Alıntı Originally Posted by mohikan Yazıyı Oku

Sevgili freesky; dels kardeşimize inceden eleştiri yapacağım derken son notu ağır kaçmış, bu yazıyla alakası yok demiş ama bence yazıyla alakası var.

Bir de şu BLUE CHIP olayına gelelim. Neden böyle denmiş?

Poker oyunu oynayanlar bilir, para verip chip alırsınız, oyun bunlarla oynanır. 100 yıl önce 3 renkte chip varmış. Beyaz 1, kırmızı 5, en değerli mavi 10 dolara denk geliyormuş. DOW Jones'taki karlı, temettü veren şirketlere bu nedenle blue chip denmiş. Terim 100 yıl önceden kalmadır.

Tabii enflasyon veya yüksek rakamlı kumarlara bu chipler yetmeyince sonraki yıllarda yeşil (25 USD) ve siyah (100 USD) chipler kullanılmaya başlanmış. Aslında şimdi BLACK CHIP demek gerekir.

Neyse, bizim borsada Blue Chip ünvanını hak edecek şirket sayısı BIST 30 kadar bile değildir. 15-20'yi geçmez. Üstelik zirvelerde alınan Blue chip hissesi istediği kadar temettü versin bazan 3-5 yıl zarar ettirebilir. Örnek: Son 4 yıldaki banka hisseleri...
Muhterem Mohikan Hocam,

Uyariniz icin tesekkur ederim. Eger kalbini kirmis ve incitmis isem de Sevgili dels kardesimizden ve degerli topik mudavimlerinden de cok ozur dilerim. Hakli da olsak, uslubumuz bize yakisan sekilde olmalidir, malesef o konuda bazen yeterince sabirli olamiyorum. Ozellikle de, sevgili vatandaslarimizin zor kazandiklari paralarini, bu kadar kolay sekilde kaptirmalarini hic bir sekilde hazemedemiyorum. Uzerinize afiyet, Pazartesi kucuk bir operasyon gecirdim ve o zamandan beri de narkoz haplariyla ayakta kaldigim icin, belki uslubumuza yheterince dikkat edemedik....Tekrar ozur dilerim.

Konuya gelince; Sevgili dels kardesim,
Benim anladigim, siz de bu hisselerden bir cacik!! olmayacagi kanaatindesiniz. Ancak, kendinize destek ariyorsunuz ki, ileride isler kesat giderse sucu birileriyle paylasarak kendinizi rahatlatabilesiniz. Illa oyledir demiyorum, ama bu cok yaygin bir KHY psikolojisi oldugu icin, tecrubelerim bana oyle soyluyor.. (KJagit ucmaz, kacmaz, 5'e, 10'a katlanmaz demiyorum. Lutfen bu kisma dikkat ediniz.) Boyle kagitlarda sansiniz guler, 1-2 defa denk getirebilirsiniz. Ama daha sonra bir terse duserseniz, kolay kolay da iflah olmazsiniz Allah muhafaza...Ama Blue yada Black!! chip kagitlarda krizlere yakalanirsaniz, bir sekilde durumu toparlamaniz mumkun olur zaman icerisinde.

Gecen gun okudum, 300 den kagidi halka MONTE etmisler, su anda 60 kurus. Balat midir, nedir adini da ilk defa duyuyorum zaten....Yani bu derece buyuk kayiplarin telafisi olmaz. Yazik oluyor insanlarin hayallerine. Kaldi ki (Mohikan Hocam, lutfen bu kismi uzerinize alinmayin, tesbihte hata olmazmis...), siz Mohikan Hoca'yi ne kadar taniyorsunuz ve ne kadar guveniyorsunuz? Buradaki forum ortami disinda herhangi bir muhabbetiniz, dostlugunuz var mi? Eger yoksa, sadece forumda bir ustad yazdi diye hisse mi aliyorsunuz siz? Yarin birgun krizin babasi geldiginde gorursunuz siz, bu alem ne ustadlari pacavraya cevirip, coplugun dibine gonderecek. Su anda ortam musait, herkes kazaniyor. Ama emin olun, bunlarin hepsini geri alacaklar. Cunku bizim insanimiz aza kanaat getirmez. Uc bes gunde kagidi uzaya gitsin, koseyi donsun ister. Yani bircogumuz hala at yarisi mantiginda, ganyan bayii olarak goruyor BIST i....

Bahsettiginiz hisselerin kime ait oldugunu, sirrketlerin ne is yaptiklarini ben bilmiyorum mesela. Benim bilmemem tabii ki cehaletimle ilgili. Ama ilk borsa islemimi 89 yada 90 da Aselsan ikinci arzinda yapmistim, o kadarini soyleyeyim size. Elden teslim aldim ve daha sonra da Karakoy'de kaldirimdaki cantacilara elden satmistim. Oyle boyle o zamandan beri bu piyasayi takip ediyorum. Bunca senedir batmayan cok fazla insan yoktur aslinda. Bakin Koskoca Nasrullah Ayan'i bile cizip ativerdi piyasa. Simdi kitap satarak durumunu toparlamaya calisiyor, azbuz degil adamin zarari... Vaktinde araci kurum sahibiydi, hem de en babalarindan...

Sizin yaptiginiz hatalari yapmayan pek kimse yoktur. Ama bunca imkan ve teknoloji varken,. azcik da sizin arastirma yapmaniz ve paraniza ona gore yon vermeniz gerekmezmiydi? Hatta miras bile olsa, yolda dahi bulsaniz.....

Mohikan Hoca'yi ornek gosterirken gelecegim nokta suydu; Sevgi Saglik Hastaneleri nin son birkac ayi idi sanirim. (Sonra kapattilar, tahta yalan oldu, bizim kagitlar sifirlandi. Ama sahipleri olacak alcak ve serefsizler, piyasanin basiboslugundan da istifade ederek, gittiler baska yerde, baska hastane actilar bizim gibi kerizlerden topladiklari paraciklarla...) Peki ben o hisseyi nicin aldim biliyormusunuz? Sirkeci'de bir araci kurum mudurunun tavsiyesi ile. Odasinda cay icerken bunu onerdi eleman. Is konusmaya degil, dost ziyaretine gitmistim ustelik.... Kendisi hala hayattadir, eger bilerek alet olmussa ona da hakkim asla helal degildir....nasilsa bir gun, bir yerde hesaplasacagiz... Acelemiz de yok bizim...

Acizane tavsiyem, en basta bana, sonra da hickimseye itimat etmeyin bu alemde. Para sizin paraniz, kurda kusa kaptirmayin, yazik olmasin....

Unutmayin, her cikisin bir inisi olacaktir ve bu piyasa daha nice alim firsatlari verecektir....Yeterki sermayeyi SI-FIR-LA-MA-YIN.

Kalin saglicakla,

freesky

PS: Bu iki senet icin degil, genel yatirim stratejiniz olmasi acisindan ve istifade edebilmeniz umidiyle yazdim...