Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
Ağabey selamlar, bir türlü görüşemedik nefessiz çalışıyorum arabam da gelmedi...

Hangi aracı kurumdan işlem geçiyorsun Almanya'da?

Vergi sistemi çok saçma değil mi? %50 enflasyon var, ne hakla sermaye gelirinden %26 kesiyor? %50 karın üstüne ettiğim kardan kesinti yapmalı bana göre.

Etrafından dolanmanın ihtimali yok sanırım... Bu nedenle Almanya'da hiç yatırım yapmayayım sürekli borç yapayım diyorum ne dersin mantıklı mı?
Selam Cagri,

ben Deutsche Bank'in Maxblue (sanirim ingilizce destek veren tek alman brokeri) adindaki online brokerini kullaniyorum. Ancak al sat falan yapacaksan Neobrokerler (Traderepuplic, Smartbroker, Flatex vs.) cok daha ucuz komisyon acisindan. "Depot-Vergleich" yaz google teyzeye oradan cikar bir cogu.

GER vergi acisindan, özellikle sermaye gelirinden, TR'den daha cok vergi alir. Genel olarak belirli bir rakami gecersen vergi öderken TR'yi ararsin. O %26 iyi olan tarafi. Aslinda %50 küsür civari, cünkü senin ödedigin vergi vergisi ödenmis temettüden alinan bir vergi (bir o kadar da kurum öder temettüleri dagitmadan). Ancak insanlarin coguna anlatamazsin bunu. Etrafindan da dolanilmaz. Ancak yatirim yapilamaz da degil. Yap bence.

GER'de benim gördügüm enflasyon %50 civari degil. Benim giderlerimde %10-12 gibi bir enflasyon var. Cocuklu ailelerde degisir mutlaka.

Sahsen borclanmayi sevmeyen bir insanim. Hayatim boyunca kredi falan cekmedim, hesabim eksiye düsmedi. Cebimde olmayan parayla alamayacagim bir seyi almam. O yüzden bu konuda tavsiye verebilecek insan degilim.

Sana sirket emeklilik plani icin henüz teklif getirmedi mi? Genelde bir miktar sen yatirirsin ve sirket de buna katki yapar. Bu planlarda genelde fon secebiliyorsun. Bunu kesinlikle yap. 5 yili bu planda doldurduktan sonra haklarin, sirketi biraksan da, kaliyor.

Firsatini buluruz bira ara da, yaz gelmeden olsun. Mayis'ta tekrar 5-6 ayligina TR'ye giderim.