþke olsa. Sonuçta bizim þirketimiz. Aslýnda Paynetin 2020 ve 2021 bilançolarýný da görsek daha saðlýklý bir karar verebiliriz.

2016-2021 arasý tüm bilançolar elimizde olurdu o zaman. Ve son 6 senelik geliþmeden önümüzdeki 5-10 yýlý da ön görebilir ve buna göre ciro , EFK , net kar tahminleri yapabilir ve ona göre daha saðlýklý bir fiyat belirleyebilirdik.

Hatta ben bir ara Paynetin 5 senelik projeksiyonunu yapmýþtým. KoRS hocam da yapmýþtý.

Fintech yada ödeme sistemleri , günümüzün popüler konularý. Herkes bunun peþinde. Paynetin 6 senelik tecrübesi ve pazar payý var. Belki 6-7 sene çoðu sektörde uzun deðildir ama ödeme sistemlerinde en uzunlardan biri. Çünkü bu konu ülkemizde çok yeni ve Paynet ilk baþlayan 3-5 þirketten biri.

Bu kapsamda hem müþteri portföyü iyi hem de sektör tecrübesi. Bu büyük avnataj.

Bakalým aradan birkaç hafta geçsin elbet 1-2 dedikodu gelebilir piyasaya. Ama sonuç þu ki , Paynet tamamen satýlsa da , kýsmen satýlsa da , halka arz olsa da , yada tamamen Arena bünyesinde kalsa da , tüm opsiyonlar Arenaya yarar. Hepsinin ayrý ayrý avantajý var.

Eðer hakikaten 1 milyar TL gibi bir fiyata satýlacaksa , hiç durmasýnlar bugün satsýnlar derim. 700 milyon da benim için iyi bir fiyat olur. 500 milyon düþünebileceðim son rakam olur. Bundan daha aþaðýsýný ben de isytemem. Dursun bizde kalsýn. 700 milyon herkesi mutlu eder bence.