Sayýn sorpressa,
Öncelikle Redington hissedarlarý üzerinden bu baský konusundaki öneriniz gercekten çok yaratýcý ve takdire þayan buluyorum. Keþke Redington ve onun hissedarlarý sizim kadar hassas olsa. Ama açýkçasý stratejik hisse sahibi olan Synnex dýþýnda kalan diðer yatýrýmcýlarýn büyük çoðunluðu pasif yatýrýmcý ve 1.5 milyar dolarlýk þirketin içinde %5i bile etmeðen bir iþtirakinin içindeki baðlý ortaklýðý bildiklerini dahi zannetmiyorum.
Defaatle dediðim gibi burada anahtar rolde bir tek Perea var ama ondan da hisse hakkýnda zýrnýk bir hareket görmedim. Elbette maliyet noktasý daha düþükte olabilir ama hiç bir fon hammal gibi bu kadar malý taþýmamalý diye düþünüyorum. Özellikle de þirketin içinde bir deðer varken ve bunun çarçur edilme imkaný varken, biz uzun donemciyiz diye elinin üzerinde oturmak bence þok edici seviyede amatörce. Sonuçta %5in üzerindeki hissesi ile þirketin baþýný istediði kadar aðrýtýr. Kendisi uðraþmak istemiyorsa da onun yerine aktivist bir kampanya yürütecek ve bu konuda uzman baþka bir fon ya da grup ile ortaklýk yapýlabilir (hatta burdan Sn Adorable, Emirhan Bey ve sizi üçlü olarak sahaya sürse en profesyonel kadrosu hazýr bile). Þimdi oturup Harvard mezunu yüz milyon dolarýn üzerinde para yöneten adama akýl vermek bana düþmez diye düþünüyorum, ama þirket yönetiminin elindeki bu fýrsatý heba etme riskini çok yüksek gördüðüm için serzeniþte bulunmadan da edemiyorum. Çünkü ilk yazdýðýmýzda FinTech deðerlemelerin inanýlmaz seviyelerdeydi ve bu noktada zamanlamayý doðru yapamadýlar. Hazýrlýksýz yakalandýlar. Halbuki bas bas baðýrarak %100 büyüyen ve zarar açýklamayan bir þirket varken insan nasýl olmaz da piyasanýn 10-20x CIRO çarpaný ile deðerleme yaptýðý bir ortamda aksiyon alýnmaz sorusuna hiç cevap alamadýk. Hatta bu varlýðýn oldugunu piyasaya bile duyurmakta acizlerdi. Halbuki 1-2 çeyrek de olsa Paynet'in finansallarýný ayýrarak tablolaþtýrsalardý çok hýzlý hareket etme þanslarý olurdu. Ýþte bir noktada daha yönetimin sýnýfta kaldýðýnýn göstergesi bu. Perea olsanýz dönüp yönetime "ne iþ" diye sormaz misiniz?
Ama iþte soðan katlarý gibi onun altýnda bu þirket, bunun altýnda þu þirket þeklinde bir yapýlanma olduðu için bence Arena yönetimi çoðunluðu halka açýk bir þirket olmasýna raðmen kendi hissedarlarýna karþý bu kadar sorumsuzca davranabiliyor. Ve akabinde de Paynet sürecini þahsi fikrimce bu kadar kötü yönetiyorlar. Hatta taa Þubat ayýndaki mesajimda Raiffeisen'in danýþman firma olarak seçilmesini anlayamadýðýmý belirtmiþtim çünkü bu þirketin FinTech konusunda öyle aman aman herhangi bir satýn alma ve birleþme deneyimi yok. Hatta biraz da þanssýzlýk oldu, bu Ukrayna olaylarý da çýkýnca ana þirket bir anda yaptýrým gölgesi altýnda kaldý, hatta hisseleri yarý yarýya deðer kaybetti. Böyle içsel bir karmaþanýn olduðu ortamda en iyi bankerleri ile dahi Raiffeisen'in uluslararasý arenada bir iþ yapmasý mümkün olmayacaðý gayet belliydi. Zaten geçen bu kadar zaman sonucunda da herhangi bir haber çýkmamasý bence bu aciziyeti gösteriyor... Ha biraz "hin" düþünecek olursak Hintlilerle Ruslarýn arasý iyidir, biliyorsunuz, hatta BM'de Rusya'yý kýnamayan ender ülkelerden biri Hindistan. Ruslar da finansal sisteme geri bir giriþ yapmak istiyor, bizim ülke de buna aracý olmaya dünden razý. Ýþte bu noktada Paynet üzerinden bir Rus finansal kurumu ile bir anlaþma yapýlýr mý diye aklimin ucundan geçmedi degil ama bunu organize edecek yönetimsel kapasiteye sahip olduklarýný düþünmüyorum. Tabii ki beni utandýrmalarýný temenni ederim - sonuçta Paynet'te bir satýn alma / birleþme olursa hissedar olarak bize yarar. Eðer düþünmediler ama fikri beðendilerse buyursunlar bedava uygulayabilirler söz ben bir hak talep etmeyeceðim :)
Amacým konuyu saptýrmak degil ama iþte Arena öyle bir þirket ki bu kadar özensizce yönetilse de (sýrf son 3-4 senedeki eski defterleri açsak iki uç tane 10-20 milyon dolarlýk hata görürüz) bir þekilde hep bir pýrýltý verme imkaný olduðunu gösteriyor. Aslýnda bu KY icin kötü çünkü her seferinde yahu bu þirkette iyi potansiyel var diyip bir umut doðuyor. Sonra da yönetim bir kez daha ondan beklenen eþiði geçemediði icin þirket hayatýna "potansiyel" olmaya mahkum þekilde devam ediyor.
Yer Ýmleri