Alýntý Originally Posted by canbaba06 Yazýyý Oku
geçtiðimiz yazýlarda Emirhan06 beyinde sölediði gibi paynetin ciro olarak katkýsýnýn az ama kara yüksek olduðundan giderek
2022 cirosu 16 500 000 000 arena konsolide cirosundaki payý yaklaþýk 600 000 000 olduðunu hatýrlýyorum
2023 içinde yukarýdaki haberin içeriðine göre % 100 artýþ beklenmekte buna göre
2023 cirosdan 33 000 000 000 arena konsolide cirosundaki payý yaklaþýk 1 100 000 000 gelmektedir.
acaba Emirhan beyden rica etsek bir deðerlendirmede bulunabilir mi net kara oraný nedir acaba
birde arayý açtý çok sýk olmasada ara ara gelse biraz bilgilendirme yapsa fena olmaz
sektörü bilmiyorum ama þöyle %5-10 arasý bir kar ile çalýþýlsa 55 milyon ile 110 milyon sýrf paynet karý var muazzam
bence paynetin satýlmasýný hiiç istemem halka arz daha mantýklý arenada kalmasý daha iyi olur diye düþünüyorum
bildiðim 2021 hem fiyat olarak hemde bilanço karý olarak zirve yaptýðýnda paynet yok gibi biþeydi birightstar güneþ enerji yoktu son olarak yenileme iþi falan bunlarý bilen gören hissede baskýlýyorda baskýlýyor yanýna bikaç sektör daha atarsa holding bile olabilir

Hocam haberde %100 büyür denen þirket Paynet , Arena deðil. O yüzden 2023 Arena cirosunu 33-34 milyar alamayýz.

Arena 2022 cirosu 17,2 milyar TL. 2023 sonu itibari ile TL bazýnda %30-40 civarý bir büyüme olabilir. Bunun %15-20 civarý satýþlarýn USD bazýnda artmasýndan , kalan %15-20 civarý da USD kurunun artýþýndan gelebilir.

Yani 2023 yýl sonu Arena konsolide ciro beklentim 23-24 milyar TL arasýnda. Paynet %100 büyürse , Paynet solo cirosu 1.1 milyar civarý olacak demektir. Yani toplam ciro içindeki payý % 5'in de altýnda kalýr. Ama Paynet 1,1 milyar ciro ile 70-90 milyon lira arasý bir net kar elde edebilir ki , bu bile arena için beklenen net karýnýn %40-50 civarýný oluþturur.

Yani Paynetin ciroya katkýsý %5 olmasýna raðmen net kara katkýsý %40-50 civarýdýr.

Ama bunun tek sebebi , hep söylediðimiz gibi yüksek faiz gideri. Arena 2022 senesinde 450 milyon lira faiz ödedi. Paynet satýlýp bu borç makul seviyeye indirilebilseydi , 450 deðil maksimum 150 milyon faiz ödenirdi. Net kar da 110 deðil 400 milyon civarý gelirdi.

Yani durum biraz karýþýk. Paynet satýlmadan net kar da patlama yapmak zor olacak. Ama tez olarak dediðiniz doðru. Paynetin net kar marjý %7-8 civarý. Halbuki arenanýn konsolide net kar marjý , ödenen faiz yüzünden %0,7 bile deðil. Paynetin karlýlýðý iyi ama maalesef Payneti satmadan da bu kredi borcundan kurtulmak çok zor. O yüzden satmak zorundayýz. Yada en iyi ihtimalle bir kýsmýný satmak yada halka arz etmek zorundayýz. Bize min. 1 milyar TL taze para lazým net kar marjýmýzý arttýrmamýz için. Yoksa kazandýðýmýzý bankalara faiz olarak vermeye devam ederiz.

Son 10 iþ gününde sürekli artý kapattýk. Belki öyle süper bir ralli yaþanmadý ama 1-2 gün hariç her gün 10-15 kuruþ yukarýda kapatmayý baþardýk. Bu süre zarfýnda endeks %6-7 artarken biz %25 arttýk.

23,5 liradan 14 liraya çok anlamsýzca düstük. Bilanço kötü gelmedi. Hatta beklentiden iyi bile geldi. Dünya kadar kredi faizi ödenemesine raðmen son çeyrek tüm zamanlarýn net kar rekoru kýrýldý. Ama buna raðmen önce endeksi bahane ettiler , sonra deprem düþüþü derken 45 günde 23,5 liradan 14 liraya kadar düþtük hatta altýna da geldi.

Sonra endeks gayet güzel topladý ve neredeyse tarihi zirvesine çok yaklaþtý ama biz ancak son 2 haftada toparladýk biraz. Bunun da tek sebebi son 2 haftada 1,3 milyon lotdan fazla alan emeklilik yatýrým fonlarý ile yatýrým fonlarýnýn alýþý oldu. Onlar bu kadar almasa buralara gelebilir miydik bilmiyorum.

Son 1 ayda Bireysel emeklilik fonlarýnda bazý deðiþiklikler yapýldý. Devlet katkýsýnýn yapýldýðý fonlarda hisse oraný %10'dan %30'a çýkarýldý. Böylece bu fonlardan borsaya milyarlarca liralýk yatýrým geldi.

Bu artýþtan biz de son 2 haftada nasiplendik ve Vakýf yatýrým son 10 günde yaklaþýk 1,1 milyon lot alým yaptý emeklilik fonlarý adýna.

Yatýrým fonlarý da son 2 haftada 200 bin lot civarý aldý. Dün de Halk yatýrým biraz aldý ve pasife 150 bin lot civarý alýþ girdi. Bunun kim olduðunu salý günü anlarýz ama bence dünkü halk yatýrým alýþý da emeklilik fonlarý adýna idi. Çünkü Vakýf da benzer þekilde aldý.

Eðer Pazartesi Vakýf ve Halk bu þekilde almaya devam ederse gelecek hafta 19,6 liralara kadar yükselebilirz. Burada bir direnç var ama burasý aþýlýrsa sonrasýnda tekrar 23,5'lar hedef olacaktýr. Onun üstü ise tahmin edilemez.23,5 aþýlýrsa 35 liralara kadar teknik olarak yolu var. Ama buralarý konuþmak için çok erken.

Önce bu hafta alýmlarýn arkasý gelecek mi bunu görmemiz lazým. Eðer son 2 haftadaki gibi , fonlar yada baþkalarý almaya devam ederse önce 19,6 , sonra 23,5 hedeflenecek. Hele bir oralara gelelim sonrasýna sonra bakarýz.

Normal þartlarda bu bilanço ile ve yeni haber olmaksýzýn 23,5 üstüne çýkmak çok kolay olmayacak ama seçim yaklaþýrken eðer cep telefonu ve tablet için bir ÖTV muafiyeti getirilirse , Arena , Ýndes gibi firmalara sert bir alým gelebilir.

Ama bizim ana beklentimiz hep Paynetin satýlmasý. Her ne kadar bu konu artýk popülerliðini yitirse de , kimsede bu konu hakkýnda bir umut kalmamýþ olsa da , bu konuda yaþanabilecek ani olumlu bir geliþme hisseyi soluksuz olarak 40-50 liralara götürür.

Bunu hep söyledim , bize 1 milyar TL taze para lazým. Eðer bu para Paynet satýþýndan gelirse , yani maliyetsiz , sýfýr maliyetle gelirse önümüz çok açýk. Ýlk hedef 40-50 lira arasý olur. Sonrasý ise gelecek bilançolarla þekillenir. Paynet için olumlu bir haber henüz yok ama süreci sonlandýrdýk alýcý yok diye de bir haber yok. Sonuçta her an herþey olabilir.

Her sene %100 büyüyen ve artýk 1 milyar TL ciroyu geçecek olan bir fintechin satýlmamasý için bir gerekçe yok. Eðer satýlmýyorsa muhtemelen uçuk kaçýk bir bedel isteniyordur. Yoksa 70-80 milyon senelik net kar elde eden ve her sene %100 büyüyen böyle bir þirket için 1 milyar deðer çok ucuz bile kalýr. 1,5 milyar TL normal bir deðerdir , 2 milyarýn üstü ise biraz fantastik kaçar. Ama 1 milyarlýk deðer resmen fýrsattýr Paynet için. Benim açýmdan satýcý için de alýcý için de an adil deðer 1,5 milyar lira.

Bu meblaða yakýn bir deðerle satýldýðý anda bizim hisse 50 liraya gider soluksuz. Ama satýlýr mý , yada ne zaman satýlýr onun bilemiyoruz. Ama benim beklentim satýlacak 1-2 ay içinde. Belki de seçimlerden hemen sonra.

Fakat bu habere kadar gidebileceðimiz en yüksek deðer 25 liralar olur mevcut bilanço ile. Yada çok ekstra güzel iþ haberleri gelmediði sürece diyeyim. Ama Paynetin 1,5 milyar seviyesinde bir fiyata satýlmasý halinde 50 lira bile ucuz kalabilir.