elektrik gelirinin olaðandýþý bir gelir olmadýðý çok açýk. hasýlat kalemi altýnda yer almasý gerekiyor. yalnýz rygyo özelinde iþler epey karýþýk. 30 mw ges var ve diyelim ki 30 depo üzerinde 1mw. bu depolar da farklý daðýtým þirketlerinin olduðu bölgelerde ve her bir daðýtýcýyla bu mahsuplaþmanýn ayrý ayrý yapýlmasý gerekiyor. sadece daðýtýcý ile mahsuplaþma olsa yine iyi, bir yandan da depoyu kiralayan birden fazla kiracýnýn harcadýklarý elektrik giderlerini onlara paylaþtýrýp, yine onlardan tahsil etmek de gerekiyor. her depoda normalde olduðu gibi ana þebekeden bir giriþ sayacý var ve bir de ges siteminden ana þebekeye çýkýþ sayacý var. dönem sonunda, ki bu her ay olmalý, bu sayaçlarýn girdisi çýktýsý sonucunda daðýtýcý þirketle olan borç alacak iliþkisi netleþiyor, kullaným ve üretim arasýndaki farka göre borç da olabilir alacak da ama kiracýlarla olan iliþkiyi yönetim saðlamalý, yani her ay kiracýlarýndan paylarýna düþen elektrik giderleri, m2 üzerinden olsa gerek, tahsil edilmeli ve hem kiracýlardan alýnan hem de daðýtýcýdan varsa alýnan mahsuplaþma farklarý satýþ geliri olarak kaydedilmeli.
yalnýz geçen sene son çeyrek hasýlat nasýl bu sene ilk çeyrekten az olabilir? diye soruyorsunuz, bu gayet normal, çünkü her çeyrekte yeni kiralanabilir depolar sisteme dahil oluyor olabilir, boþ yerler doluyor olabilir, kiracý çýkar giderse ancak tersi olur ki böyle bir kiracý terki olsa bunu kap bildiriminde görürdük. ve en önemlisi enflasyona ve dövize baðlý kiralamalar dolayýsý ile her çeyrekte daha fazla kira geliri oluþmasý da çok muhtemel. bu dediðiniz ancak yýllýk kiralama durumunda tuhaf olabilirdi ki belirli depolarda kiralamanýn yýldan yýla ödenmesi gibi bir durum varsa onu bilmiyorum. ayrýca elektrik gelirleri sadece son 6 ayda muazzam bir artýþ gösterdi, bu gelirler aylýk olarak hesaplanýyorsa her çeyrekte ve özellikle de 2.çeyrekte bu farký hasýlat kalemi altýnda belirgin bir þekilde görememiz gerekirdi. bir daha iyice bakalým...
Yer Ýmleri