Alýntý Originally Posted by Finans2023 Yazýyý Oku
Trump seçildikten sonra ülke adeta makas deðiþtirdi. birer ikiþer belediye baþkanlarý tutuklandý. kayyumlar atandý. ikinci çözüm süreci sözleri havada dolaþmaya baþladý. mhp'den birden bire öcalan çýkýþý geldi. tüsiad üzerinden patronlar dünyasýna, menajerler üzerinden medya dünyasýna gözdaðý verildi.

güneyimizde suriye'yi ver kuzeyimizdeki ukrayna'yý al anlaþmasý gibi bir þey oldu. orta doðu'da bir yandan filistin ve suriye paylaþýlýrken bir yandan da yemen ve iran'a gözler çevrildi. türkiye bu üçgenin ortasýnda.

hem the economist hem de le point yeni dünya düzeni baþlýðýyla otoriter liderler kapaðý yapýp trump, putin ve erdoðan'ý kapaða koydu. abd nato'yu fiilen çökertince avrupa ordusu planlarý baþladý. ab ülkeleri savunma harcalamalarýný artýrmaya karar verdi. bölgenin en büyük ordularýndan biri türkiye'de olunca varlýðýmýz hatýrlandý. birden sýcak mesajlar yaðmaya baþladý. ayný anda hem abd'yle hem ab'yle flörtleþmeye baþladýk.

haliyle insan birden bire deðiþen rüzgarýn bizi nereye sürüklemekte olduðunu merak ediyor. bugün ankara'da sabah rüzgarýn etkisiyle göt kesen soðuklarý vardý. iki gün önce 22 derecelik bahar havasý yaþanýrken bir anda -4 dereceye döndü. ülkede gündem de ayný þekilde deðiþti. ekrem imamoðlu rüzgarý arkasýna almýþ ülke çapýnda miting yaparken 24 saat içinde diplomasý iptal edildi ve gözaltýna alýndý. peþi sýra yüzden fazla insan daha gözaltýna alýndý ki bir kýsmý gazeteci.

akp peþ peþe hiç olmadýðý kadar cüretli ve geri dönülmez adýmlar atýyor. bunlar akp içindeki mücadeleyi kazanmaya çalýþan bir kliðin dahiyane fikri mi, yoksa ciddi ciddi gemileri mi yaktýlar bilmiyorum ama böyle asarým keserim, herkes put gibi duracak, ben ne dersem herkes onu yapacak ve düþünecek tarzýnda bir yönetim için her þeyden önce zengin yeraltý kaynaklarý lazým. rusya, iran, eskiden ýrak, suriye, türkmenistan vs. öyle ayakta duruyor. oligarþi ve paylaþým ekonomisi yaratýp halký baský altýna alabiliyorlar.

öyle ya da böyle yüz yýllýk bir cumhuriyet ve kör topal da olsa yetmiþ yýllýk bir demokrasi geçmiþi olan bir ülkede, hele de bu ekonomik koþullarda o derece baskýcý bir rejim nasýl yaþar bilemedim. iktidarý kaybetme ihtimalini görüp panikle saða sola saldýrmaya baþlamadýlarsa, tüm bu iþlerin arkasýnda güvendikleri bir þey olmalý. abd ve avrupa ülkelerinden alýnan güvenceler mi var? suriye'deki enerji kaynaklarýnýn kontrolünü ele almak gibi baþka anlaþmalar mý var bilemiyorum ama ülkeyi tam anlamýyla enkaza çevirecek iþler yapmaya baþlamalarýnýn bir nedeni olsa gerek. çýkar kokusu yakýnda.
arka planýný bilmemekle birlikte(bilsem zaten buralarda neden yazayým), küresel sermayenin imamoðlu'nun üstünü çizdiðini düþünüyorum. hatýrlayýn, batýlý yayýn organlarý ve siyasiler zamanýnda osman kavala, ya da selo demirtaþ için nasýl destek atmýþlardý. imamoðlu için ise ayný tepkinin, desteðin onda biri bile yok. Türkiye'nin iç meselesidir deyip geçtiler...

ABD'nin Trump ile birlikte deðiþen küresel jeopolitik yaklaþýmý nedeniyle ABD-Avrupa arasýndaki iliþkilerde ciddi görüþ ayrýlýklarý ortaya çýkmaya baþladý. NATO'nun geleceði, AB ordusu gibi konular daha çok su götüreceðe benziyor.. Hal böyle olunca, küresel sermaye de Türkiye konusunda iþi riske etmeyi göze alamayýp, taktik deðiþtirmiþe benziyor..

eh onlar da haklý esasýnda.. dereyi geçerken at deðiþtirilmez...